fbpx
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Ψυχική ΥγείαΨυχώσεις

Σύνδρομο Μινχάουζεν – Πλασματική διαταραχή – Τι είναι;

Το σύνδρομο Μινχάουζεν (γνωστό και ως πλασματική διαταραχή) είναι μια ψυχική διαταραχή όπου ο πάσχων υπερβάλλει, προκαλεί ή προσποιείται σωματικές ή ψυχικές ασθένειες.

Οι πάσχοντες έχουν την εσωτερική ανάγκη να θεωρηθούν άρρωστοι ή τραυματίες και όχι για να επιτύχουν ένα συγκεκριμένο όφελος, όπως η λήψη φαρμάκων ή η απόκτηση χρημάτων. Έτσι το σύνδρομο Μινχάουζεν διακρίνεται από την ύπουλη συμπεριφορά, όπου κάποιος υπερβάλλει για μια ασθένεια για να πάρει για παράδειγμα άδεια από την δουλειά.

σύνδρομο Μινχάουζεν πλασματική διαταραχή

Άτομα με πλασματική διαταραχή, μπορεί να υποβληθούν σε επώδυνες ή επικίνδυνες ιατρικές εξετάσεις και επεμβάσεις , να αυτοτραυματιστούν κρυφά, να παραποιήσουν εξετάσεις ή να προσποιηθούν συμπτώματα. Μερικοί πάσχοντες μπορεί να

  • κοπούν
  • να καούν
  • να δηλητηριαστούν
  • να ανοίξουν ξανά πληγές
  • να φάνε τρόφιμα μολυσμένα

και όλα αυτά για να πετύχουν τον σκοπό τους.

Σύνδρομο Μινχάουζεν – Συμπτώματα

Εάν κάποιος πάσχει από σύνδρομο Μινχάουζεν, τότε μπορεί να δημιουργεί σκόπιμα συμπτώματα με διάφορους τρόπους, όπως το να λέει ψέματα, να πλαστογραφεί εξετάσεις και να βλάψει τον εαυτό του.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ασαφή συμπτώματα που δεν είναι ελεγχόμενα και γίνονται πιο έντονα ή αλλάζουν μόλις ξεκινήσει η θεραπεία.
  • Προβλήματα αυτοεκτίμησης.
  • Προβλέψιμες υποτροπές μετά από βελτίωση της κατάστασης.
  • Γνώση ιατρικής ορολογίας, καθώς και περιγραφές ασθενειών.
  • Εμφάνιση νέων ή πρόσθετων συμπτωμάτων μετά από αρνητικές εξετάσεις.
  • Ύπαρξη συμπτωμάτων μόνο όταν ο ασθενής είναι μόνος ή δεν επιβλέπεται από κάποιον (π.χ. σπασμοί ή λιποθυμία).
  • Ιστορικό νοσηλείας σε πολλά νοσοκομεία, κλινικές και ιατρεία, ακόμη και σε διαφορετικές πόλεις.
  • Απροθυμία του ασθενούς να επιτρέψει στους γιατρούς να συναντηθούν ή να μιλήσουν με την οικογένεια, του, τους φίλους του ή προηγούμενους γιατρούς του.

Σύνδρομο Μινχάουζεν – Από τι προκαλείται;

Η ακριβής αιτία που προκαλείται η πλασματική διαταραχή δεν είναι σίγουρη, όμως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ψυχολογικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση αυτού του συνδρόμου. Ορισμένες θεωρίες προτείνουν ότι το ιστορικό κακοποίησης ή παραμέλησης στην παιδική ηλικία ή το ιστορικό συχνών ασθενειών που απαιτούν νοσηλεία, μπορεί να είναι παράγοντες που σχετίζονται με την πλασματική διαταραχή.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να το προκαλέσουν μπορεί να είναι ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου σε νεαρή ηλικία και η εγκατάλειψη. Οι ερευνητές μελετούν επίσης την πιθανή σχέση που μπορεί να έχει το σύνδρομο Μινχάουζεν και οι διαταραχές προσωπικότητας, οι οποίες είναι συχνές στους πάσχοντες.

σύνδρομο Μινχάουζεν πλασματική διαταραχή χάπια στο χέρι

Σύνδρομο Μινχάουζεν – Θεραπεία

Η κύρια θεραπεία για την πλασματική διαταραχή είναι η ψυχοθεραπεία και συγκεκριμένα η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία. Η οικογενειακή θεραπεία μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για να μάθουν τα μέλη της οικογένειας του πάσχοντος περισσότερα για το σύνδρομο. Η ομαδική θεραπεία μπορεί επίσης να μειώσει τα συναισθήματα απομόνωσης και απόγνωσης αυτών των ανθρώπων.

Όσον αφορά την φαρμακευτική αγωγή δεν φαίνεται να υπάρχουν φάρμακα που να θεραπεύουν την πλασματική διαταραχή. Ωστόσο, τα φάρμακα μπορούν να αντιμετωπίσουν μια διαταραχή που μπορεί να συνυπάρχει όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *