fbpx
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
ΒόταναΕναλλακτική Ιατρική

Κουρκουμάς και μαύρο πιπέρι – Οφέλη και ιδιότητες

Κουρκουμάς και μαύρο πιπέρι είναι ένας μαγικός συνδυασμός. Ο κουρκουμάς είναι ένα ψηλό φυτό που φύεται στην Ασία και την Κεντρική Αμερική και δίνει στο κάρυ το κίτρινο χρώμα του.

Κουρκουμάς και μαύρο πιπέρι μπορεί να ενισχύσουν σαν συνδυασμός τις ιδιότητες τους, βοηθώντας στην απορρόφηση των συστατικών τους.

Τα τελευταία χρόνια, έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι ο κουρκουμάς έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και τόσο αυτός όσο και το μαύρο πιπέρι έχουν βασικά ενεργά συστατικά με αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και θεραπευτικές ιδιότητές.

Κουρκουμάς και μαύρο πιπέρι – Στοιχεία

μαύρο πιπέρι σε κόκους

Κουρκουμίνη σε Κουρκουμά

Οι βασικές ενώσεις του κουρκουμά ονομάζονται κουρκουμινοειδή. Η ίδια η κουρκουμίνη είναι το πιο ενεργό συστατικό και φαίνεται να είναι το πιο σημαντικό. Ως πολυφαινόλη, η κουρκουμίνη έχει πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία. Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της κουρκουμίνης είναι ότι δεν απορροφάται καλά από τον οργανισμό.

Πιπερίνη σε μαύρο πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι περιέχει τη βιοδραστική ένωση πιπερίνη, η οποία είναι ένα αλκαλοειδές όπως η καψαϊκίνη, το δραστικό συστατικό που βρίσκεται στο τσίλι και στο πιπέρι καγιέν.

Η πιπερίνη έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ανακούφιση από τη ναυτία, τους πονοκεφάλους και την κακή πέψη και ότι έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ωστόσο, το πιο σημαντικό όφελος μπορεί να είναι η ικανότητά του να ενισχύει την απορρόφηση της κουρκουμίνης.

Η κουρκουμίνη στον κουρκουμά και η πιπερίνη στο μαύρο πιπέρι έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την υγεία και αλληλοσυμπληρώνονται. Η έρευνα υποστηρίζει ότι ο συνδυασμός της πιπερίνης και της κουρκουμίνης ενισχύει την απορρόφηση της κουρκουμίνης έως και 2.000%. Μια μελέτη έδειξε ότι η προσθήκη 20 mg πιπερίνης σε 2 γραμμάρια κουρκουμίνης αύξησε σημαντικά την απορρόφησή της.

Αυτό συμβαίνει επειδή η πιπερίνη διευκολύνει τη διέλευση της κουρκουμίνης μέσω του εντερικού τοιχώματος στην κυκλοφορία του αίματός σας και επειδή μπορεί να επιβραδύνει τη διάσπαση της κουρκουμίνης από το συκώτι, αυξάνοντας τα επίπεδά της στο αίμα.

Ενώ η κουρκουμίνη και η πιπερίνη έχουν τα δικά τους οφέλη για την υγεία, είναι ακόμα καλύτερα μαζί.

Κουρκουμάς και μαύρο πιπέρι – Οφέλη

κουρκουμάς σε σκόνη

Καταπολεμά τη φλεγμονή και βοηθά στη μείωση του πόνου

Η κουρκουμίνη έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο ισχυρή που ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι έχει την ίδια δύναμη με ορισμένα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, χωρίς τις αρνητικές παρενέργειες τους. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι ο κουρκουμάς μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία της αρθρίτιδας, μιας ασθένειας που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις.

Η πιπερίνη έχει αποδειχθεί ότι έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντιαρθριτικές ιδιότητες.

Όταν συνδυάζονται, η κουρκουμίνη και η πιπερίνη είναι ένα ισχυρό δίδυμο καταπολέμησης της φλεγμονής που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δυσφορίας και του πόνου.

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου

Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στη θεραπεία αλλά και την πρόληψη του καρκίνου. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου και μπορεί επίσης να συμβάλει στον θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Η πιπερίνη φαίνεται να παίζει επίσης ρόλο στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σχηματισμού όγκων, ενώ άλλες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να αναστείλει και την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Περαιτέρω μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη και η πιπερίνη έχουν προστατευτικά αποτελέσματα έναντι πολλών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του προστάτη, του παγκρέατος, του παχέος εντέρου και άλλων.

Βοηθά στην πέψη

Η ινδική ιατρική βασίζεται στον κουρκουμά για να βοηθήσει στην πέψη για χιλιάδες χρόνια. Σύγχρονες μελέτες υποστηρίζουν τη χρήση του, δείχνοντας ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των σπασμών του εντέρου και του μετεωρισμού.

Η πιπερίνη έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη δραστηριότητα των πεπτικών ενζύμων στο έντερο, τα οποία βοηθούν το σώμα να επεξεργάζεται τα τρόφιμα πιο γρήγορα και εύκολα.

Επιπλέον, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει κουρκουμάς και μάυρο πιπέρι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής του εντέρου, που οδηγεί σε βελτίωση της πέψης.

Διαβάστε περισσότερα για:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *