fbpx
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
Close up of hops in flower shortly before harvesting.
ΒόταναΕναλλακτική Ιατρική

Λυκίσκος – Ιδιότητες και παρενέργειες

Ο λυκίσκος είναι ένα βότανο με πολλές ιδιότητες και οφέλη που χρησιμοποιείται εκτός των άλλων για την παρασκευή μπύρας. Πολλές από τις ιδιότητες του Λυκίσκου αποδίδονται σε ενώσεις του φυτού, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, της ξανθοχουμόλης, της 8-πρενυλναρινγενίνης, των αιθέριων ελαίων, χουμουλένιο και λουπουλίνη.

Οι εναλλακτικοί γιατροί πιστεύουν ότι αυτές οι ενώσεις έχουν αντιφλεγμονώδεις, αγχολυτικές, αναλγητικές, ακόμη και αντικαρκινικές ιδιότητες. 

Λυκίσκος ιδιότητες και παρενέργειες βότανο

Λυκίσκος – Ιδιότητες και οφέλη

Απαραίτητο συστατικό στην παρασκευή μπύρας για περισσότερα από 1.000 χρόνια, ο λυκίσκος έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρική χρήση από τους μεσαιωνικούς χρόνους. Σήμερα, οι βοτανολόγοι και οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων ισχυρίζονται ότι η προσθήκη λυκίσκου στη διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία, ακόμη και να αποτρέψει από ορισμένες ασθένειες.

  • Λυκίσκος και αυπνία

Γιατροί από παλιά παρατήρησαν, ότι οι συλλέκτες λυκίσκου κουράζονταν πολύ εύκολα κατά τη διάρκεια της συγκομιδής και υπέθεσαν ότι μια κολλώδης ρητίνη που εκκρίνεται από το κομμένο φυτό προκαλεί αυτό το αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι το χουμουλένιο και η λουπουλίνη που βρίσκονται στον λυκίσκο έχουν ήπιες ηρεμιστικές ιδιότητες που μπορεί να εφαρμοστούν και στην δυτική ιατρική.

Μερικές μικρές μελέτες έχουν διερευνήσει τις επιπτώσεις του λυκίσκου στον ύπνο, χρησιμοποιώντας μη αλκοολούχα μπύρα. Σε μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο PLoS One, οι νοσοκόμες που εργάζονταν εκ περιτροπής ή σε νυχτερινές βάρδιες, έπιναν μπύρα χωρίς αλκοόλ, μαζί με το φαγητό τους, για δύο εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μπύρα όχι μόνο τους βοήθησε να κοιμηθούν 8 λεπτά γρηγορότερα, αλλά μείωσε και τα επίπεδα του άγχους.

Άλλες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στη χρήση λυκίσκου μαζί με βαλεριάνα για τη θεραπεία της αϋπνίας. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση μελετών στην Αυστραλία το 2010, ο συνδυασμός λυκίσκου με βαλεριάνα μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της αϋπνίας. Από τις 16 μελέτες που εξετάστηκαν, οι 12 διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός αυτός, βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου και μείωσε τον χρόνο που χρειαζόταν κάποιος για να αποκοιμηθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μεταφράστηκε σε δυόμισι ώρες επιπλέον ύπνου τη νύχτα.

Ο λυκίσκος σε συνδυασμό με βαλεριάνα και πασιφλόρα μπορεί να είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση αντί συνταγογραφούμενα φάρμακα ύπνου. Μια μελέτη του 2013 συνέκρινε το υπνωτικό χάπι Ambien (ζολπιδέμη) με έναν φυτικό συνδυασμό λυκίσκου, βαλεριάνας και πασιφλόρας, και φάνηκε ότι και τα δύο ήταν εξίσου αποτελεσματικά. 

  • Λυκίσκος και εξάψεις

Το φλαβονοειδές 8-πρενυλναρινγενίνη που βρίσκεται στον λυκίσκο ταξινομείται ως φυτοοιστρογόνο —μια φυτική ένωση που μιμείται τη δραστηριότητα των γυναικείων οιστρογόνων. Πιστεύεται από ορισμένους ότι η 8-πρενυλναρινγενίνη μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της οιστρογονικής δραστηριότητας στο σώμα. Δεδομένου ότι οι εξάψεις και η νυχτερινή εφίδρωση που συνήθως συνοδεύουν την εμμηνόπαυση οφείλονται σε πτώσεις των οιστρογόνων, ο λυκίσκος μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφισή τους. 

Επιπλέον, το εκχύλισμα λυκίσκου, φαίνεται να βοηθά στις εξάψεις χωρίς κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις της παραδοσιακής ορμονοθεραπείες, όπως φούσκωμα, κράμπες στα πόδια, δυσπεψία και πονοκεφάλους.

  • Καρκίνος

Υπάρχουν λίγα στοιχεία ότι ο λυκίσκος μπορεί να αποτρέψει άμεσα τον καρκίνο. Ωστόσο, η ένωση ξανθοχουμόλη φαίνεται να ασκεί αντικαρκινικά αποτελέσματα που μπορεί μια μέρα να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση μελετών στην Κίνα το 2018, η ξανθοχουμόλη κατάφερε να σκοτώσει ορισμένους τύπους καρκίνου σε μελέτες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του καρκίνου των ωοθηκών, του καρκίνου του ήπατος, του μελανώματος, της λευχαιμίας και του καρκίνου του πνεύμονα. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ξανθοχουμόλη ήταν κυτταροτοξική, που σημαίνει ότι «δηλητηριάζει» και σκοτώνει άμεσα τα καρκινικά κύτταρα (και, πιθανώς, άλλα κύτταρα γύρω της). Σε άλλες περιπτώσεις, πυροδοτεί την απόπτωση, γνωστή και ως κυτταρικός θάνατος.

Ο καρκίνος εμφανίζεται όταν τα κύτταρα μεταλλάσσονται και δεν υποβάλλονται πλέον στη φυσική διαδικασία της απόπτωσης, επιτρέποντάς τους να πολλαπλασιάζονται χωρίς τέλος. Εάν οι επιστήμονες είναι σε θέση να προσδιορίσουν πώς η ξανθοχουμόλη ενεργοποιεί την απόπτωση στα καρκινικά κύτταρα, μπορεί μια μέρα να υπάρξει ένα φάρμακο που θα προέρχεται από τον λυκίσκο, ικανό να αναστρέψει ορισμένους καρκίνους. 

  • Λυκίσκος και κατάθλιψη

Ο λυκίσκος μελετάται επίσης ως πιθανή θεραπεία για την κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης. Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hormones διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων με λυκίσκο μπορεί να μειώσει το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη. 

Κλινική δοκιμή, σε 36 νεαρούς ενήλικες με ήπια κατάθλιψη χορηγήθηκαν είτε 400 χιλιοστόγραμμα (mg) λυκίσκου Melcalin είτε ένα εικονικό φάρμακο για τέσσερις εβδομάδες. Στο τέλος της μελέτης, όσοι έλαβαν λυκίσκο εμφάνισαν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα άγχους, στρες και κατάθλιψης σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης, αλλά δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων κορτιζόλης και της χρήσης λυκίσκου. 

Λυκίσκος ιδιότητες και παρενέργειες βότανο

Λυκίσκος – Παρενέργειες

Όταν λαμβάνονται για λόγους υγείας, τα συμπληρώματα λυκίσκου πιστεύεται ότι είναι ασφαλή και έχουν ελάχιστες παρενέργειες. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν κόπωση, όμως η λήψη του συμπληρώματος λίγο πριν τον ύπνο συνήθως βοηθά στην ελαχιστοποίηση αυτού του προβλήματος.

Ο λυκίσκος μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα που είναι αλλεργικά στη γύρη σημύδας. Δεν είναι γνωστό σε ποια δόση τα συμπληρώματα λυκίσκου είναι ωφέλιμα ή σε ποιο σημείο μπορεί να είναι επιβλαβή και προσφέρονται γενικά σε σκευάσματα των 300 mg έως 500 mg.

Ο λυκίσκος πρέπει να αποφεύγεται σε ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με έντονη κατάθλιψη στα οποία ο λυκίσκος μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων. Άτομα με ασθένειες που εξαρτώνται από τα οιστρογόνα, συμπεριλαμβανομένης της ενδομητρίωσης, της γυναικομαστίας και ορισμένων τύπων καρκίνου του μαστού, θα πρέπει να αποφεύγουν τον λυκίσκο λόγω της δράσης τους που μοιάζει με οιστρογόνα. 

Διαβάστε περισσότερα για:

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *