fbpx
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΆγχοςΚατάθλιψηΨυχική Υγεία

Ψυχοσωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης – Πως ενεργοποιούνται

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης αναφέρονται σε πραγματικά σωματικά συμπτώματα που προκύπτουν ή επηρεάζονται από το μυαλό και τα συναισθήματα και όχι από κάποια συγκεκριμένη παθολογική αιτία.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης επιδεινώνεται από το συναισθηματικό στρες και εκδηλώνονται στο σώμα ως σωματικοί πόνοι ή με άλλους τρόπους. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει ψυχοσωματικά, ειδικά όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος έχει αποδυναμωθεί από το χρόνιο στρες. Μια κοινή παρανόηση είναι ότι τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι φανταστικά ή στο κεφάλι του ασθενούς. Στην πραγματικότητα όμως είναι πραγματικά και απαιτούν θεραπεία όπως και κάθε άλλη ασθένεια.  

ψυχοσωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης

Ψυχοσωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης

Μπορεί να μην έχετε σκεφτεί πολύ τους μοναδικούς τρόπους με τους οποίους το άγχος και η κατάθλιψη εκδηλώνονται σωματικά, αλλά είναι χρήσιμο να μάθετε να αναγνωρίζετε το όταν βρίσκεστε υπό ακραίο στρες.

Αν και ακούγεται σαν περίπλοκο, υπάρχουν στην πραγματικότητα μερικοί απλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διαπιστώσετε εάν είστε υπερβολικά αγχωμένοι ή έχετε κατάθλιψη. 

Τα κοινά ψυχοσωματικά συμπτώματα του άγχους περιλαμβάνουν:

  • «Πεταλούδες» στο στομάχι
  • Γρήγορο καρδιακό ρυθμό
  • Ιδρωμένες παλάμες
  • Πόνους στους μυς

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το αν είστε άνδρας ή γυναίκα. Για παράδειγμα, οι γυναίκες συχνά αναφέρουν συμπτώματα όπως κόπωση, ευερεθιστότητα, φούσκωμα στην κοιλιά και αλλαγές στην έμμηνο ρύση. Από την άλλη πλευρά, οι άνδρες, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πόνο στο στήθος, αυξημένη αρτηριακή πίεση και αλλαγές στη σεξουαλική διάθεση.  

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα διαφέρουν επίσης ανάλογα με την ηλικία. Τα παιδιά συχνά εκδηλώνουν άγχος μέσω του σώματός τους, επειδή δεν έχουν ακόμη αναπτύξει τους απαραίτητους κώδικες επικοινωνίας που χρειάζονται για να εκδηλώσουν το πώς αισθάνονται. Για παράδειγμα, ένα παιδί που δυσκολεύεται στο σχολείο μπορεί να έχει συχνούς στομαχόπονους και ζαλάδες.

Το άγχος στην εφηβεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονο, ιδιαίτερα σε περιόδους κοινωνικής προσαρμογής και ορμονικών αλλαγών. Μερικές φορές, τα σημάδια του στρες σε άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας μπορεί να αποδοθούν απλώς σε «εφηβικό άγχος» όταν είναι πραγματικά σημάδι εφηβικής κατάθλιψης .  

Ψυχοσωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης – Αίτια

Στην πραγματικότητα υπάρχουν διαφορετικά είδη άγχους, μερικά από τα οποία μπορεί να είναι θετικά και άλλα αρνητικά.

ψυχοσωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης γυναίκα κάτω από σεντόνια κουκουλωμένη

Εάν έχετε απολαύσει ποτέ τη συγκίνηση μιας βόλτας με τρενάκι του λούνα παρκ ή έχετε αισθανθεί μια αίσθηση ενθουσιασμού και πληρότητας όταν ολοκληρώνετε ένα έργο, έχετε βιώσει «καλό» άγχος. Από την άλλη πλευρά, εάν έχετε βιώσει μια μεγάλη απώλεια ή μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας, ξέρετε επίσης ποιο είναι το «κακό» άγχος. Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί δεν είναι πλήρως κατανοητοί, οι ερευνητές γνωρίζουν ότι το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να εμφανιστούν με ψυχοσωματικά συμπτώματα και υπάρχουν διάφορες θεωρίες για αυτό τον μηχανισμό.

Δείτε το σώμα σας ως μια χύτρα ταχύτητας. Εάν του επιτρέπεται να εξαερώσει τον ατμό, που και που, λειτουργεί αποτελεσματικά. Εάν δεν μπορεί να εξαερώσει τον ατμό, η πίεση συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι να σκάσει το καπάκι εκεί που βρίσκεται το πιο αδύναμο σημείο του. Όπως η χύτρα ταχύτητας υποχωρεί από την συνεχή πίεση, έτσι και ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν εκεί όπου το σώμα είναι ήδη εξασθενημένο. Για παράδειγμα, εάν ο λαιμός σας ήταν πάντα η σωματική σας αδυναμία, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο πόνος αυξάνεται όταν είστε αγχωμένοι. Ο πόνος στην πλάτη, τα στομαχικά προβλήματα και οι πονοκέφαλοι, λειτουργούν ακριβώς έτσι.

Διαβάστε περισσότερα για:

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *