fbpx
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
ΔιατροφήΕναλλακτική Ιατρική

Ρόκα – Ιδιότητες και οφέλη

Η ρόκα είναι γεμάτη με ιδιότητες και οφέλη. Είναι ένα πιπεράτο, με ξεχωριστή γεύση λαχανικό που προέρχεται από την Μεσόγειο. Η ρόκα είναι μέλος της οικογένειας Brassica, ή Cruciferous. Αυτή η ταξινόμηση περιλαμβάνει κυρίως σταυρανθή λαχανικά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι και το μπρόκολο.

ρόκα ιδιότητες και οφέλη μακαρονάδα με ρόκα

Ρόκα – Ιδιότητες και οφέλη

Η ρόκα είναι πολύ δημοφιλής καθώς προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία και έχει ταυτόχρονα πολύ ωραία γεύση. Μελέτη αναφέρει ότι η ρόκα έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε αντικαρκινικές ουσίες.

Αυτό το νόστιμο λαχανικό, είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή, γεμάτη με φυτικές ίνες και φυτοχημικά και χαμηλή σε ζάχαρη, θερμίδες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Μερικά από τα πιο σημαντικά διατροφικά οφέλη που έχει η ρόκα περιλαμβάνουν:

  • Ασβέστιο , το οποίο βοηθά στην πήξη του αίματος. Είναι επίσης απαραίτητο για την υγεία των οστών, την υγεία των δοντιών, τη μυϊκή λειτουργία και τη λειτουργία των νεύρων.
  • Κάλιο , ένα μέταλλο ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της καρδιάς και των νεύρων. Βοηθά επίσης τους μυς να συστέλλονται κανονικά. Το κάλιο βοηθά επίσης στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων του νατρίου και μπορεί να είναι ωφέλιμο για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Φολικό οξύ , η οποία βοηθά στην υποστήριξη της παραγωγής DNA. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για έγκυες γυναίκες. Η έλλειψη φυλλικού οξέος σε έγκυες γυναίκες μπορεί να οδηγήσει σε δισχιδή ράχη.
  • Βιταμίνη C , ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, η βιταμίνη C είναι σημαντική για την υγεία των ιστών και την απορρόφηση του σιδήρου.
  • Βιταμίνη Α , η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού, την ανάπτυξη των κυττάρων, τη όραση και τη γενική υγεία των ματιών. Συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της λειτουργίας των νεφρών, των πνευμόνων και της καρδιάς.

Σε αντίθεση με πολλά λαχανικά με πιο λεπτή, αδιάφορη γεύση, η ιδιαίτερα χαρακτηριστική και πιπεράτ γεύση της ρόκας προσθέτει νοστιμιά σε σαλάτες και άλλα κρύα πιάτα. Όπως ο μαϊντανός, μπορεί να μασηθεί, βοηθώντας στην καταπολέμηση της κακής αναπνοής. Τα άνθη, οι σπόροι και τα φύλλα της ρόκας είναι όλα βρώσιμα.

ρόκα ιδιότητες και οφέλη πίτσα με ρόκα

Ρόκα – Πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Η ρόκα είναι νόστιμη ωμή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως υγιεινό πρόσθετο σε πίτσες, σάντουιτς και σουβλάκια. Μπορεί να σερβιριστεί ως συνοδευτική σαλάτα, μόνο με λίγο παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Αποτελεί επίσης μια εξαιρετική βάση για σαλάτες. Δοκιμάστε να προσθέσετε ντοματίνια, ψητό κοτόπουλο και καρύδια στη ρόκα για ένα γεύμα γεμάτο πρωτεΐνες και χαμηλές θερμίδες. Η ρόκα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική του βασιλικού για πέστο. Προσθέστε ακόμα παρμεζάνα, σκόρδο και κουκουνάρι.

Όταν μαγειρευτεί η ρόκα, χάνει λίγη από την πιπεράτη της γεύση.

Διαβάστε περισσότερα για:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *