fbpx
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Ανθρώπινη Ψυχολογία

Πως τα Social Media επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Πως επηρεάζουν τα Social Media την ψυχολογία μας; Στην εποχή της συνεχούς συνδεσιμότητας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Ενώ διευκολύνουν την επικοινωνία, τη δημιουργία κοινοτήτων και την ανταλλαγή πληροφοριών, ο αντίκτυπός τους στην ψυχική υγεία έχει γίνει αντικείμενο αυξανόμενης ανησυχίας. Παρακάτω θα εμβαθύνουμε στη σύνθετη σχέση μεταξύ των social media και της ψυχολογίας, διερευνώντας τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές πτυχές των ψηφιακών μας αλληλεπιδράσεων.

Πως επηρεάζουν τα Social Media την ψυχολογία μας; Η θετική πλευρά

Κοινότητα και υποστήριξη
Οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν ένα χώρο για να συνδεθούν άτομα με κοινά ενδιαφέροντα και πεποιθήσεις, ενισχύοντας την αίσθηση της κοινότητας. Οι ομάδες υποστήριξης και τα φόρουμ παρέχουν μια ψηφιακή στέγη σε άτομα που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις για να μοιραστούν εμπειρίες και να προσφέρουν υποστήριξη, καταρρίπτοντας τα τείχη της απομόνωσης.

Πρόσβαση στην πληροφορία
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμεύουν ως πολύτιμη πηγή πληροφοριών, δίνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να ζητούν επαγγελματικές συμβουλές και να ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα τους. Τα social media μπορούν επίσης να μειώσουν το στίγμα που συνδέεται με την ψυχική υγεία και να ενθαρρύνουν τις ανοιχτές συζητήσεις.

Έκφραση και δημιουργικότητα
Πλατφόρμες όπως το Instagram, το Pinterest και το TikTok επιτρέπουν στους χρήστες να εκφράζονται δημιουργικά, αναδεικνύοντας τα ταλέντα τους συνδεόμενοι με ένα παγκόσμιο κοινό. Η δημιουργική έκφραση μπορεί να αποτελέσει θεραπευτική διέξοδο, συμβάλλοντας θετικά στην ψυχική υγεία.

social media, κοινωνικά δίκτυα

Η σκοτεινή πλευρά των κοινωνικών δικτύων

Κοινωνική σύγκριση και φθόνος
Η συνεχής έκθεση σε επιμελημένες, εξιδανικευμένες εκδοχές της ζωής των άλλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική σύγκριση και αίσθημα ανεπάρκειας. Φθόνος και η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να προκύψουν καθώς τα άτομα μετρούν τη ζωή τους με τις φαινομενικά τέλειες ζωές των άλλων.

Cyber bullying
Η ανωνυμία που παρέχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να διευκολύνει τον διαδικτυακό εκφοβισμό, προκαλώντας σοβαρή συναισθηματική δυσφορία. Ο αρνητικός αντίκτυπος στην ψυχική υγεία είναι ιδιαίτερα έντονος μεταξύ των εφήβων, οι οποίοι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην πίεση των συνομηλίκων τους και στη διαδικτυακή παρενόχληση.

Ο φόβος του να μένεις πίσω
Ο φόβος να χάσει κανείς κοινωνικά γεγονότα, εμπειρίες ή ευκαιρίες που απεικονίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να συμβάλει στο άγχος και στο αίσθημα μειονεξίας. Η συνεχής σύγκριση με τα highlight reels των άλλων μπορεί να δημιουργήσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες και δυσαρέσκεια για την ζωή.

Ψηφιακός εθισμός
Η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε ψηφιακό εθισμό, σε άτομα που να αναζητούν συνεχώς επιβεβαίωση μέσω των likes, των σχολίων και των κοινοποιήσεων. Αυτός ο εθισμός μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων στον πραγματικό κόσμο, σε διαταραχές του ύπνου και σε γενικότερα προβλήματα στην ψυχική υγεία.

Ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναμφισβήτητα μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε και επικοινωνούμε, η περιήγηση στο ψηφιακό τοπίο πρέπει να γίνεται με προσοχή. Η επίτευξη της ισορροπίας μεταξύ των αλληλεπιδράσεων στο διαδίκτυο και στον πραγματικό κόσμο, η επίγνωση των κινδύνων και η αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με θετικό τρόπο μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας. Η επίδραση των Social Media στην ψυχολογία είναι εφικτή.

Διαβάστε περισσότερα για:

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *