fbpx
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
ΛΟΑΤΚΙ+ΣεξΣχέσεις

Μισογυνισμός και ψυχολογία – Χαρακτηριστικά

Ο μισογυνισμός έχει οριστεί ως το μίσος κατά των γυναικών και είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει ακραίες πράξεις βίας και συμπεριφορές κατά των γυναικών. Ο όρος χρησιμοποιείται ακόμα για να περιγράψει την κοινωνική ανισότητα, όπως αποδεικνύεται από το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο εργασιακό τους περιβάλλον, από παρενόχληση μέχρι και προκατάληψη. Το λεξικό Macquarie της Αυστραλίας  διεύρυνε παραπάνω τον ορισμό του μισογυνισμού, ως μια εδραιωμένη προκατάληψη κατά των γυναικών.

μισογυνισμός σεξισμός γυναίκα πατριαρχία

Μισογυνισμός – Χαρακτηριστικά

Οι ρίζες του μισογυνισμού μπορούν να εντοπιστούν στην αρχαιότητα, όταν οι γυναίκες θεωρούνταν κατώτερες από τους άνδρες. Σε πολλούς πολιτισμούς, οι γυναίκες θεωρούνταν αντικείμενα που έπρεπε να κατέχουν, να ανταλλάσσουν ή ακόμη και να σκοτώνουν. Αυτή η στάση διαιωνιζόταν από θρησκευτικές διδασκαλίες που θεωρούσαν τις γυναίκες πειρασμούς και τις κατηγορούσαν για τις αμαρτίες των ανδρών. Παρόλο που έχουμε σημειώσει πρόοδο από εκείνες τις εποχές, ο μισογυνισμός εξακολουθεί να διαπερνά τον πολιτισμό μας.

Μία από τις πιο σημαντικές συνέπειες του μισογυνισμού είναι ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει την αυτοεκτίμηση και την ψυχική υγεία των γυναικών. Όταν οι άνθρωποι υποτιμούνται συνεχώς, μπορεί να τους είναι δύσκολο να δουν την αξία τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Επιπλέον, οι γυναίκες που βιώνουν μισογυνισμό μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως η κατάχρηση ουσιών ή ο αυτοκτονικός ιδεασμός.

Ο μισογύνης χαρακτηρίζεται από κάποιες συμπεριφορές όπως:

  • Μειώνει μια γυναίκα και την επικρίνει.
  • Αθετεί συχνά τις υποσχέσεις του σε μια γυναίκα, ενώ τις τηρεί στους άνδρες.
  • Αργεί στα ραντεβού του με γυναίκες, ενώ είναι συνεπής με τους άνδρες φίλους του.
  • Είναι αλαζόνας και ελεγκτικός απέναντι σε γυναίκες.
  • Προσπαθεί (ασυνείδητα) να κάνει οτιδήποτε μπορεί για να κάνει τις γυναίκες να νιώσουν άσχημα, όπως να απαιτήσει το σεξ, να κάνει άσεμνα αστεία για τις γυναίκες ή να δανειστεί χρήματα από αυτές χωρίς να τα επιστρέψει.
  • Απατά συχνά, καθώς η μονογαμία δεν είναι κάτι που θεωρεί ότι πρέπει να δώσει σε μια γυναίκα.

Ένας άνδρας μισογύνης προσπαθεί λοιπόν να ελέγχει τις γυναίκες και να μην ενδιαφέρεται για την σεξουαλική τους ευχαρίστηση.

Μισογύνης και σεξισμός

Ο σεξισμός είναι ουσιαστικά ένα κομμάτι της πατριαρχικής ιδεολογίας που βοηθά και στηρίζει την πατριαρχική κοινωνική τάξη, ενώ ο μισογυνισμός είναι το σύστημα που επιβάλλει τους κανόνες και τις προσδοκίες της πατριαρχίας. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τα τραύματα που προκαλεί ο μισογυνισμός και αφού αντιμετωπίσουν αυτές τις καταπιεστικές συμπεριφορές και ενέργειες, μπορεί να τις εσωτερικεύσουν.

Η κοινωνία βασίστηκε στον μισογυνισμό, ακόμα κι αν τα μεμονωμένα μέλη της δεν έβλεπαν τους εαυτούς τους ως άτομα που μισούν τις γυναίκες. Όπως έγραψε και η συγγραφέας Audre Lorde το 1980, υπάρχει ένα «κομμάτι καταπιεστή φυτεμένο βαθιά μέσα στον καθένα μας». Αυτή η εσωτερίκευση μπορεί στη συνέχεια να περιθωριοποιήσει τις γυναίκες, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν να πέσουν θύμα βίας μισογυνισμού.

Μια από τις πιο ύπουλες μορφές μισογυνισμού είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτός κανονικοποιείται στην κουλτούρα μας. Από τις ταινίες και τις τηλεοπτικές εκπομπές μέχρι τη διαφήμιση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι γυναίκες συχνά απεικονίζονται με τρόπο που ενισχύει τα επιβλαβή στερεότυπα. Αυτό μπορεί να διαιωνίσει την ιδέα ότι οι γυναίκες είναι κατώτερες από τους άνδρες και να δημιουργήσει μια κουλτούρα όπου ο μισογυνισμός είναι αποδεκτός.

μισογυνισμός σεξισμός γυναίκα πατριαρχία

Ο μισογυνισμός, σήμερα

Η λέξη αυτή παλιότερα, αποτελούσε από μόνη της μια κατηγορία, άσχημη, όταν χτυπούσε στα αυτιά. Σήμερα όμως, είναι λιγότερο σκληρό να την ακούς, αλλά παραδόξως, ακόμη και τώρα που ο όρος μισογυνισμός είναι πιο συνηθισμένος, συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Βρισκόμαστε στη στιγμής, στην οποία οι γυναίκες φαινομενικά έχουν κερδίσει τον σεβασμό και από την μία διεκδικούν την προεδρία σε μια χώρα, αλλά εξακολουθούν να αγωνίζονται για την άδεια μητρότητας μετ’ αποδοχών.

Μια πρόσφατη διαφήμιση της Nike που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια των Όσκαρ, ανέφερε τα εξείς. «Αν δείχνουμε συναισθήματα, είμαστε όλο δράμα», «Αν θέλουμε να παίξουμε εναντίον ανδρών, είμαστε τρελές κι αν ονειρευόμαστε ίσες ευκαιρίες, παραληρηματικές. Όταν υπερασπιζόμαστε κάτι, είμαστε ενοχλητικές και όταν είμαστε πολύ καλές, κάτι δεν πάει καλά μαζί μας. Τέλος όταν θυμώνουμε, είμαστε υστερικές, παράλογες ή απλώς τρελές».

Διαβάστε περισσότερα για:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *