fbpx
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΛΟΑΤΚΙ+Σχέσεις

Σεξουαλική ταυτότητα και σεξουαλικός προσανατολισμός – Διαφορετικά είδη

Η σεξουαλική ταυτότητα ή σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ατόμου καθορίζει το τι βρίσκει ελκυστικό σε έναν άνθρωπο, αλλά και το φύλο που το διεγείρει.

Η σεξουαλική έλξη είναι ουσιαστικά η επιθυμία ενός ατόμου να κάνει σεξ ή να δημιουργήσει σεξουαλική σχέση με άλλους ανθρώπους. Η ρομαντική έλξη είναι η έκφραση αγάπης ενός ατόμου μέσα σε μια σχέση και αυτή η σχέση δεν χρειάζεται να είναι σεξουαλική.

Υπάρχουν πολλοί σεξουαλικοί προσανατολισμοί και οι άνθρωποι που ταυτίζονται με έναν ή περισσότερους μπορεί να διαπιστώσουν ότι η σεξουαλικότητά τους αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό – ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η σεξουαλική ταυτότητα ενός ατόμου δηλαδή μπορεί να είναι ρευστή.

σεξουαλικός προσανατολισμός καρδιά ΛΟΑΤΚΙ+

Σεξουαλικός προσανατολισμός – Σεξουαλική ταυτότητα

  • Αρομαντικός

Ένα άνθρωπος που χαρακτηρίζεται ως αρομαντικός μπορεί να μην αισθάνεται καμία ρομαντική έλξη. Οι άνθρωποι που είναι αρομαντικοί μπορεί να μην θέλουν να συνάψουν άλλη σχέση πέρα ​​από τη φιλία.

Ο ρομαντικός προσανατολισμός ενός ατόμου μπορεί να διαφέρει από την σεξουαλικότητά του. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να μην έλκεται ρομαντικά από άλλους ανθρώπους, αλλά να έλκεται σεξουαλικά.

Ασέξουαλ είναι ένας όρος -ομπρέλα που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα σεξουαλικών προσανατολισμών. Η ασεξουαλικότητα είναι ένα φάσμα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν σεξουαλική ή ρομαντική έλξη για κανέναν, ενώ άλλοι μπορεί να βιώσουν διαφορετικούς βαθμούς σεξουαλικής ή ρομαντικής έλξης.

Demisexual είναι οι άνθρωποι που βιώνουν σεξουαλική έλξη μόνο αφού έχουν δημιουργήσει έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με κάποιον άλλο άνθρωπο.

  • Αυτοσεξουαλικός

Όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως αυτοσεξουαλικοί που βιώνουν σεξουαλική έλξη κυρίως προς τον εαυτό τους, αλλά μπορούν να νιώσουν έλξη και σε άλλους ανθρώπους.

  • Bicurious

Ο όρος bicurious δείχνει ότι το άτομο αυτό βιώνει κάποια αβεβαιότητα ως προς το φύλο που νιώθει ρομαντική ή και σεξουαλική έλξη.

  • Αμφιφυλόφιλος

Ο αμφιφυλόφιλος άνθρωπος μπορεί να είναι οποιουδήποτε φύλου και να νιώθει έλξη για κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως φύλου.

  • Ομοφυλόφιλος

Ο άνθρωπος που αυτοπροσδιορίζεται ως ομοφυλόφιλος συνήθως αισθάνεται σεξουαλική έλξη προς άτομα του ίδιου φύλου. Κοινωνικά, ο όρος συνηθίζεται να αναφέρεται σε άντρες που έλκονται ρομαντικά και σεξουαλικά από άλλους άνδρες.

  • Ετεροφυλόφιλος

Οι άνθρωποι που είναι ετεροφυλόφιλοι, συνήθως αισθάνονται σεξουαλική και ρομαντική έλξη προς άτομα με διαφορετικό φύλο από το δικό τους.

  • Homoromantic

Ο όρος Homoromantic αναφέρεται σε άτομα που έλκονται ρομαντικά από άτομα ίδιου φύλου με το δικό τους, αλλά μπορεί να μην έλκονται και σεξουαλικά από αυτά.

  • Λεσβία

Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται ως λεσβίες είναι συνήθως γυναίκες που αισθάνονται σεξουαλική και ρομαντική έλξη προς άλλες γυναίκες. Ορισμένοι άνθρωποι, που δεν ταυτίζονται με τα παραδοσιακά δυαδικά φύλα (άνδρες και γυναίκες), μπορεί επίσης να ταυτιστούν ως λεσβίες.

Πανσέξουαλ είναι τα άτομα που αισθάνονται έλξη από ανθρώπους κάθε φύλου και κάθε σεξουαλικού και ρομαντικού προσανατολισμού.

  • Queer

Άτομα κάτω από την ομπρέλα του LGBTQIA+ μπορεί επίσης να αναγνωριστούν ως queer. Ο όρος «queer» χρησιμοποιείται σήμερα για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων της κοινότητας από τα μέλη της, ως απάντηση στην εχθρική χρήση του όρου κατά το παρελθόν.

σεξουαλικός προσανατολισμός σημαία ΛΟΑΤΚΙ+ βουλή

Γιατί είναι σημαντική η σεξουαλική ταυτότητα;

Η σεξουαλικότητα ενός ατόμου καθορίζει σε ποιον αισθάνεται ρομαντική ή σεξουαλική έλξη. Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι η επισήμανση της σεξουαλικότητάς τους τους βοηθά να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε καταπίεση ή δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Μπορεί επίσης να τους βοηθήσει να βρουν μια κοινότητα στην οποία μπορούν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να γνωρίζουν τους όρους που περιγράφουν άλλους σεξουαλικούς προσανατολισμούς. Γνωρίζοντας την ορολογία , οι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τη σεξουαλικότητα ενός άλλου ατόμου.

Πρέπει οι άνθρωποι να προσδιορίσουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό;

Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται απαραίτητα να προσδιορίσουν τον τύπο του σεξουαλικού προσανατολισμού όπου ανήκουν. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός των ανθρώπων μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου ή μπορεί απλά να μην βρίσκουν ακριβώς το είδος της σεξουαλικής ταυτότητας όπου περιγράφει με ακρίβεια την σεξουαλικότητά τους.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν ότι η σεξουαλική ταυτότητα και ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους, τους βοηθά να σχηματίσουν κοινότητες με άλλα άτομα που μπορεί να μοιράζονται παρόμοιες εμπειρίες, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους πιο εύκολα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *