fbpx
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
Ψυχική ΥγείαΨυχοσωματικά

Εξανθήματα από άγχος (φωτογραφίες) – Αντιμετώπιση

Τα εξανθήματα από άγχος εμφανίζονται συχνά σε άτομα που έχουν υποκείμενες δερματικές παθήσεις, όπως έκζεμα, ροδόχρους ακμή ή αλλεργίες που προκαλούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως γύρη, τρίχωμα ζώων ή ορισμένες τροφές. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν ακόμη εξανθήματα από τον ήλιο ή τις καιρικές αλλαγές. Ωστόσο, ακόμη και χωρίς υποκείμενη πάθηση, μπορείτε να εμφανίσετε σπυράκια από άγχος.

Ένα εξάνθημα άγχους μπορεί να εμφανιστεί ως κνίδωση στο σώμα και οφείλεται σε υψηλά επίπεδα άγχους και όχι σε άλλες αιτίες όπως οι αλλεργίες. Οι τοπικές θεραπείες ή τα αντιισταμινικά μπορεί να βοηθήσουν στην βραχυπρόθεσμη ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά η μακροχρόνια θεραπεία περιλαμβάνει τεχνικές αντιμετώπισης και διαχείρισης του άγχους.

Εξανθήματα από άγχος Φωτογραφίες

εξανθήματα στο σώμα από άγχος σπυράκια από άγχος κυψέλες άγχους
εξανθήματα από άγχος σπυράκια στο στήθος σπυράκια από άγχος κυψέλες άγχους
εξανθήματα στο σώμα από άγχος εξανθήματα στην πλάτη σπυράκια από άγχος κυψέλες άγχους
εξανθήματα από άγχος σπυράκια στο στήθος σπυράκια από άγχος κυψέλες άγχους

Συμπτώματα

Τα σπυράκια από άγχος εμφανίζονται συχνά ως κνίδωση, η οποία τείνει να περιλαμβάνει:

  • Κνησμό: Το εξάνθημα μπορεί να συνοδεύεται από φαγούρα.
  • Κόκκινο/κηλιδωτό : Μπορεί επίσης να διαφέρει ως προς το χρώμα σε διάφορα σημεία του.
  • Πρήξιμο: Το δέρμα θα διογκωθεί και μπορεί επίσης να εμφανιστεί οίδημα κάτω από το δέρμα, το οποίο ονομάζεται αγγειοοίδημα.

Οι κνίδωση μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, παρόλο που μπορεί αρχικά να ξεκινήσει ως μικροσκοπικά κόκκινα εξογκώματα. Τα εξανθήματα στο σώμα από άγχος συχνά γίνονται μεγαλύτερα και χειροτερεύουν κατά το ξύσιμο. Αυτού του είδους οι ερεθισμοί, ονομάζονται και κυψέλες άγχους και μπορεί να είναι μεγάλες όσο ένα πιάτο, αλλά και μικρές, που στην πορεία μπορεί να ενωθούν μεταξύ τους έτσι ώστε να φαίνεται ότι καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του σώματος.

Εξανθήματα από άγχος – Αντιμετώπιση

Όπως συμβαίνει συχνά, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, αν και προφανώς δεν είναι πάντα δυνατό να εξαλείψει κάποιος το άγχος από την ζωή του. Εάν τα εξανθήματα στο σώμα από άγχος βρίσκονται σε έξαρση, είναι καλή ιδέα να πάρετε ένα αντιισταμινικό, για να εμποδίσετε τον σχηματισμό κυψελών.

Μπορείτε επίσης να θεραπεύσετε την κνίδωση τοπικά, για να ελαχιστοποιήσετε τον κνησμό. Η εφαρμογή μιας κρύας κομπρέσας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κνησμού καθώς και του πρηξίματος, όπως και τα τοπικά στεροειδή όπως η υδροκορτιζόνη. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν τις κομπρέσες με γάλα αντί για νερό χρήσιμες, επειδή το λίπος στο πλήρες γάλα (το άπαχο δεν θα λειτουργήσει εδώ) μπορεί να καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα και τα σπυράκια από άγχος.

Ποια τα αίτια;

Οι κνίδωση είναι συχνά το αποτέλεσμα μιας αλλεργικής αντίδρασης σε κάτι. Το συναισθηματικό στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει όμως κάποιο εξάνθημα. Αυτό οφείλεται στο ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει μια απόκριση στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα, οδηγώντας στην απελευθέρωση ισταμίνης.  Η ισταμίνη είναι μια ουσία που παράγεται κανονικά από το σώμα ως απάντηση σε κάποιο τραυματισμό και αλλεργίες, αλλά μπορεί επίσης να  προκληθεί από το στρες.

Συνηθέστερα, η κνίδωση είναι αποτέλεσμα μιας από τις ακόλουθες αιτίες:

  • Χημικές ουσίες : Μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας ή να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση με αποτέλεσμα εξανθήματα στο σώμα από άγχος.
  • Άσκηση : Η γυμναστική μπορεί να προκαλέσει κνίδωση, αλλά ο ακριβής λόγος για αυτό δεν είναι γνωστός. 8
  • Ακραία καιρικά φαινόμενα : Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν κνίδωση από την έκθεση σε κρύο καιρό.
  • Υφάσματα : Ορισμένα υφάσματα μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στο δέρμα. Επίσης, ορισμένα απορρυπαντικά και μαλακτικά υφασμάτων μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική ή ερεθιστική αντίδραση του δέρματος. 
  • Τρόφιμα : Τα κοινά αλλεργιογόνα που μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα περιλαμβάνουν το γάλα, τους ξηρούς καρπούς, τη σόγια, τα αυγά, τα θαλασσινά και το σιτάρι.
  • Φάρμακα : Η φαγούρα στο σώμα μπορεί να προκληθεί από κάποιο φάρμακο, όπως η ασπιρίνη. 11
  • Γύρη : Η γύρη είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο που μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, αλλά και εξανθήματα στο σώμα.
  • Ιδρώτας : Δραστηριότητες που προκαλούν εφίδρωση, όπως η άσκηση και το μπάνιο, μπορεί να οδηγήσουν σε κνίδωση γνωστή ως χολινεργική κνίδωση. 13

Εάν έχετε αποκλείσει αυτές τις κοινές αιτίες, είναι πιθανό ότι το στρες είναι αυτό που σας προκαλεί εξανθήματα στο σώμα από άγχος.

Τα εξανθήματα από άγχος δημιουργούν δυσφορία, όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Διαβάστε περισσότερα για:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *