fbpx
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
Ψυχοσωματικά

Αγχώδης γαστρίτιδα – Σφίξιμο στο στομάχι

Η αγχώδης γαστρίτιδα και το σφίξιμο στο στομάχι από στρες ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους κάποια στιγμή στην ζωή τους. Αν και δεν οδηγεί σε φλεγμονή του στομάχου όπως η παθολογική γαστρίτιδα, μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα όπως καούρα, αίσθημα καύσου και πόνο. Αυτός ο τύπος γαστρίτιδας προκαλείται από στρες, άγχος και νευρικότητα.

Η αγχώδης γαστρίτιδα είναι ιάσιμη και μπορεί να αντιμετωπιστεί με διατροφικές αλλαγές και αντιόξινα φάρμακα, τα οποία βοηθούν στην ανακούφιση του βλεννογόνου του στομάχου, ώστε να μην προκαλείται καούρα. Ένα ουσιαστικό μέρος της θεραπείας περιλαμβάνει επίσης τη διαχείριση και την αντιμετώπιση του άγχους.

αγχώδης γαστρίτιδα σφίξιμο στο στομάχι από άγχος

Αγχώδης γαστρίτιδα – Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα που προκαλεί το σφίξιμο στο στομάχι από άγχος είναι ο πόνος στο στομάχι και η συνεχής ενόχληση, ωστόσο άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία και αίσθημα πληρότητας
  • Φούσκωμα και πόνος στην κοιλιά
  • Κακή πέψη και συχνό ρέψιμο
  • Πονοκέφαλος και γενική αδιαθεσία
  • Απώλεια όρεξης, έμετος ή επιθυμία για εμετό

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή αλλά εντείνονται σε περιόδους στρες ή άγχους. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να υπάρχουν με άλλους τύπους γαστρίτιδας, γεγονός που μπορεί να περιπλέξει τη διάγνωση.

Σφίξιμο στο στομάχι από άγχος – Επιλογές θεραπείας

Συχνά συνιστάται η χρήση αντιόξινων φαρμάκων ή φαρμάκων που μειώνουν την παραγωγή οξέος του στομάχου (π.χ. ομεπραζόλη ή παντοπραζόλη) για τη θεραπεία της γαστρίτιδας που προκαλείται από το άγχος. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Η θεραπεία θα πρέπει να στοχεύει στη διαχείριση των συναισθηματικών ζητημάτων που πυροδοτούν τα συμπτώματα. Η ψυχοθεραπεία, οι τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός και μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθούν σημαντικά στην αγχώδη γαστρίτιδα.

Ένα εξαιρετικό σπιτικό φάρμακο για το σφίξιμο στο στομάχι από άγχος είναι το τσάι χαμομηλιού, το οποίο πρέπει να λαμβάνεται 2 έως 3 φορές την ημέρα για να προωθήσει την ηρεμιστική του δράση. Άλλες φυσικές ηρεμιστικές θεραπείες με βότανα περιλαμβάνουν το τσάι βαλεριάνας, λεβάντας και πασιφλόρας

αγχώδης γαστρίτιδα σφίξιμο στο στομάχι από άγχος

Αγχώδης γαστρίτιδα – Διατροφή

Η διατροφή για τη θεραπεία της γαστρίτιδας από άγχος αποτελείται από εύπεπτες τροφές με ηρεμιστική δράση, όπως άπαχο βραστό ή ψητό κρέας, ψάρι, βραστά λαχανικά και καθαρισμένα φρούτα. Συνιστάται να πίνετε άφθονο νερό αμέσως μετά την έξαρση των συμπτωμάτων. Τα γαλακτοκομικά πρέπει να αποφεύγονται.

Άλλα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται είναι εκείνα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη και μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι, όπως κόκκινο κρέας, λουκάνικο, μπέικον, τηγανητά, σοκολάτα, γλυκά, καφές και πιπέρι. Θα πρέπει να αποφεύγετε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και αναψυκτικά και ανθρακούχο νερό για να αποτρέψετε περαιτέρω έξαρση της γαστρίτιδας.

Άλλα σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι να αποφεύγετε να ξαπλώνετε αμέσως μετά τα γεύματα, να αποφεύγετε να πίνετε κατά τη διάρκεια των γευμάτων και να τρώτε αργά. Η αγχώδης γαστρίτιδα και το σφίξιμο στο στομάχι μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Διαβάστε περισσότερα για:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *