fbpx
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΒόταναΔιατροφή

Σπιρουλίνα – Παρενέργειες και κίνδυνοι

Η σπιρουλίνα μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες και διάφορους κινδύνους στην χρήση της, εκτός από τα πολλαπλά οφέλη που έχει για την υγεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να ακολουθείτε την οδηγίες χρήσης της σπιρουλίνας ή να συμβουελυτείτε τον γιατρό σας. Τι είναι όμως η σπιρουλίνα; είναι ένα είδος γαλαζοπράσινων φυκών που αναπτύσσεται τόσο σε γλυκό όσο και σε αλμυρό νερό. Παράγεται επίσης στο εμπόριο, σε τρόφιμα και συμπληρώματα Επειδή περιέχει 60% πρωτεΐνη κατά βάρος — καθώς και διάφορες βιταμίνες και μέταλλα — χρησιμοποιείται ευρέως ως πηγή τροφής σε ορισμένες περιοχές του Μεξικού και της Αφρικής.

σπιρουλίνα παρενέργειες ιδιότητες

Σπιρουλίνα – Παρενέργειες

Σπιρουλίνα και παρενέργειες λοιπόν, τι ακιρβώς μπορεί να προκαλέσει;

  1. Επιδεινώνει τη φαινυλκετονουρία
    Η φαινυλκετονουρία είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο ασθενής δεν μπορεί να μεταβολίσει το αμινοξύ, την φαινυλαλανίνη λόγω της έλλειψης ενός ενζύμου που ονομάζεται υδροξυλάση της φαινυλαλανίνης. Ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα όπως καθυστερημένη ανάπτυξη, σπασμούς, υπερκινητικότητα. Δυστυχώς, η σπιρουλίνα είναι μια πλούσια πηγή φαινυλαλανίνης.
  2. Επιδεινώνει τα συμπτώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων
    Η σπιρουλίνα μπορεί να επιδεινώσει τα αυτοάνοσα νοσήματα. Ένα αυτοάνοσο νόσημα αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους υγιείς ιστούς, προκαλώντας βλάβες και φλεγμονές. Όταν συζητάμε για σπιρουλίνα και παρενέργειες λοιπόν πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας τα αυτοάνοσα. Η αρθρίτιδα, το άσθμα, η περιοδοντίτιδα, η λεύκη, ο διαβήτης τύπου 2, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ψωρίαση είναι μερικά παραδείγματα αυτοάνοσων νοσημάτων. Όταν η σπιρουλίνα καταναλώνεται κάνει το σώμα να αντιδρά υπερβολικά και να ενισχύει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό επιδεινώνει τα συμπτώματα των αυτοάνοσων προκαλώντας σοβαρή φλεγμονή.
  3. Κίνδυνος τοξικότητας από βαρέα μέταλλα. Ορισμένες ποικιλίες σπιρουλίνας από αναξιόπιστες εταιρίες συχνά προσβάλλονται από ίχνη βαρέων μετάλλων, όπως ο υδράργυρος, το κάδμιο, το αρσενικό και ο μόλυβδος. Η παρατεταμένη κατανάλωση σπιρουλίνας που προέρχεται από τέτοιες αναξιόπιστες πηγές έχει ως αποτέλεσμα την βλάβη στα ζωτικά όργανα, όπως τα νεφρά και το συκώτι. Σε σύγκριση με τους ενήλικες, τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν θανατηφόρες επιπλοκές λόγω δηλητηρίασης από βαρέα μέταλλα.
  4. Νεφρικές Διαταραχές
    Το σώμα μας παράγει σημαντική ποσότητα αμμωνίας καθώς μεταβολίζει την πρωτεΐνη της σπιρουλίνας, η οποία μετατρέπεται σε ουρία. Αυτό ασκεί υπερβολική πίεση στα νεφρά, με αποτέλεσμα τελικά να μειωθεί η αποτελεσματικότητα τους και να δημιουργηθούν προβλήματα. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν πέτρες στα νεφρά λόγω των υψηλών συγκεντρεων ουρίας στο νεφρικό σύστημα.
  5. Πεπτική δυσφορία και ναυτία. Η σπιρουλίνα μπορεί να προκαλέσει πεπτική δυσφορία και ναυτία. Η κατανάλωση σπιρουλίνας μπορεί να οδηγήσει σε μετεωρισμό, προκαλώντας κοιλιακές κράμπες και ναυτία – ειδικά σε άτομα που την καταναλώνουν για πρώτη φορά.
σπιρουλίνα παρενέργειες ιδιότητες

Η γενικότερη εικόνα

Σε μια γενικότερη εικόνα, αν και τα φύκια όπως η σπιρουλίνα είναι πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό μας, η δοσολογία και η κατάσταση της υγείας του κάθε ανθρώπου παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Επιπλέον, είναι εξίσου σημαντική η πηγή που προμηθευόμαστε την σπιρουλίνα για τις παρενέργειες που ενδέχονται να προκληθούν. Θα πρέπει να αποφεύγετε τη σπιρουλίνα εάν παίρνετε αραιωτικά αίματος ή έχετε κάποια αυτοάνοση πάθηση, αιμορραγική διαταραχή, αλλεργίες κλπ. Σπιρουλίνα και παρενέργειες έχουν μια δυνατή σχέση που πολλοί άνθρωποι τείνουν να παραγνωρίζουν.

Διαβάστε περισσότερα για: