fbpx
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Ανθρώπινη ΨυχολογίαΣχέσεις

Τοξικός σύντροφος και τοξική σχέση- Ποια τα σημάδια;

Ο τοξικός σύντροφος μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην σχέση, αλλά και στην ψυχολογία του ανθρώπου που έχει δίπλα του. Οι τοξικές σχέσεις προκαλούν ρήξη σε ανθρώπους, οικογένειες και χώρους εργασίας και δεν συμβαίνουν απαραίτητα σε αδύναμους και ανασφαλείς ανθρώπους. Δυνατοί, υγιείς και ανεξάρτητοι άνθρωποι μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με μια τοξική σχέση που δημιουργεί ο τοξικός σύντροφος.

τοξικός σύντροφος τοξική σχέση σκιά γυναίκας

Τοξικός σύντροφος και τοξική σχέση- Σημάδια

  • Έλλειψη εμπιστοσύνης 

Ο τοξικός σύντροφος συνήθως δεν σας έχει καθόλου εμπιστοσύνη. Συνεχώς σας κατηγορεί για το οτιδήποτε και θεωρεί ότι με την πρώτη ευκαιρία θα τον προδώσετε και θα απιστήσετε. Χωρίς εμπιστοσύνη, δεν μπορεί να υπάρχει αίσθημα ασφάλειας μέσα στην σχέση και ο σεβασμός και εκτίμηση καταστρέφονται. 

  • Κακή επικοινωνία 

Οι αρνητικές και τοξικές μορφές επικοινωνίας περιλαμβάνουν:

  1. Φωνές
  2. Αρνητικούς χαρακτηρισμούς 
  3. Καταστροφή πραγμάτων
  4. Βία

Υπάρχουν όμως και άλλες μορφές τοξικής επικοινωνίας που δεν είναι τόσο έκδηλες και περιλαμβάνουν: 

  1. Να μην σας μιλάει
  2. Κατηγορίες
  3. Να μην σας αφήνει να μιλήσετε

Η τοξική επικοινωνία μπορεί να προκαλέσει ένταση και να δημιουργήσει δυσπιστία μεταξύ των συντρόφων. Αντίθετα, οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στην ανοιχτή επικοινωνία, τον σεβασμό και την κατανόηση.

  • Έλεγχος

Ο τοξικός σύντροφός τείνει συχνά να ελέγχει τις πράξεις και τις πεποιθήσεις σας. Ο έλεγχος συχνά παίρνει την μορφή απειλής, όπως της οικονομικής απειλής, της απειλής του χωρισμού ή βίας. Οι απειλές προκαλούν φόβο και πολλές φορές οι άνθρωποι αποδέχονται τον έλεγχο του τοξικού συντρόφου.

Σημάδια ελέγχου συμπεριφοράς που χρησιμοποιεί ο τοξικός σύντροφος περιλαμβάνουν: 

  1. Να σας επιβάλει τι είναι το σωστό
  2. Να πρέπει να γνωρίζει όλα όσα κάνετε και με ποιον είστε
  3. Να θέλει να διαχειρίζεται τα χρήματά σας
  4. Να σας απομονώνει από τα αγαπημένα σας πρόσωπα
  5. Να απαιτεί να έχει πρόσβαση στους προσωπικούς σας λογαριασμούς
  • Ψέματα

Τα ψέματα – όσο μικρά κι αν είναι – καταστρέφουν την εμπιστοσύνη με την πάροδο του χρόνου. Όταν ο σύντροφος σας λέει ψέματα, σημαίνει ότι δεν σας σέβεται και δεν θεωρεί ότι αξίζετε την αλήθεια. Το ψέμα δείχνει ότι δεν πιστεύετε στην σχέση και στο μέλλον της.

  • Δεν λύνεται τίποτα

Κάθε σχέση έχει τα προβλήματά της. Σε μια τοξική σχέση όμως, τίποτα δεν λύνεται γιατί κάθε σύγκρουση καταλήγει σε καυγά. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν και απλώς δημιουργούνται συνεχόμενες εκρήξεις. Όταν συμβαίνει αυτό, οι ανάγκες θάβονται και σε μια σχέση, οι ανεκπλήρωτες ανάγκες, τροφοδοτούν πάντα τη δυσαρέσκεια.

τοξικός σύντροφος τοξική σχέση γυναίκα σε παγκάκι

Τοξικός σύντροφος και τοξική σχέση – Διορθώνεται;

Θυμηθείτε ότι η τοξική σχέση χαρακτηρίζεται κυρίως από την έλλειψη σεβασμού, εμπιστοσύνης και αγάπης. Είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό πρόβλημα-σαν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο κακής συμπεριφοράς από την μία ή και από τις δύο πλευρές. 

Τώρα, η μετάβαση από μια τοξική σχέση σε μια υγιή δεν είναι εύκολη και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να την πετύχουν. Μπορείτε όμως να προσπαθήσετε τα ακόλουθα για να καταφέρετε να κάνετε την σχέση σας να λειτουργήσει.

  1. ΚΑΙ οι δύο στην σχέση πρέπει να είναι πρόθυμοι να αλλάξουν. Φαίνεται αρκετά προφανές, αλλά αν ένας από τους δύο στην σχέση δεν ενδιαφέρεται να την βελτιώσει, τότε τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει.
  2. ΚΑΙ οι δύο στην σχέση πρέπει να αναγνωρίσουν την έλλειψη στοργής/εμπιστοσύνης/σεβασμού. Ακόμα κι αν και οι δύο θέλετε να βελτιωθούν τα πράγματα, πρέπει να παραδεχτείτε ότι υπάρχει πρόβλημα και να συμφωνήσετε σε αυτό που πρέπει να διορθωθεί, πράγμα πιο δύσκολο από όσο ακούγεται. 
  3. ΚΑΙ οι δύο στην σχέση πρέπει να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με υγιή τρόπο. Μπορεί να είστε πρόθυμοι να δουλέψετε την σχέση σας, μπορεί ακόμη και να είστε στην ίδια σελίδα για το ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα, αλλά εάν δεν υπάρχει σωστή επικοινωνία τότε τίποτα δεν θα λειτουργήσει. Πραγματικά δεν έχει σημασία το ποιος φταίει περισσότερο αν ο στόχος είναι να κινηθεί η σχέση προς μια υγιή κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο άνθρωποι πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη σχέση και όχι στις δικές τους εγωιστικές επιθυμίες.

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *