fbpx
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΚατάθλιψηΦάρμακα

Αντικαταθλιπτικά χάπια – Παρενέργειες

Τα αντικαταθλιπτικά χάπια είναι μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών. Δρουν μεταβάλλοντας τα επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, γνωστών ως νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση της διάθεσης. Τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά είναι οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), οι οποίοι αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Άλλοι τύποι αντικαταθλιπτικών περιλαμβάνουν τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (TCA) και τους αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (MAOIs).

Αντικαταθλιπτικά χάπια – Παρενέργειες

Ενώ τα αντικαταθλιπτικά βοηθούν σημαντικά στη θεραπεία της κατάθλιψης, μπορούν επίσης να προκαλέσουν μια σειρά από παρενέργειες. Οι πιο συχνές παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών περιλαμβάνουν ναυτία, πονοκέφαλο και σεξουαλική δυσλειτουργία. Συνήθως υποχωρούν μετά από μερικές εβδομάδες λήψης του φαρμάκου. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρές παρενέργειες λαμβάνοντας αντικαταθλιτπικά, όπως αυτοκτονικό ιδεασμό ή αυτοκτονική συμπεριφορά.

αντικαταθλιπτικά χάπια παρενέργειες

Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα στέρησης όταν σταματήσουν τα αντικαταθλιπτικά. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία και κόπωση που μοιάζει με γρίπη. Για να αποφύγετε τα συμπτώματα στέρησης, είναι σημαντικό να μειώσετε σταδιακά τη δοσολογία του φαρμάκου υπό την καθοδήγηση του γιατρού σας.

Γενικότερα τα οι παρενέργειες που προκαλούν τα αντικαταθλιπτικά χάπια μπορούν να είναι διαχειρίσιμες αν υπάρχει σωστή επικοινωνία με τον γιατρό σας. Αυτός μπορεί να προσαρμόσει τη δοσολογία ανάλογα την περίσταση ή να σας συνταγογραφήσει ένα διαφορετικό φάρμακο, εάν είναι απαραίτητο. Επιπλέον, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση, οι τεχνικές χαλάρωσης και η υγιεινή διατροφή, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των παρενεργειών.

Τρόπος δράσης και θεραπείας

Η ακριβής αιτία της κατάθλιψης δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με μια ανισορροπία στα επίπεδα ορισμένων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, όπως της σεροτονίνης που είναι ένας από τους σημαντικότερους νευροδιαβιβαστές για την ρύθμιση της διάθεσης. Τα SSRIs δρουν εμποδίζοντας την επαναπρόσληψη ή επαναρρόφηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της. Αυτή η αύξηση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Τα TCAs, από την άλλη πλευρά, λειτουργούν αυξάνοντας τα επίπεδα τόσο της σεροτονίνης όσο και της νορεπινεφρίνης, ενός άλλου σημαντικού νευροδιαβιβαστή για τη ρύθμιση της διάθεσης. Αυτά τα φάρμακα εμποδίζουν επίσης την επαναπρόσληψη αυτών των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.

Τα ΜΑΟΙ, από την άλλη πλευρά, αναστέλλουν τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που ονομάζεται μονοαμινοξειδάση, το οποίο διασπά τη σεροτονίνη, τη νορεπινεφρίνη και τη ντοπαμίνη. Αναστέλλοντας τη δραστηριότητα αυτού του ενζύμου, τα ΜΑΟΙ οδηγούν και αυτά με την σειρά του σε αύξηση αυτών των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.

Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης

Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι είναι εξίσου αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά χάπια στη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του στρες, στη βελτίωση του ύπνου και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός ή οι ασκήσεις αναπνοής, μπορούν επίσης να είναι ευεργετικές στη μείωση του στρες και του άγχους. Επιπλέον η υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνη και δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και της συνολικής υγείας.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αντικαταθλιπτικά χάπια χρειάζονται χρόνο για να δράσουν, συνήθως 2-4 εβδομάδες, και δεν είναι ασυνήθιστο η αλλαγή τους ώστε να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα σε εσάς.

Διαβάστε περισσότερα για:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *