fbpx
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Η Ψυχολογία στην ΤέχνηΛογοτεχνία

Γουίνι το αρκουδάκι – Ψυχικές διαταραχές

Γουίνι το αρκουδάκι και ψυχικές διαταραχές. Γνωρίζατε ότι ο Γουίνι και οι χαρακτήρες της δημοφιλούς σειράς καρτούν για παιδιά, έχει ξεκάθαρη αναφορά σε μια σειρά από ψυχικές διαταραχές; Ο Γουίνι, είναι δημιούργημα του Άγγλου συγγραφέα Α. Α. Μιλν και τον εμπνεύστηκε παρατηρώντας τον γιο του Κρίστοφερ, πρωταγωνιστή της σειράς.

Γουίνι το αρκουδάκι – Ψυχικές διαταραχές

Γουίνι το αρκουδάκι γουίνι βουλιμία μέλι

Γουίνι: Ο Γουίνι το αρκουδάκι, παρουσιάζει μια σειρά από διαταραχές. Αρχικά φαίνεται να βασανίζεται από βουλιμία και συναισθηματικό φαγητό. Επίσης, παρουσιάζει εξαρτητική σχέση με το μέλι. Τέλος, πολλές φορές παρουσιάζει στοιχεία ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, κυρίως όσον αφορά το πολυαγαπημένο του μέλι.

Γουίνι το αρκουδάκι Κρίστοφερ σχιζοφρένεια

Κρίστοφερ Ρόμπιν: Από μια φροϋδική οπτική δίνεται η απάντηση στον λόγο που το μικρό αγόρι επέλεξε να ονομάσει το αρκουδάκι του, «Winnie the Pooh» (το «wiener» χρησιμοποιείται συχνά ως αργκό για το ανδρικό μόριο στα αγγλικά). Η Ψυχαναλυτική θεωρία του Φρόιντ υποστηρίζει ότι η σεξουαλική ορμή κάθε όντος παίζει ρόλο στην προσωπικότητά του/της, υποδεικνύοντας έτσι την πιθανή προσήλωση του Robin στη λέξη, wiener. Η βασική διαταραχή όμως που πάσχει ο Ρόμπιν είναι η σχιζοφρένεια, ενδεχομένως η παραληρητική διαταραχή, επειδή οι «φίλοι» του εμφανίζονται ανάλογα την διάθεσή του και είναι ζώα που μιλάνε.

Γουίνι το αρκουδάκι Τίγρης ΔΕΠΥ

Τίγρης: Ο Τίγρης προφανώς πάσχει από ΔΕΠΥ μαζί με μια χρόνια περίπτωση παρορμητικής συμπεριφοράς. Δυσκολεύεται να σταθεί ακίνητος και να συγκεντρωθεί, αλλά συνεχώς προχωρά σε επικίνδυνες συμπεριφορές, χωρίς να σκεφτεί τις συνέπεις.

Γουίνι το αρκουδάκι γουρουνάκι αγχώδης διαταραχή

Το Γουρουνάκι: Το Γουρουνάκι πάσχει από αγχώδη διαταραχή και είναι πάντα νευρικό και φοβισμένο. Τραυλίζει, γιατί θα μπορούσε να έχει βιώσει ένα τραυματικό περιστατικό στο παρελθόν. Επίσης φαίνεται να έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα αυτοεκτίμησης.

Γουίνι το αρκουδάκι Κανγκου και Ρω κοινωνικό άγχος αυτισμός

Κάνγκου και Ρω: Η Κάνγκου πάσχει από κοινωνική φοβία και γενικευμένο άγχος και είναι εξαιρετικά υπερπροστατευτική με τον Ρω, τον γιο της. Από την άλλη, ο Ρω, φαίνεται να πάσχει από κάποια διαταραχή εντός του φάσματος του αυτισμού. Δεν έχει επίγνωση του κινδύνου και παρουσιάζει μια περίεργη προσκόλληση με την μητέρας του.

Γουίνι το αρκουδάκι Κουκουβάγιας Δυσλεξία

Κουκουβάγιας: Έχει δυσλεξία και βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, επειδή συχνά γράφει και διαβάζει λάθος λέξεις, ξεχνά πράγματα και δυσκολεύεται να ανακαλέσει πληροφορίες.

Γουίνι το αρκουδάκι Γκαρής Κατάθλιψη

Γκαρής: Ο συνεχώς θλιμμένος γάιδαρος της σειράς φάινεται να πάσχει από χρόνια κατάθιψη. Η δυσθυμία του Γκαρή ευθύνεται για τις κρίσεις άγχους και της αρνητικότητας που έχει κατά διαστήματα.

Γουίνι το αρκουδάκι Λαγός Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Λαγός: Ο Λαγός, έχει ανάγκη να είναι όλα στην εντέλεια και οργανωμένα. Επομένως, φαίνεται να πάσχει από Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή με έμφαση στην τάξη.

Ο Γουίνι το αρκουδάκι και οι ψυχικές διαταραχές φαίνεται να μην έχουν σχέση με την πρώτη ματιά, όμως με λίγο περισσότερη προσοχή, παρουσιάζεται η πολύπλοκη και εξαιρετική δημιουργία του Α. Α. Μιλν.

Διαβάστε περισσότερα για:

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *