fbpx
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΆγχοςΦοβίεςΨυχική Υγεία

Αρνητικές σκέψεις και φοβίες – Αντιμετώπιση

Αρνητικές σκέψεις και φοβίες ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εξέταση των πραγμάτων από μια εξελικτική προοπτική μπορεί να εξηγήσει γιατί ο εγκέφαλός μας είναι συνδεδεμένος να ευνοεί τις αρνητικές σκέψεις και φοβίες και γιατί είναι τόσο ευάλωτος στα αρνητικά συναισθήματα, καθώς η εστίαση στο χειρότερο σενάριο ήταν ένας μηχανισμός επιβίωσης που προστάτευε τους προγόνους μας από τον κίνδυνο και την απειλή.

Στην εποχή μας, ωστόσο, ο φόβος και η αρνητικότητα είναι μια αντίδραση που δεν μας εξυπηρετεί πλέον. Έτσι, ενώ έχουμε το δικαίωμα να νιώθουμε θλίψη, θυμό και φόβο σε ορισμένες καταστάσεις, εάν βρισκόμαστε κυριευμένοι από άχρηστες, αρνητικές σκέψεις και φοβίες, σίγουρα δυσκολευόμαστε πολλοί στην καθημερινότητά μας.

αρνητικές σκέψεις και φοβίες

Αρνητικές σκέψεις και φοβίες VS Πραγματικότητα

Στην πραγματικότητα δεν φοβόμαστε απαραίτητα μια κατάσταση ή ένα άτομο, αλλά τις σκέψεις και αντιδράσεις μας σε σχέση με αυτό το γεγονός. Φοβόμαστε ουσιαστικά τις δικές μας αρνητικές σκέψεις.

Τις προάλλες έζησα κάτι παρόμοιο, καθόμουν στο αυτοκίνητο για να πάω στον κινηματογράφο και να δω μια ταινία, όταν με κυρίευσε ένα κύμα άγχους, αλλά αντί να παραδοθώ στις αρνητικές σκέψεις, αφιέρωσα μια στιγμή για να παρατηρήσω τι πραγματικά συνέβαινε στο κεφάλι μου. Δεν φοβόμουν να πάω σινεμά, ούτε ένα σκοτεινό δωμάτιο γεμάτο ανθρώπους που απολαμβάνουν μια ταινία, αλλά τις σκέψεις και τις αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν όταν βρίσκομαι σε αυτό δωμάτιο.

Αυτό είναι κάτι συχνό σε ανθρώπους με άγχος για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα: δεν ανησυχούμε πια για γεγονότα/μέρη/ανθρώπους, αλλά για τις δικές μας απαντήσεις, αγχωνόμαστε να αγχωθούμε, φοβόμαστε να φοβηθούμε.

Αρνητικές σκέψεις και φοβίες – Οι Τρεις Επιλογές

Έχουμε τρεις επιλογές όταν προκύπτουν αρνητικές σκέψεις:

αρνητικές σκέψεις και φοβίες
  1. Να τις καταπιέσουμε και να τις αγνοήσουμε.

Αυτό είναι προβληματικό όχι μόνο επειδή δεν αντιμετωπίζουμε τις ενοχλητικές σκέψεις, αλλά και επειδή η αποφυγή των αρνητικών σκέψεων τους δίνει περισσότερη δύναμη.

  1. Υπερβολική ανάλυση και προσπάθεια για αλλαγή.

Αυτή η επιλογή βρίσκεται στο αντίθετο άκρο της πρώτης. Η υπερβολική ανάλυση και προσπάθεια να απαλλαγούμε από αυτές τις σκέψεις μπορεί να τις ζωντανέψει και να τους δώσει έτσι την άδεια να πάρουν τον έλεγχο.

  1. Αναγνώριση, κατανόηση και επίγνωση

Η τρίτη επιλογή είναι ουσιαστικά η παρατήρηση των αρνητικών σκέψεων, χωρίς υπερβολικές αντιδράσεις. Αυτή η προσέγγιση μάς επιτρέπει να είμαστε ήσυχοι καθώς παρακολουθούμε τις σκέψεις μας να περνούν από το μυαλό μας σαν φύλλα που παρασύρονται από ένα αεράκι.

Διαβάστε περισσότερα για:

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *