fbpx
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΚατάθλιψηΨυχική Υγεία

Μείζων κατάθλιψη – Συμπτώματα και θεραπεία

Η μείζων κατάθλιψη που αναφέρεται επίσης και ως κλινική κατάθλιψη, είναι μια ψυχιατρική διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει πολλούς τομείς της ζωής. Η μείζων κατάθλιψη επηρεάζει τη διάθεση και τη συμπεριφορά καθώς και συνοδεύεται και με διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Μερικοί άνθρωποι με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή δεν αναζητούν ποτέ θεραπεία. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι με τη διαταραχή μπορούν να την αντιμετωπίσουν με φάρμακα, ψυχοθεραπεία και αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

Μείζων κατάθλιψη – Συμπτώματα

Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει διάγνωση μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής με βάση τα συμπτώματα, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές του πάσχοντος. Συνήθως, θα σας υποβάλει σε ορισμένες ερωτήσεις ώστε να προσδιορίσει καλύτερα ποιο είδος κατάθλιψης σας ταλαιπωρεί.

Για να διαγνωστεί κάποιος με μείζονα κατάθλιψη πρέπει να πληρεί τα κριτήρια συμπτωμάτων που αναφέρονται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM). Αυτό το εγχειρίδιο βοηθά τους ιατρούς να διαγνώσουν καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Για να διαγνωστεί κάποιος λοιπόν πρέπει να βιώνει πέντε από τα παρακάτω συμπτώματα στην καθημερινότητά του να:

  • αισθάνεται λυπημένος ή εκνευρισμένος τις περισσότερες ώρες της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα.
  • ενδιαφέρεται λιγότερο για τις περισσότερες δραστηριότητες της ζωής τους.
  • έχει αλλαγές στην όρεξή του.
  • δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή να κοιμάται περισσότερο από το φυσιολογικό.
  • έχει αισθήματα ανησυχίας.
  • νιώθει κόπωση και έλλειψη ενέργειας χωρίς λόγο.
  • δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί.
  • έχει αυτοκτονικές σκέψεις και τάσεις.

Μείζων κατάθλιψη – Αίτια

Η ακριβής αιτία της μείζονος κατάθλιψης δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης. Ένας συνδυασμός γονιδίων και στρες μπορεί να επηρεάσει τη χημεία του εγκεφάλου και να μειώσει την ικανότητα διατήρησης της σταθερότητας της διάθεσης. Οι αλλαγές στην ισορροπία των ορμονών μπορεί επίσης να συμβάλουν στην εμφάνιση μείζονος κατάθλιψης.

Η μείζων κατάθλιψη μπορεί ακόμα να προκληθεί από:

  • χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών
  • ορισμένες ιατρικές καταστάσεις
  • συγκεκριμένους τύπους φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των στεροειδών
  • κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία

Μείζων κατάθλιψη – Θεραπεία

Η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή αντιμετωπίζεται συχνά με φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία. Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων.

Τα άτομα με βαριά μορφή μείζονος κατάθλιψης που σκέφτονται να βλάψουν τον εαυτό τους μπορεί να χρειαστεί να μείνουν σε νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Κάποιοι μπορεί επίσης να χρειαστεί να λάβουν μέρος σε πρόγραμμα θεραπείας μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματα.

  • Φαρμακευτική αγωγή

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και δη της μείζονος χωρίς βέβαια να αποτελούν πανάκεια και να πρέπει πάντα να λαμβάνονται με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού. Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) είναι ένας συνηθισμένος συνταγογραφούμενος τύπος αντικαταθλιπτικού. Τα SSRIs βοηθούν στην αναστολή της διάσπασης της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα υψηλότερες ποσότητες αυτού του νευροδιαβιβαστή.

Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία του εγκεφάλου που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για τη διάθεση. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και να βελτιώσει σημαντικά τον ύπνο. Τα άτομα με μείζονα κατάθλιψη έχουν χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο και τα SSRIs μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα βελτιώνοντας τις ισορροπίες των ορμονών στον εγκέφαλο. Τα SSRI περιλαμβάνουν γνωστά φάρμακα όπως η φλουοξετίνη (Prozac) και η σιταλοπράμη (Celexa), έχουν σχετικά χαμηλή συχνότητα παρενεργειών και οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν σημαντική βελτίωση στην ζωή τους.

Τα Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και φάρμακα γνωστά ως άτυπα αντικαταθλιπτικά, όπως η βουπροπιόνη (Wellbutrin), μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν άλλα φάρμακα δεν έχουν βοηθήσει. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν διάφορες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του βάρους και την εμφάνιση υπνηλίας. Όπως με οποιοδήποτε φάρμακο, τα οφέλη και οι παρενέργειες πρέπει να σταθμιστούν προσεκτικά με τον θεράποντα γιατρό.

  • Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για άτομα με μείζων κατάθλιψη. Περιλαμβάνει συνεδρίαση με έναν θεραπευτή σε τακτική βάση ώστε να μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα τους λόγους που αισθάνεστε θλίψη και τους τρόπους που μπορεί να αλλάξετε την ζωή σας.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει:

  • να αντιμετωπίσει ενός αγχωτικού γεγονότος
  • στην αντικατάσταση των αρνητικών πεποιθήσεων και συμπεριφορών με πιο θετικές και υγιείς σκέψεις
  • να βελτιώσει των επικοινωνιακών ικανοτήτων
  • στην βελτίωση της αυτοπεποίθησης