fbpx
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
Ψυχώσεις

Σύνδρομο Καπγκρά – Τι είναι;

Το σύνδρομο Καπγκρά ανήκει στη σφαίρα των σπάνιων και αινιγματικών ψυχικών διαταραχών και φαντάζει σαν σελίδα βγαλμένη από το σενάριο ενός θρίλερ. Φανταστείτε έναν κόσμο όπου τα πρόσωπα των αγαπημένων σας μετατρέπονται σε μάσκες που φοριούνται από απατεώνες, έναν κόσμο όπου η εμπιστοσύνη καταρρέει και βασιλεύει η παράνοια. Φανταστείτε ότι ξυπνάτε ένα συνηθισμένο πρωινό, καθώς όμως κοιτάζετε τον σύντροφό σας, το παιδί σας, τον αγαπημένο σας φίλο, μια ανατριχιαστική σκέψη τρυπώνει στη συνείδησή σας σαν ψίθυρος. Το πρόσωπο που έχετε μπροστά σας δεν είναι αυτό που φαίνεται να είναι. Τα μάτια του, το χαμόγελό του, η φωνή του, όλα αποτελούν μια πονηρή ψευδαίσθηση που σκοπό έχει να σας εξαπατήσει.

Σύνδρομο Καπγκρά – Συμπτώματα

Το σύνδρομο Καπγκρά, περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο ψυχίατρο Ζοζέφ Καπγκρά το 1923 και αποτελεί μια σπάνια νευροψυχιατρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την παραληρηματική ιδέα ότι ένα οικείο πρόσωπο, συχνά ένα στενό μέλος της οικογένειας ή φίλος, έχει αντικατασταθεί από έναν πανομοιότυπο σωσία. Το σύνδρομο αυτό ρίχνει φως στις περίπλοκες λειτουργίες της ανθρώπινης νόησης, ιδίως στους τομείς της αναγνώρισης ενός προσώπου, της συναισθηματικής επεξεργασίας και της ενσωμάτωσης των αισθητηριακών πληροφοριών.

σύνδρομο Καπγκρά

Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο Καπγκρά εμφανίζουν συνήθως ένα συγκεκριμένο μοτίβο συμπτωμάτων, με βασικό χαρακτηριστικό την ακλόνητη ιδέα ότι ένα οικείο πρόσωπο έχει αντικατασταθεί από έναν απατεώνα. Οι πάσχοντες αναφέρουν συχνά μια συναισθηματική αποσύνδεση με τον απατεώνα, παρά το γεγονός ότι τον αναγνωρίζουν οπτικά. Αυτή η αποσύνδεση μεταξύ οπτικής και συναισθηματικής αναγνώρισης αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της συναισθηματικής επεξεργασίας από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Τι προκαλεί αυτό το παράξενο σύνδρομο;

Η πραγματική αιτία παραμένει ακόμα μυστήριο, αλλά ορισμένες θεωρίες υποδηλώνουν ότι το σύνδρομο Καπγκρά μπορεί να συνδέεται με εγκεφαλικές κακώσεις, νευροεκφυλιστικές ασθένειες ή ανισορροπίες στους νευροδιαβιβαστές. Η πιο μπερδεμένη πτυχή του συνδρόμου όμως, είναι η επιλεκτικότητά του. Οι πάσχοντες μπορεί να αναγνωρίζουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά να είναι πεπεισμένοι ότι ορισμένα άτομα, όπως διασημότητες ή ιστορικά πρόσωπα, έχουν αντικατασταθεί από απατεώνες.

Διαβάστε περισσότερα για:

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης