fbpx
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
Ψυχική ΥγείαΨυχώσεις

Σχιζοειδής διαταραχή προσωπικότητας – Συμπτώματα

Η σχιζοειδής διαταραχή προσωπικότητας ή αλλιώς σχιζοειδής προσωπικότητα είναι μια ασυνήθιστη διαταραχή κατά την οποία οι πάσχοντες αποφεύγουν τις κοινωνικές δραστηριότητες και την αλληλεπίδραση με τους άλλους. Έχουν επίσης περιορισμένο εύρος στην συναισθηματική τους έκφραση.

Το άτομο που πάσχει από σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας, μπορεί να θεωρηθεί ως μοναχικό και απορριπτικό προς τους άλλους και να μην έχει την επιθυμία ή την ικανότητα να δημιουργήσει στενές προσωπικές σχέσεις.  Η αιτία της σχιζοειδούς διαταραχής προσωπικότητας είναι άγνωστη. Η ψυχοθεραπεία και σε ορισμένες περιπτώσεις τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν.

Σχιζοειδής διαταραχή προσωπικότητας – Συμπτώματα

Η σχιζοειδής προσωπικότητα, είναι πιθανό να σας κάνει να:

  • Προτιμάτε να είστε μόνοι και να επιλέγετε μοναχικές δραστηριότητες
  • Μην επιδιώκεται τις στενές σχέσεις και επαφές
  • Μην έχετε σεξουαλική όρεξη και ορμή
  • Μην μπορείτε να νιώσετε ευχαρίστηση
  • Δυσκολεύεστε να εκφράσετε να συναισθήματά σας και να εκφράζεστε με λανθασμένο τρόπο μπροστά σε άλλους ανθρώπους
  • Μην έχετε στόχους και ενδιαφέροντα
  • Δείχνετε απάθεια σε επαίνους και κριτικές των άλλων
σχιζοειδής διαταραχή γυναίκα κοιτάζει την βροχή που πέφτει στο τζάμι

Η σχιζοειδής διαταραχή προσωπικότητας ξεκινά συνήθως κατά την πρώιμη ενήλικη ζωή, αν και ορισμένα χαρακτηριστικά μπορεί να γίνουν αισθητά κατά την παιδική ηλικία. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο σχολείο, στη δουλειά, σε κοινωνικό επίπεδο ή σε άλλους τομείς της ζωής. Ωστόσο, ένα άτομο με αυτή την διαταραχή μπορεί να εργαστεί και εξαιρετικά, ειδικά αν εργάζεται μόνο του.

Σχιζοειδής διαταραχή και σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας

Αν και διαφορετική διαταραχή, η σχιζοειδής διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να έχει κάποια παρόμοια συμπτώματα με τη σχιζότυπη διαταραχή και τη σχιζοφρένεια, όπως μια πολύ περιορισμένη ικανότητα δημιουργίας κοινωνικών συνδέσεων και έλλειψη συναισθηματικής έκφρασης. Τα άτομα με αυτές τις διαταραχές μπορεί να θεωρηθούν περίεργα ή εκκεντρικά.

Παρόλο που τα ονόματα μπορεί να ακούγονται παρόμοια, σε αντίθεση με τη σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας και τη σχιζοφρένεια, τα άτομα με σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας:

  • Βρίσκονται σε επαφή με την πραγματικότητα, οπότε είναι απίθανο να βιώσουν ψευδαισθήσεις ή παραισθήσεις
  • Μπορούν αν θέλουν να επικοινωνήσουν με τους άλλους (αν και ο τόνος της φωνής τους μπορεί να μην είναι ζωντανός), επομένως δεν έχουν περίεργη ομιλία

Πότε να δείτε έναν γιατρό

Τα άτομα με σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας συνήθως αναζητούν θεραπεία μόνο για να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη.

Εάν υποψιάζεστε ότι ένα αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να έχει σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας, προτείνετε με όμορφο τρόπο και χωρίς πίεση το να αναζητήσει βοήθεια. Μπορεί να βοηθήσει να του προτείνετε να πάτε μαζί στο πρώτο ραντεβού.

Σχιζοειδής διαταραχή προσωπικότητας – Αιτίες

Η προσωπικότητα είναι ο συνδυασμός σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών που σε κάνει μοναδικό. Είναι ο τρόπος που βλέπεις, κατανοείς και σχετίζεσαι με τον έξω κόσμο, καθώς και το πώς βλέπεις τον εαυτό σου. Η προσωπικότητα σχηματίζεται κατά την παιδική ηλικία και διαμορφώνεται μέσω αλληλεπίδρασης με τους σημαντικούς άλλους και το περιβάλλον.

Στην φυσιολογική ανάπτυξη, τα παιδιά μαθαίνουν με την πάροδο του χρόνου να ερμηνεύουν με ακρίβεια τα κοινωνικά ερεθίσματα και να ανταποκρίνονται κατάλληλα. Το τι προκαλεί την ανάπτυξη σχιζοειδούς διαταραχής προσωπικότητας είναι άγνωστο, αν και ο συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, ιδιαίτερα στην πρώιμη παιδική ηλικία, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της διαταραχής.

σχιζοειδής διαταραχή κοπέλα φοράει σακούλα στο πρόσωπο με στεναχωρημένη φατσούλα

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοειδούς διαταραχής προσωπικότητας περιλαμβάνουν:

  • Γονέας ή άλλο συγγενή που έχει σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας, σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας ή σχιζοφρένεια
  • Γονέα που ήταν ψυχρός, αμελής ή δεν ανταποκρινόταν στις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού του

Επιπλοκές

Τα άτομα με σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο:

Η σχιζοειδής διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *