fbpx
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΔιατροφήΕναλλακτική Ιατρική

Στραγάλια – Ιδιότητες και παρενέργειες

Τα στραγάλια είναι ένα είδος όσπριου που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα φασόλια και τα φιστίκια. Έχουν βουτυρώδη, ξηρή γεύση και κρεμώδη υφή και συνοδεύονται από πολλές ιδιότητες και οφέλη, αλλά και σπάνια από παρενέργειες.

Στραγάλια – Οφέλη

στραγάλια ιδιότητες παρενέργειες

Στραγάλια και διαβήτης -Βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Τα στραγάλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αυτό σημαίνει ότι το σώμα τα απορροφά και τα αφομοιώνει αργά. Επίσης, έχουν ένα είδος αμύλου που χωνεύεται αργά, που ονομάζεται αμυλόζη. Αυτά τα στοιχεία βοηθούν στο να μην ανεβαίνει πολύ γρήγορα το σάκχαρο και η ινσουλίνη στο αίμα, κάνοντάς τα μια χρήσιμη τροφή για άτομα με διαβήτη.

Βοηθούν στην πέψη. Τα στραγάλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες, ειδικά σε μια διαλυτή ίνα που ονομάζεται ραφινόζη. Τα καλά βακτήρια στο έντερο σας τα διασπούν, αφομοιώνοντάς τα αργά και μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει σε ευκολότερες κενώσεις του εντέρου.

Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης. Οι διαλυτές φυτικές ίνες που έχουν τα στραγάλια μπορεί να μειώσουν τη συνολική χοληστερόλη και την LDL («κακή») χοληστερόλη στο σώμα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. 

Μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Όταν τα καταναλώνετε, το σώμα σας παράγει ένα λιπαρό οξύ που ονομάζεται βουτυρικό. Σε μελέτες, το βουτυρικό έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καταστροφή των άρρωστων κυττάρων. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα ρεβίθια έχουν και άλλες ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο, όπως λυκοπένιο και σαπωνίνες.

Βοηθούν στην ψυχική υγεία. Τα στραγάλια έχουν χολίνη, μια θρεπτική ουσία που βοηθά στη δημιουργία σημαντικών χημικών ουσιών για τη μνήμη, τη διάθεση, τους μυς και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Στραγάλια και παρενέργειες

Τα στραγάλια συνοδεύονται επίσης από κάποιος πολύ σπάνιους κινδύνους. Περιέχουν σαπωνίνες, οι οποίες είναι φυσικές χημικές ενώσεις που βρίσκονται σε όλα τα όσπρια.  Οι σαπωνίνες έχουν κάποια οφέλη για την υγεία, καθώς έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, όμως μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές και διάρροια και μελέτες έχουν δείξει αναπαραγωγικά προβλήματα σε ζώα. Οι σαπωνίνες δεν είναι τοξικές για τον άνθρωπο, αλλά ίσως χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για να το επιβεβαιώσουμε.

στραγάλια ιδιότητες παρενέργειες

Στραγάλια – Διατροφική αξία

Τα στραγάλια έχουν σημαντική διατροφική αξία και μία μερίδα ή ένα φλιτζάνι περιέχει:

  • Περίπου 269 θερμίδες
  • Περίπου 4 γραμμάρια λιπαρά
  • 34 έως 45 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 9 έως 12 γραμμάρια φυτικών ινών
  • 6 με 7 γραμμάρια ζάχαρης
  • 10 έως 15 γραμμάρια πρωτεΐνης

Για βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, ένα φλιτζάνι στραγάλια περιέχει:

  • Περίπου 6 τοις εκατό έως 8 τοις εκατό της ημερήσιας ανάγκης σε ασβέστιο
  • Περίπου το 40 τοις εκατό της ημερήσιας ανάγκης σε φυτικές ίνες
  • Περίπου το 22 τοις εκατό της ημερήσιας ανάγκης σε σίδηρο
  • Περίπου το 70 τοις εκατό της ημερήσιας ανάγκης σε φυλλικό οξύ 
  • Περίπου το 39 τοις εκατό της ημερήσιας ανάγκης σε φώσφορο

Διαβάστε περισσότερα για:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *