fbpx
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
Σεξουαλικές ΔιαταραχέςΣχέσεις

Ψυχοπαθής σύντροφος – Ποια τα σημάδια;

Ο ψυχοπαθής σύντροφος μπορεί στην αρχή της σχέσης σας να σας γοητέψει, να σας μαγέψει και να σας κάνει να νιώσετε μοναδικοί. Οι ψυχοπαθείς δεν είναι όλοι κατά συρροή δολοφόνοι. 

Οι ψυχοπαθείς έχουν μια πολύ σημαντική διαφορά από τους άλλους ανθρώπους, δεν έχουν συνείδηση. Μπορούν να βλάψουν τους άλλους χωρίς απολύτως καμία αίσθηση μεταμέλειας ή ενοχής. Ο ψυχοπαθής σύντροφος μπορεί να περάσει απαρατήρητος στην αρχή. Είναι συμπαθής, φιλικός και γοητευτικός. Αλλά για όσους έχουν την ατυχία να πλησιάσουν έναν ψυχοπαθή, ένας εφιάλτης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται. Αυτό που ξεκινά ως παραμύθι μετατρέπεται σιγά σιγά σε ένα ακατανόητο χάος.

ψυχοπαθής σύντροφος σημάδια καρέκλα πεταμένη σε χωράφι

Ψυχοπαθής σύντροφος – Σημάδια

  • Σε μαγεύει, με αγάπη και κολακεία

Ένας τρόπος για να μάθετε αν ο σύντροφός σας είναι ψυχοπαθής είναι να παρατηρήσετε το πως ξεκίνησε η σχέση. Όταν συναντάς για πρώτη φορά έναν ψυχοπαθή, τα πράγματα κινούνται εξαιρετικά γρήγορα. Σου λένε πόσα κοινά έχει μαζί σου και πόσο τέλεια είναι όλα. Σαν χαμαιλέοντας, αντικατοπτρίζει τις ελπίδες, τα όνειρα και τις ανασφάλειές σας για να σχηματίσουν έναν άμεσο δεσμό εμπιστοσύνης και ενθουσιασμού. 

  • Δημιουργεί τα δικά του «ερωτικά τρίγωνα»

Μόλις “κολλήσετε”, ο ψυχοπαθής σύντροφος θα αρχίσει να περιβάλλει τον εαυτό του με πρώην εραστές, πιθανούς συντρόφους και οποιονδήποτε άλλον δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας. Αυτό περιλαμβάνει άτομα για τα οποία μπορεί να είχε δηλώσει ότι ήταν κατώτερα από εσάς. Όλο αυτό το κλίμα μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση και να μην γνωρίζεται ποτέ πραγματικά το τι συμβαίνει.

  • “Ξαναγράφει” συνεχώς την πραγματικότητα

Η σχέση με έναν ψυχοπαθή σύντροφο συχνά περιλαμβάνει την χειραγώγηση. Αρνούνται κατάφωρα τη χειριστική τους συμπεριφορά και αγνοούν τα αποδεικτικά στοιχεία όταν έρχονται αντιμέτωποι με αυτήν. Γίνονται απορριπτικοί και επικριτικοί εάν επιχειρήσετε να διαψεύσετε τα λεγόμενά τους. Με κάποιον τρόπο φταίτε πάντα εσείς που είστε «ευαίσθητοι» και «τρελοί». Οι τοξικοί άνθρωποι σας υποχρεώνουν να πιστεύετε ότι το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η χειραγώγηση, αλλά οι αντιδράσεις σας στην κακοποίηση. 

  • Κριτικάρει συναισθήματα σας, που ο ίδιος προκαλεί

Ο ψυχοπαθής σύντροφος χρησιμοποιεί τις συναισθηματικές σας αντιδράσεις, που σκοπίμως έχει προκαλέσει, προσπαθώντας να αποδείξει πόσο «υστερικοί» έχετε γίνει. Πιθανότατα κάποτε θεωρούσατε τον εαυτό σας ένα εξαιρετικά λογικό άτομο, αλλά το να βγαίνετε με έναν ψυχοπαθή θα ανατρέψει (προσωρινά) αυτήν σας την αντίληψη.

  • Ζηλεύουν διατηρώντας παράλληλα το κάλυμμα της αθωότητας

Ο ψυχοπαθής σύντροφός στην αρχή της σχέσης στρέφει όλη την προσοχή του σε εσάς, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη σύγχυση όταν αρχίσει να αποσύρεται και να επικεντρώνεται σε άλλα άτομα. Ακόμα προχωρά σε πράξεις που δημιουργούν αμφιβολίες, ελέγχοντας τους πρώην σας στα κοινωνικά δίκτυα και κατηγορώντας σας για τυχόν ερωτικά τραγούδια, φωτογραφίες και αστεία ανέβασαν στο παρελθόν.

  • Εκδηλώνουν εγωισμό και δίψα για προσοχή

Η σχέση με έναν ψυχοπαθή, εξαντλεί την ενέργεια και καταναλώνει όλη τη ζωή. Το αίτημά τους για λατρεία είναι ακόρεστο. Νομίζατε ότι ήσασταν ο/η μόνος/η που θα μπορούσε να τους κάνει ευτυχισμένους, αλλά τώρα νιώθετε ότι δεν σας θέλει καθόλου. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να καλύψει το κενό της ψυχής ενός ψυχοπαθούς ανθρώπου.

  • Δεν αναγνωρίζει τα δικά συναισθήματα του άλλου

Γνωρίζετε ότι βγαίνετε με έναν ψυχοπαθή όταν ευχαρίστηση για την ζωή έχει μετατραπεί σε συντριπτικό πανικό και άγχος. Ζητάτε συγγνώμη και κλαίτε περισσότερο από ποτέ στη ζωή σας. Μετά βίας κοιμάστε και ξυπνάτε κάθε πρωί νιώθοντας ανησυχία. Δεν έχετε ιδέα τι συνέβη στον παλιό σας χαλαρό, διασκεδαστικό και ευχάριστο εαυτό. Ο ψυχοπαθής σύντροφος δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα συναισθήματα του άλλου και ούτε τον ενδιαφέρει να το κάνει. Τον ενδιαφέρει μόνο ο δικός του εαυτός και θα κάνει το οτιδήποτε για να πετύχει τον στόχο του.

ψυχοπαθής σύντροφος σημάδια καμβάς με χρώματα

Τι να κάνετε αν συνειδητοποιήσετε ότι έχετε ψυχοπαθή σύντροφο

Αυτές οι σχέσεις αφήνουν μακροχρόνια ζημιά, δημιουργώντας χρόνια ανασφάλεια και αμφιβολία. 

Ευτυχώς, υπάρχει πάντα ελπίδα για θεραπεία. Αφού διακόψετε την καταχρηστική σχέση σας , το πρώτο βήμα είναι να χρησιμοποιήσετε τον κανόνα μη-επαφής , ο οποίος σημαίνει απολύτως καμία επικοινωνία με τον πρώην σύντροφό σας. Θα φανεί αδύνατο στην αρχή αλλά πιο εύκολο με τον καιρό. Σιγά -σιγά το χάος στην ψυχή σας θα αρχίσει να διαλύεται. Τελικά αυτή η εμπειρία θα γίνει μια απίστευτη ευκαιρία να ανακαλύψετε τον αυτοσεβασμό και να δημιουργήσετε υγιή όρια για τον εαυτό σας. Ο ψυχοπαθής σύντροφος μόλις εντοπιστεί πρέπει να εκδιωχθεί από την ζωή σας.

Διαβάστε περισσότερα για:

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *