fbpx
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
Η Ψυχολογία στην ΤέχνηΚινηματογράφος

“Το Παιχνίδι του Καλαμαριού” – Μια πρώτη ανάλυση

“Το Παιχνίδι του Καλαμαριού”, ενδεχομένως, αποτελεί την σημαντικότερη νέα σειρά του 2021. Παγιδευμένοι μέσα σε κτήριο σε απόκρυφο σημείο και υπό την επίβλεψη μασκοφόρων φρουρών, εκατοντάδες παίκτες με χρέη και άθλια ζωή συμμετέχουν με την θέλησή τους σε παιδικά παιχνίδια ώστε να κερδίσουν ένα χρηματικό έπαθλο 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι παίκτες, οι οποίοι όλοι χρειάζονται απελπιστικά τα χρήματα για διαφορετικούς λόγους, είναι διατεθειμένοι μέχρι και να χάσουν την ζωή τους, στο βωμό του χρήματος και της απόκτησης μιας “καλύτερης” ζωής. 

Το Παιχνίδι του Καλαμαριού νέα σειρά του Netflix

Το παιχνίδι του Καλαμαριού – Μια πρώτη ανάλυση

Τα παιχνίδια που καλούνται να παίξουν οι παίκτες είναι όσο βάναυσα αναμένεται και η διαστροφή του θέματος είναι ότι πρόκειται για παιχνίδια που συνήθως παίζουν τα παιδιά, προσθέτοντας ένα νέο επίπεδο φρίκης σε μια ήδη αγχωτική κατάσταση. Ωστόσο, το “Παιχνίδι του Καλαμαριού” δεν μένει μόνο εκεί, καθώς παρουσιάζει και τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των παικτών: συμμαχίες, αντιπαλότητες, ακόμη και την προδοσία.

“Το Παιχνίδι του Καλαμαριού” μια παράσταση για την κτηνωδία του καπιταλισμού, κυριολεκτικά και μεταφορικά, είναι ένα μοντέρνο δυστοπικό δράμα δράσης που θα σας βάλει σε πολλές σκέψεις.

Με όλα τα παραπάνω και υπό την διαρκή απειλή του θανάτου να κρέμεται πάνω από το κεφάλι κάθε χαρακτήρα, το “Παιχνίδι του Καλαμαριού” είναι σχεδόν αδύνατο να αφήσει τον θεατή να κουνήσει το βλέμμα του από την οθόνη. Τα περισσότερα επεισόδια καταλήγουν σε cliffhangers που θα σας αναγκάσουν να παρακολουθήσετε το ένα επεισόδιο μετά το άλλο.

Μια πιο μεταφορική οπτική

Τα παιχνίδια και γενικότερα η υπόθεση της σειράς δεν έχει σφαγές μόνο για.. τις ίδιες τις σφαγές. Ο δημιουργός της έχει πλήρη επίγνωση της σκληρότητας της υπόθεσής της, καθώς και της σκληρότητας και βαναυσότητας που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι στον πραγματικό κόσμο. Η αντίληψη ότι οι άνθρωποι παίζουν ουσιαστικά παιδικά παιχνίδια για να κερδίσουν χρήματα με αντίτιμο την ίδια τους την ζωή φαίνεται ψυχοπαθής και για αυτό τον λόγο η σειρά είναι τόσο καυστική. 

Το Παιχνίδι του Καλαμαριού νέα σειρά του Netflix

Γιατί ο κόσμος μας είναι τόσο μπερδεμένος και άδικος που κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο πλούσιοι ενώ άλλοι αυτοκτονούν λόγω της οικονομικής τους δυσπραγίας;

Το “Παιχνίδι του Καλαμαριού” βασίζεται σε αυτή ακριβώς την αντίληψη: Εάν οι άνθρωποι πίσω από αυτά τα παιχνίδια είναι τόσο πλούσιοι που μπορούν να δώσουν ένα τόσο μεγάλο έπαθλο στον νικητή, γιατί δεν χρησιμοποιούν τον πλούτο τους για να βοηθήσουν άμεσα τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη; Γιατί να τους αναγκάσουν να πολεμήσουν και να σφαχτούν;  Γιατί ο κόσμος μας είναι τόσο μπερδεμένος και άδικος που κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο πλούσιοι ενώ άλλοι αυτοκτονούν λόγω της οικονομικής τους δυσπραγίας;

Τα 5 σκοτεινά μηνύματα της σειράς

  • Σε μια καπιταλιστική κοινωνία, οι πλούσιοι είναι οι πιο ισχυροί

Η σκληρή διάκριση μεταξύ πλούσιων και φτωχών είναι το κυρίως θέμα που επισημαίνεται στο “Παιχνίδι του Καλαμαριού”. Οι πλούσιοι είναι αυτοί που δημιουργούν τους κανόνες και όταν αυτοί οι κανόνες δεν τους ικανοποιούν, μπορούν να αλλάξουν ακαριαία τα δεδομένα, όπως συνέβη και στο προτελευταίο παιχνίδι με το γυάλινο πάτωμα.

  • Δεν υπάρχει διέξοδος από τη ακραία φτώχεια

Γι ‘αυτό το επεισόδιο 2 της σειράς ονομάζεται “Κόλαση”. Σε αυτό το επεισόδιο, οι παίκτες έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στην παλιά τους ζωή. Ωστόσο, οι παλιές τους ζωές ήταν κόλαση και δεν μπορούσαν με τίποτα να διαφύγουν από την ανέχεια. Είναι ακόμη πιο ταπεινωτικό όταν η ζωή, τα συναισθήματα και οι συνειδήσεις των φτωχών γίνονται εργαλείο ψυχαγωγίας και ικανοποίησης των πλουσίων.

  • Η ικανότητα δεν αποτελεί σίγουρο παράγοντα επιτυχίας

Στα τελευταία παιχνίδια, δεν είναι δύσκολο να διακρίνουμε ότι ο πρωταγωνιστής Gi Hun αντιπροσωπεύει τον «τυχερό» τύπο. Σε μια αξιοκρατική κοινωνία, ο Gi Hun θα ήταν ένας από τους πρώτους που θα είχε εξοντωθεί, λόγω των μειωμένων δεξιοτήτων του, όμως στα παιχνίδια, είναι ο επιζών και ο μεγάλος νικητής.

Όπως και στην πραγματική ζωή, η ικανότητα δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει την επιτυχία. Οι εμπειρίες, η κοινωνική θέση, η κληρονομικότητα, το φύλο, η γενετική, η κοινωνία που μας περιβάλλει … είναι παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αλλά συμβάλλουν σημαντικά στην απόδοση του καθενός στη ζωή. 

Το Παιχνίδι του Καλαμαριού νέα σειρά του Netflix
  • Οι διακρίσεις λόγω φύλου εξακολουθούν να υπάρχουν

Ένα ακόμη θέμα στο οποίο εστιάζει το “Παιχνίδι του Καλαμαριού” είναι η διάκριση μεταξύ των φύλων, ανδρών και γυναικών. Η Ni Myeo εξ αρχής προσβάλλεται κατάφωρα από τον Deok Soo, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα. Στην συνέχεια οι γυναίκες του παιχνιδιού συχνά περιθωριοποιούνται και δεν επιλέγονται σε παιχνίδια λόγω της σωματικής τους διάπλασης και των στερεοτύπων που έχουν οι παίχτες.

Ακόμα, κανείς από τους VIP δεν είναι γυναίκα. Η έλλειψη γυναικών ηγετών γίνεται σίγουρα με πρόθεση των δημιουργών της σειράς. Το γεγονός ότι οι άνδρες είναι πάντα κυρίαρχοι σε θέσεις εξουσίας ή συχνά είχαν υψηλότερα εισοδήματα, φαίνεται και μέσα από την σειρά.

  • Η διαφθορά είναι παντού

Αν και η οργάνωση του παιχνιδιού φαίνεται “σοβαρή” και όλα κυλούν ομαλά, σύντομα αποκαλύπτεται ότι υπάρχει ένα υπόγειο κύκλωμα διακίνησης οργάνων. Εργαζόμενοι κλέβουν κρυφά τα όργανα των νεκρών παικτών και τα πουλάνε στην μαύρη αγορά. Αυτή είναι μια μεταφορά για τη διαφθορά που λαμβάνει χώρα και στις κυρίαρχες τάξεις της κοινωνίας. 

Διαβάστε περισσότερα για:

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *