fbpx
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΔιατροφήΕναλλακτική Ιατρική

Βιταμίνη D και κατάθλιψη – Ποια η σχέση;

Βιταμίνη D και κατάθλιψη, υπάρχει όντως σχέση; Η βιταμίνη D είναι ένα βασικό λιποδιαλυτό θρεπτικό συστατικό που βοηθάει τα οστά να είναι υγιή και δυνατά, βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων και ωφελεί τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το σώμα απορροφά τη βιταμίνη D κυρίως μέσω της έκθεσης στον ήλιο, αν και συμπληρώματα διατροφής και ορισμένα τρόφιμα μπορούν επίσης να είναι πηγές θρεπτικών συστατικών.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D συμβαίνει όταν το σώμα σας δεν απορροφά τα συνιστώμενα επίπεδα. Τα ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να προκαλέσουν παραμόρφωση, εύθραυστα ή λεπτά οστά και πολλά προβλήματα υγείας, όπως:

  • μαλάκωμα των οστών (οστεομαλακία )
  • χαμηλή οστική πυκνότητα (οστεοπενία)
  • οστεοαρθρίτιδα
  • καρδιακές παθήσεις

Ποια όμως η σχέση που δημιουργείται με την βιταμίνη D και κατάθλιψη;

βιταμίνη D και κατάθλιψη

Βιταμίνη D και κατάθλιψη

Μελέτες έχουν δείξει την σχέση που έχει η βιταμίνη D και κατάθλιψη και κυρίως όταν υπάρχει έλλειψη της πρώτης στο σώμα. Ερευνητές σε μετα-ανάλυση του 2013 παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες με κατάθλιψη είχαν επίσης και χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Η ίδια ανάλυση διαπίστωσε ότι, στατιστικά, τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D διέτρεχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι επειδή η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου, τα ανεπαρκή επίπεδα θρεπτικών συστατικών μπορεί να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην κατάθλιψη, αλλά και σε άλλες ψυχικές ασθένειες. Νωρίτερα το 2005 μελέτη έδειξε ότι οι υποδοχείς της βιταμίνης D βρίσκονται στις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D – Παράγοντες κινδύνου

Η περιορισμένη έκθεση στον ήλιο, ο τρόπος ζωής και η ηλικία μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. 

Οι παράγοντες λοιπόν περιλαμβάνουν:

  • Περιορισμένη έκθεση στον ήλιο

Η έκθεση στον ήλιο είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D για τους περισσότερους ανθρώπους. Εάν μένετε μακριά από τον ήλιο ή χρησιμοποιείτε πολύ αντηλιακό, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Η ποσότητα έκθεσης στον ήλιο που χρειάζεστε εξαρτάται από το κλίμα, την ώρα της ημέρας και την εποχή του χρόνου. Τα άτομα με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα τείνουν να απορροφούν τη βιταμίνη D πιο γρήγορα.

  • Διατροφή

Λίγα τρόφιμα είναι φυσικά πλούσια σε βιταμίνη D τα οποία περιλαμβάνουν:

  • σολομό
  • σκουμπρί
  • άλλα λιπαρά ψάρια
  • ζωικά λίπη

Εάν ακολουθείτε μια χορτοφαγική ή χορτοφαγική διατροφή, υπάρχει πιθανότητα να μην λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D.

βιταμίνη D και κατάθλιψη συμπληρώματα διατροφής
  • Σκούρο δέρμα

Τα άτομα που έχουν πιο σκούρο δέρμα έχουν μεγαλύτερες ποσότητες μελανίνης, μια φυσική χρωστική που δίνει στο δέρμα το μαύρο χρώμα. Η μελανίνη μειώνει επίσης την παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα.

Μια μελέτη του 2006 διαπίστωσε ότι, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πιο διαδεδομένη στους Αφροαμερικανούς από ό, τι σε άλλους αμερικανικούς πληθυσμούς. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Cooper , περίπου το 40 % των Αφροαμερικανών ενηλίκων έχουν έλλειψη βιταμίνης D. 

  • Παχυσαρκία

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και παχυσαρκίας. Τα παχύσαρκα άτομα μπορεί να χρειαστεί να απορροφούν περισσότερη βιταμίνη D από άτομα μεσαίου βάρους για να επιτύχουν τα συνιστώμενα επίπεδα.

  • Ηλικία

Η ηλικία μπορεί να συμβάλει στην ανεπάρκεια βιταμίνης D. Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό στη σύνθεση της βιταμίνης D. Οι ηλικιωμένοι τείνουν επίσης να περιορίζουν τον χρόνο στον ήλιο και μπορεί να ακολουθούν διατροφή με ανεπαρκείς ποσότητες βιταμίνης D

Βιταμίνη D και κατάθλιψη φαίνεται λοιπόν να συνδέονται και ενδεχομένως τα συμπτώματα θλίψης και κόπωσης που συχνά δημιουργεί αυτή η ψυχική ασθένεια να συνδέονται με την ανεπάρκεια της βιταμίνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *