fbpx
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
Εξανθήματα

Εξωτερική ωτίτιδα – Αυτί του κολυμβητή

Η εξωτερική ωτίτιδα, επίσης γνωστή ως αυτί του κολυμβητή, είναι μια λοίμωξη του εξωτερικού ακουστικού πόρου που προκαλείται από μικρόβια ή μύκητες. Πρόκειται για μια συχνή πάθηση που προσβάλλει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες και προκαλείται συχνότερα από νερό που παγιδεύεται στον ακουστικό πόρο μετά από κολύμπι, ντους ή μπάνιο.

Τα συμπτώματα της εξωτερικής ωτίτιδας περιλαμβάνουν κνησμό, πόνο, ερυθρότητα και πρήξιμο του ακουστικού πόρου, καθώς και έκκριση υγρού από το αυτί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει πυρετό και πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό. Ο πόνος μπορεί να είναι έντονος και μπορεί να είναι δύσκολο να ακούσετε ή να κοιμηθείτε.

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της εξωτερικής ωτίτιδας είναι να διατηρείται ο ακουστικός πόρος στεγνός. Μετά το κολύμπι ή το ντους, στεγνώστε καλά τα αυτιά χρησιμοποιώντας μια πετσέτα ή ένα σεσουάρ σε χαμηλή θερμοκρασία. Αποφύγετε τη χρήση μπατονέτας ή άλλων αντικειμένων για τον καθαρισμό του αυτιού, καθώς αυτό μπορεί να ωθήσει τα βακτήρια ή τους μύκητες βαθύτερα στο αυτί και να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Εξωτερική ωτίτιδα – Αντιμετώπιση

Σε περίπτωση λοίμωξης, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Ο γιατρός σας θα εξετάσει το αυτί σας και μπορεί να πάρει δείγμα από τυχόν εκκρίσεις για να προσδιορίσει την αιτία της λοίμωξης. Εάν η λοίμωξη προκαλείται από βακτήρια, θα συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά για την αντιμετώπισή της. Για μυκητιασικές λοιμώξεις, συνταγογραφούνται αντιμυκητιασικά φάρμακα.

Ο πόνος και η δυσφορία μπορούν να αντιμετωπιστούν με αναλγητικά που χορηγούνται χωρίς συνταγή, όπως ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια ζεστή κομπρέσα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να τοποθετηθεί γάζα με αντιβιωτική κρέμα μέσα στον ακουστικό πόρο και την μολυσμένη περιοχή. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί επέμβαση για την αφαίρεση συσσώρευσης κεριού και υπολειμμάτων στον ακουστικό πόρο.

Φαρμακευτική αγωγή και πρόληψη

Είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε τα φάρμακά σας όπως σας έχουν συνταγογραφηθεί, ακόμη και αν τα συμπτώματα βελτιωθούν πριν από το τέλος της φαρμακευτικής αγωγής. Η μη ολοκλήρωση της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπή της λοίμωξης ή στην ανάπτυξη βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Για την πρόληψη της υποτροπής, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να διατηρείτε τον ακουστικό πόρο στεγνό. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση ωτοασπίδων και αποφεύγοντας δραστηριότητες που περιλαμβάνουν πολύ κούνημα του κεφαλιού.

Τα άτομα με ιστορικό εξωτερικής ωτίτιδας ή άλλων λοιμώξεων του αυτιού, καθώς και άτομα με έκζεμα ή άλλες δερματικές παθήσεις που επηρεάζουν τον ακουστικό πόρο, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εξωτερικής ωτίτιδας. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα και να διατηρούν τα αυτιά τους στεγνά, επικοινωνώντας άμεσα με τον γιατρό τους εάν εμφανίσουν συμπτώματα λοίμωξης.

Εξωτερική ωτίτιδα – Πόσο διαρκεί;

Πόσο διαρκεί η εξωτερική ωτίτιδα; Η διάρκεια μιας λοίμωξης στο αυτό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα της αιτία, την σοβαρότητα της λοίμωξης και την συνολικής υγεία του πάσχοντα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εξωτερική ωτίτιδα που προκαλείται από βακτήρια μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά και τα συμπτώματα συνήθως βελτιώνονται εντός 1 έως 2 ημερών από την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής και περνούν εντελώς με την ολοκλήρωσή της, περίπου 7 έως 10 ημέρες μετά την αρχή των συμπτωμάτων.

Για εξωτερική ωτίτιδα από μυκητιασικές λοιμώξεις, η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, συνήθως έως και 4 εβδομάδες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να επιμένουν ακόμη και μετά τη θεραπεία της λοίμωξης. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε επιπλοκές, όπως ουλές στον ακουστικό πόρο, ή σε δευτερογενή λοίμωξη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία.

Συμπερασματικά, η εξωτερική ωτίτιδα, γνωστή και ως αυτί του κολυμβητή, είναι μια λοίμωξη του εξωτερικού ακουστικού πόρου που προκαλείται από βακτήρια ή μύκητες. Πρόκειται για μια κοινή πάθηση που μπορεί να προληφθεί διατηρώντας τον ακουστικό πόρο στεγνό και αποφεύγοντας δραστηριότητες που προκαλούν αυξημένη εφίδρωση.

Διαβάστε περισσότερα για:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *