Κοινωνιοπάθεια – Ποια τα σημάδια;
Η κοινωνιοπάθεια είναι ένας άλλος όρος για την αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας. Οι κοινωνιοπαθείς, δεν μπορούν να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων, συχνά παραβιάζουν κανόνες ή παίρνουν παρορμητικές αποφάσεις χωρίς να αισθάνονται ενοχές για το κακό που προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλέσουν. Μπορούν επίσης να γίνουν χειριστικοί με την οικογένειά τους, του συναδέλφους τους, ακόμη και αγνώστους.
Κοινωνιοπάθεια – Χαρακτηριστικά
Τα κοινά χαρκατηριστικά που μπορεί να μοιράζονται οι κοινωνιοπαθείς περιλαμβάνουν:
- Δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά μεταξύ σωστού και λάθος.
- Δεν σέβονται τους άλλους ανθρώπους.
- Λένε συνεχή ψέματα και προσπαθούν να εξαπατήσουν τους άλλους.
- Είναι αναίσθητοι και σκληροί.
- Δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα των άλλων.
- Είναι χειριστικοί.
- Είναι αλαζονικοί.
- Προχωρούν σε παρορμητικές και επικίνδυνες πράξεις.
- Δυσκολεύονται να αντιληφθούν τις αρνητικές πτυχές της συμπεριφοράς τους.
Μερικά άτομα με κοινωνιοπάθεια μπορεί να μην μπορούν να συνειδητοποιούν ότι οι πράξεις τους είναι λάθος, ενώ άλλοι μπορεί απλώς να αδιαφορούν. Υπάρχει απλώς μια παντελής έλλειψη ενσυναίσθησης.
Κοινωνιοπάθεια – Αίτια
Η κοινωνιοπάθεια είναι μια χρόνια πάθηση, ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο αλληλοεπιδρά με τον κόσμο». Σε πολλές περιπτώσεις, είναι κάτι με το οποίο γεννιέται κάποιος, η δομή της προσωπικότητάς του. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η κοινωνιοπάθεια μπορεί να προκληθεί από ένα δύσκολο παιδικό περιβάλλον.
Παράγοντες κινδύνου
Ορισμένοι παράγοντες φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της κοινωνιοπάθειας όπως:
- Κάποια διαταραχής συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία
- Οικογενειακό ιστορικό διαταραχών αντικοινωνικής προσωπικότητας ή άλλες διαταραχών
- Κακοποίηση ή παραμέληση κατά την παιδική ηλικία
- Αστάθεια, βία και σημαντικά τραύματα κατά την παιδική ηλικία
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ψυχοπάθειας και της κοινωνιοπάθειας;
Τόσο η ψυχοπάθεια όσο και η κοινωνιοπάθεια είναι μέρος της αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας, αλλά δεν είναι το ίδιο: Οι περισσότεροι άνθρωποι με ψυχοπάθεια πληρούν τα κριτήρια για την αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, αλλά δεν έχουν όλοι οι πάσχοντες με αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας ψυχοπάθεια. Τα άτομα με κοινωνιοπάθεια τείνουν να είναι πιο παρορμητικά, ενώ τα άτομα με ψυχοπάθεια είναι συχνά σε θέση να διατηρήσουν μια σταθερή, φυσιολογική ζωή.
Κοινωνιοπάθεια – Θεραπεία
Δεν υπάρχουν φάρμακα που θεραπεύουν τις αντικοινωνικές διαταραχές. Όταν χρησιμοποιούμε φάρμακα, αντιμετωπίζονται συμπτώματα όπως η επιθετικότητα, η κατάθλιψη και το άγχος. Συχνά συνιστάται ψυχοθεραπεία, αλλά για να είναι ωφέλιμη η ψυχοθεραπεία, ο ασθενής πρέπει να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να θέλει αλλάξει. Η έλλειψη εναισθησίας συχνά δυσκολεύει σημαντικά την θεραπεία αυτών των ατόμων.