fbpx
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
Ανθρώπινη ΨυχολογίαΣχέσεις

Σύνδρομο της Στοκχόλμης στις σχέσεις

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης στις σχέσεις, καταχρηστικές και ανθρώπινες, που δημιουργούνται στο επαγγελματικό περιβάλλον, στο σχολείο και στο σπίτι, είναι ένα απολύτως υπαρκτό σενάριο. Εκτός από την αρχική σημασία απαγωγέα-ομήρου, το σύνδρομο της Στοκχόλμης στις σχέσεις περιλαμβάνει πλέον και άλλες κατηγορίες στις οποίες υπάρχει κακοποιητικός δεσμός μεταξύ θύτη και θύματος.

Πολλοί ψυχολόγοι θεωρούν ότι τα θετικά συναισθήματα του θύματος προς τον θύτη είναι μια ψυχολογική απάντηση – έναν μηχανισμός άμυνας.

Σύνδρομο της Στοκχόλμης στις σχέσεις

Σύνδρομο της Στοκχόλμης στις σχέσεις

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης αναφέρεται συγκεκριμένα στην αγάπη του θύματος προς τον απαγωγέα του. Φυσικά, παραλλαγές του συνδρόμου εμφανίζονται καθημερινά. Οι περισσότερες αναφορές του γίνονται στον εργασιακό τομεά, όταν δημιουργείται τοξική σχέση μεταξύ ατόμων σε διαφορετική ιεραρχία. Το θύμα αποφασίζει να υπομείνει την κακοποιητική συμπεριφορά του ανωτέρου του και πολλές φορές να την δικαιολογήσει. Το σύνδρομο της Στοκχόλμης στις σχέσεις κάνει την εμφάνισή του και στο σχολικό περιβάλλον. Πολλές φορές, παιδιά τα οποία έχουν υποστεί σχολικό εκφοβισμό, δημιουργούν αισθήματα για τους εκφοβιστές τους, αποφεύγοντας να απευθυνθούν σε δασκάλους ή στους γονείς τους.

Οι ερωτικές κακοποιητικές σχέσεις εμφανίζουν πολύ συχνά σύνδρομο της Στοκχόλμης. Η προσδοκία σε οποιαδήποτε φυσιολογική (νευροτυπική) σχέση περιλαμβάνει θετικά συναισθήματα που περιστρέφονται γύρω από την Αγάπη, τον Σεβασμό, τη Φροντίδα. Στην ενδοοικογενειακή βία το θύμα δεν χάνει τη δουλειά του, την καριέρα του, τον τρόπο να συντηρεί τον εαυτό του, αλλά κάτι πολύ πιο πολύτιμο, την αυτοεκτίμησή του.

Ο κοινωνικός αντίκτυπος

Όταν ένα παιδί κακοποιείται από τον φροντιστή του, μια γυναίκα από τον άντρα της και ένας εργαζόμενος απο τον εργοδότη του, αναπόφευκτα θα χάσουν την πίστη τους στην κοινωνία. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα γιατί χρειάζονται την υποστήριξη. Αυτοί είναι οι ασυνείδητοι κανόνες που δημιούργησαν την κοινωνία: οι άνθρωποι είναι και νιώθουν αδύναμοι όταν είναι μόνοι τους. Ανασυντάσσονται σε κοινωνικές ομάδες για να είναι και να αισθάνονται λιγότερο ευάλωτοι. Η κοινωνία είναι στρατηγική επιβίωσης. Είναι το στήριγμα όλων των ανθρώπων και όταν δεν νιώθουμε αρκετά δυνατοί, η κοινωνία είναι παρέχει αυτό που μας λείπει, αυτό που χρειαζόμαστε. 

Τα παιδιά που κακοποιούνται στερούνται αυτής της υποστήριξης από την πρώτη μέρα. Οι ανάγκες και οι φόβοι τους αγνοούνται. Αισθάνονται ότι δεν έχουν καμία αξία και ότι κοινωνία τα πρόδωσε, αγνοώντας τις ανάγκες τους. Το σύνδρομο της Στοκχόλμης στις σχέσεις αναπληρώνει λοιπόν ακριβώς αυτό. Είναι ένας μηχανισμός άμυνας που δημιουργεί ένα φαύλο συναίσθημα αγάπης, δικαιολογώντας την κακοποίηση.

Σύνδρομο της Στοκχόλμης στις σχέσεις

Σύνδρομο της Στοκχόλμης στις σχέσεις – Αντιμετώπιση

Καθώς το σύνδρομο της Στοκχόλμης δεν θεωρείτε ψυχική διαταραχή, δεν υπάρχει και κάποια τυπική θεραπεία. Ωστόσο, όπως η θεραπεία για το PTSD, η θεραπεία του συνδρόμου της Στοκχόλμης συνήθως περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία ή/και φαρμακευτική αγωγή. Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο εμφανίσετε σύνδρομο της Στοκχόλμης στις σχέσεις, πρέπει να μάθετε τρόπους αντιμετωπίσης και θεραπείας των τραυματικών εμπειριών σας.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει να:

  • Κατανοήστε τις εμπειρίες σας.
  • Καταλάβετε τους λόγους που δημιουργήσατε θετικά συναισθήματα προς τους κακοποιητές σας.
  • Μάθετε πώς μπορείτε να προχωρήσετε στη ζωή σας.

Διαβάστε περισσότερα για:

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *