fbpx
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΣεξΣχέσεις

Φοβάμαι να κάνω σχέση – Φιλοφοβία

Φοβάμαι να κάνω σχέση, μια φράση που ακούγεται συχνά στις μέρες μας και μερικές φορές αναφέρεται ως φιλοφοβία, ο φόβος δηλαδή στον έρωτα και στην δημιουργία ερωτικών δεσμών. Τα άτομα που φοβούνται να κάνουν σχέση, μπορεί στην πραγματικότητα να λαχταρούν την συντροφικότητα, αλλά να μην αφήνουν τους άλλους να μπουν στην ζωή τους.

Η φιλοφοβία μπορεί να προέρχεται από διάφορες αιτίες, όπως ιστορικό κακοποίησης ή παραμέλησης.  Η υπέρβαση αυτού του φόβου μπορεί να πάρει χρόνο, τόσο για να εξερευνήσετε και να κατανοήσετε τα ζητήματα που οδηγούν στον φόβο της δέσμευσης όσο και στο να εξασκηθείτε στην σύναψη σχέσεων.

Φοβάμαι να κάνω σχέση – Ποιοι οι λόγοι;

Όταν ένας άνθρωπος φοβάται να κάνει σχέση συχνά οι ρίζες του προβλήματος βρίσκονται σε εμπειρίες της παιδικής ηλικίας και πυροδοτούνται από το εδώ και τώρα στην ενήλικη ζωή, οδηγώντας σε σύγχυση και άγχος.

Η φιλοφοβία μπορεί επίσης να εμφανίζεται μαζί με άλλες αγχώδεις διαταραχές όπως:

φοβάμαι να κάνω σχέση φιλοφοβία
  • Φόβος Εγκατάλειψης

Τα άτομα που φοβούνται την εγκατάλειψη ανησυχούν ότι ο σύντροφός τους μπορεί να τους αφήσει. Αυτός ο φόβος προκύπτει συχνά από κάποιο τραύμα στην παιδική ηλικία, όπως παραμέληση από κάποιον γονέα.

Ο φόβος της δέσμευσης μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως μέρος μιας κοινωνικής φοβίας ή κάποιας άλλες αγχώδους διαταραχής. Οι άνθρωποι που φοβούνται την κριτική ή την απόρριψη είναι πιο πιθανό να αποφεύγουν τις στενές, προσωπικές σχέσεις.

Άλλοι άνθρωποι επιπλέον μπορεί να έχουν έντονη παρουσία σε επιφανειακές κοινωνικές καταστάσεις, αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά να μην έχουν ουσιαστικές προσωπικές σχέσεις.

Στην πραγματικότητα, όταν ένας άνθρωπος λέει μέσα του “φοβάμαι να κάνω σχέση” μπορεί να μην το εκδηλώνει, με αποτέλεσμα οι γύρω του να μην το καταλαβαίνουν.

Φοβάμαι να κάνω σχέση – Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου συχνά πηγάζουν στην παιδική ηλικία και την παραμέληση των γονιών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα προσκόλλησης. Οι εμπειρίες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο φιλοφοβίας περιλαμβάνουν:

  • Μπερδεμένοι οικογενειακοί ρόλοι : Οι μπερδεμένοι οικογενειακοί ρόλοι μπορεί να είναι ασαφής και να οδηγούν σε προβλήματα προσκόλλησης και οικειότητας. 
  • Συναισθηματική παραμέληση : Οι γονείς που δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμοι στέλνουν το μήνυμα στα παιδιά τους ότι δεν μπορούν να βασιστούν σε αυτούς.
  • Απώλεια γονέα : Τα άτομα που έχασαν έναν γονέα λόγω θανάτου, διαζυγίου ή φυλάκισης μπορεί να δυσκολεύονται να δημιουργήσουν ρομαντικές σχέσεις ως ενήλικες. Έ
  • Ψυχική ασθένεια γονέα : Έρευνα δείχνει ότι η ψυχική ασθένεια κάποιου γονέα, όπως η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, μπορεί να οδηγήσει σε ανασφάλεια και άγχος στην μετέπειτα ζωή.
  • Χρήση ουσιών : Η χρήση ουσιών μπορεί να δυσκολέψουν την υγιή γονική φροντίδα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φιλοφοβία.
  • Σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση : Η κακοποίηση στην παιδική ηλικία μπορεί να δυσκολέψει τη διαμόρφωση τόσο συναισθηματικής όσο και σεξουαλικής οικειότητας στην ενήλικη ζωή. 

Η φιλοφοβία είναι επίσης πιο συνηθισμένη σε άτομα που μαθαίνουν από τους γονείς τους να μην εμπιστεύονται αγνώστους, σε όσους έχουν ιστορικό κατάθλιψης και σε όσους έχουν βιώσει περιστατικά βιασμού.

Φοβάμαι να κάνω σχέση – Συμπτώματα

Όταν ένα άτομο φοβάται να κάνει σχέση παρουσιάζει συνήθως κάποια σημάδια και συμπτώματα που περιλαμβάνουν:

φοβάμαι να κάνω σχέση φιλοφοβία
  • Εφήμερες σχέσεις

Ένα άτομο που φοβάται να κάνει σχέση είναι συχνά σε θέση να συνάψει εφήμερες σχέσεις, όμως όταν τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά, η σχέση αρχίζει να καταρρέει.

  • Τελειομανία

Ο υποκείμενος φόβος της δέσμευσης έγκειται συχνά στο αίσθημα ότι το άτομο δεν αξίζει να αγαπηθεί και να υποστηριχθεί και αυτό συχνά οδηγεί στην ανάγκη για τελειομανία και εργασιομανία.

  • Δυσκολία έκφρασης αναγκών

Ένα άτομο που φοβάται να κάνει σχέση μπορεί να εμφανίσει δυσκολία έκφρασης των αναγκών και των επιθυμιών του. .

  • Σαμποτάζ των σχέσεων

Οι άνθρωποι με φιλοφοβία μπορεί να σαμποτάρουν τη σχέση τους με πολλούς τρόπους, όπως με το να είναι επικριτικοί απέναντι στον σύντροφό τους ή να προσπαθούν να φαίνονται αντιπαθείς και απρόσιτοι.

  • Προβλήματα κατά την σεξουαλική επαφή

Όταν κάποιος φοβάται να κάνει σχέση μπορεί να αποφεύγει εντελώς τη σωματική επαφή ή να έχει συνεχή ανάγκη για σεξ.

Διαβάστε περισσότερα για:

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *