fbpx
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΆγχοςΨυχική Υγεία

Δεν μπορώ να κοιμηθώ από το άγχος – Συμβουλές

Δεν μπορώ να κοιμηθώ από το άγχος, ένα συχνό παράπονο από πολλούς ανθρώπους που υποφέρει από αϋπνίες. Το άγχος φαίνεται να είναι πάντα χειρότερο κατά την διάρκεια της νύχτας και να κατακλύζει το μυαλό με ανεπιθύμητες σκέψεις. Μπορεί να είστε κουρασμένοι, και όμως τη στιγμή που σβήνουν τα φώτα, ο εγκέφαλός σας να αλλάξει ρυθμούς. Ένας απλός θόρυβος στο διάδρομο ή μια σκέψη μπορεί να κάνει το μυαλό να υπερ-λειτουργεί

Σύμφωνα με την Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης της Αμερικής, οι αγχώδεις διαταραχές επηρεάζουν περίπου 40 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς είναι η πιο κοινή ψυχική ασθένεια.

δεν μπορώ να κοιμηθώ από το άγχος

Όλοι έχουν κάποιο άγχος στην ζωή τους, αλλά αυτό εξελίσσεται σε διαταραχή όταν ο υπερβολικός φόβος και ανησυχία επιμένει και επηρεάζει την λειτουργικότητα και την καθημερινότητα του ατόμου.  Η αγχώδης διαταραχή δείχνει μια υπερδραστήρια αμυγδαλή στον εγκέφαλο, καθώς η αμυγδαλή είναι υπεύθυνη για την αίσθηση του κινδύνου – σαν τον ανιχνευτή καπνού. Μόλις γίνει αντιληπτός ο κίνδυνος, η αμυγδαλή στέλνει σήμα στο σώμα για να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Δεν μπορώ να κοιμηθώ από το άγχος – Αίτια

Η λειτουργία που μας προετοιμάζει για τον κίνδυνο και αναγκάζει το σώμα να απελευθερώσει ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη ή η αδρεναλίνη μπορεί βέβαια να δυσλειτουργεί. Οι ορμόνες αυτές προκαλούν επιτάχυνση του καρδιακού παλμού, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και ώθηση του αίματος προς τα άκρα, ώστε να μπορείτε να πολεμήσετε ή να διαφύγετε.

Το πρόβλημα όμως με την αγχώδη διαταραχή είναι ότι δεν υπάρχει πραγματική απειλή ή κάποιος στρεσογόνος παράγοντας που να δικαιολογεί την έκκριση αυτών των ορμονών. Είναι σαν να έχει κολλήσει η αμυγδαλή στο ‘on. Το άγχος μπορεί να είναι χειρότερο τη νύχτα, εν μέρει επειδή δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αποσπάσεις της προσοχής από τις ανήσυχες σκέψεις, όπως μπορεί να υπάρχουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δεν μπορώ να κοιμηθώ από το άγχος – Τι να κάνω;

Ασκήσεις χαλάρωσης

Πάρτε αρκετές αργές, βαθιές αναπνοές και δώστε προσοχή στον αέρα που εισέρχεται και εξέρχεται από το σώμα σας και προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε πλήρως. Καθώς ξαπλώνετε στο κρεβάτι με κλειστά μάτια, οραματιστείτε ένα τραπέζι μπροστά σας με πολλούς φακέλους αρχείων απλωμένους. Κάθε αρχείο έχει γραμμένο πάνω του κάτι που σας απασχολεί. Στη συνέχεια, σηκώστε ένα-ένα τα αρχεία, αξιολογώντας το πόσο σημαντικά είναι και τοποθετώντας τα ένα, ένα στο τραπέζι που έχετε φανταστεί.

Όταν βάζουμε όλες τις σκέψεις και ανησυχίες μας σε μια σειρά δεν υπάρχει τίποτα άλλο για να προετοιμάσουμε και το μυαλό μας μπορεί επιτέλους να χαλαρώσει», λέει.

Ακολουθήστε μια ρουτίνα ύπνου

Το πώς θα είναι αυτή η ρουτίνα εξαρτάται πραγματικά από εσάς και τις ανάγκες σας. Σε μερικούς ανθρώπους, είναι διαλογισμός πριν τον ύπνο, ενώ για άλλους, είναι τόσο απλό όσο ένα αφρόλουτρο πριν τον ύπνο, ένα αρωματικό κερί ή ένα καλό βιβλίο.

δεν μπορώ να κοιμηθώ από το άγχος

Είναι ωστόσο ιδιαίτερα σημαντικό να περιορίσετε την έκθεση στην οθόνη του κινητού σας πριν τον ύπνο, επειδή ο αποκλεισμός του μπλε φωτός τη νύχτα μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.

Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ

Καθένας από εμάς είναι εξοπλισμένος με ένα 24ωρο εσωτερικό ρολόι του σώματος, γνωστό ως κιρκάδιος ρυθμός, που λέει στο μυαλό μας πότε να ξεκουράζεται και πότε να είναι σε εγρήγορση. Αν προσπαθήσετε να πηγαίνετε για ύπνο κάθε βράδυ την ίδια ώρα και να κοιμάστε 8 ώρες, μπορεί να μην σας απασχολήσει ξανά η σκέψη “δεν μπορώ να κοιμηθώ από το άγχος”.

Είναι σημαντικό επίσης να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα κι αν είχατε άσχημο ύπνο. Συχνά πιστεύουμε ότι πρέπει να «καλύψουμε» τον ύπνο μας το Σαββατοκύριακο, αλλά στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να κάνει την αϋπνία χειρότερη δημιουργώντας αυτό που ονομάζεται κοινωνικό jetlag.

Δοκιμάστε φυτικά προϊόντα

Φυσικά, δεν υπάρχει μαγικό προϊόν για το νυχτερινό άγχος, υπάρχουν όμως κάποια προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν με την αϋπνία και την δυσκολία στον ύπνο, όπως βότανα και συμπληρώματα.

Διαβάστε περισσότερα για:

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *