fbpx
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΚατάθλιψηΨυχική Υγεία

Κυκλοθυμία και κυκλοθυμική διαταραχή – Συμπτώματα

Η κυκλοθυμία ή κυκλοθυμική διαταραχή, είναι μια σχετικά ήπια διαταραχή της διάθεσης. Στην κυκλοθυμική διαταραχή, υπάρχουν ξαφνικές εναλλαγές της διάθεσης, μεταξύ σύντομων περιόδων ήπιας κατάθλιψης και περιόδων υπομανίας. 

Οι εναλλαγές της διάθεσης δεν φτάνουν ποτέ τη σοβαρότητα ή τη διάρκεια των επεισοδίων της μείζονος κατάθλιψης ή της διπολικής διαταραχής. Οι κυκλοθυμικοί έχουν πιο ήπια συμπτώματα και μπορούν πιο εύκολα να τα διαχειριστούν.

Περίπου 0,4% με 1% του πληθυσμού των ΗΠΑ εμφανίζει κυκλοθυμία και την εμφανίζουν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν κατά την εφηβεία.

Κυκλοθυμία – Συμπτώματα

Στην κυκλοθυμική διαταραχή, οι διαθέσεις εναλλάσσονται μεταξύ ήπιας κατάθλιψης και υπομανίας. Στους περισσότερους ανθρώπους, τα επεισόδια αυτά είναι ακανόνιστα και απρόβλεπτα και μπορούν να διαρκέσουν από μερικές μέρες έως και μερικές εβδομάδες. Μεταξύ αυτών των επεισοδίων ο κυκλοθυμικός μπορεί να έχει φυσιολογική διάθεση για περισσότερο από ένα μήνα.

κυκλοθυμία κυκλοθυμική διαταραχή

Σε σύγκριση με πιο σοβαρές διαταραχές της διάθεσης, τα συμπτώματα της κυκλοθυμίας είναι ήπια. Τα καταθλιπτικά συμπτώματα στην κυκλοθυμική διαταραχή δεν φθάνουν ποτέ την ένταση της μείζονος κατάθλιψης και τα επεισόδια της αυξημένης διάθεσης αυτά της μανίας.

Τα καταθλιπτικά συμπτώματα της κυκλοθυμίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ευερεθιστότητα
  • επιθετικότητα
  • αϋπνία ή υπερυπνία (υπερβολικός ύπνος)
  • αλλαγές στην όρεξη
  • απώλεια ή αύξηση βάρους
  • κόπωση ή χαμηλή ενέργεια
  • απουσία σεξουαλικής επιθυμίας
  • αισθήματα απελπισίας ή ενοχής
  • δυσκολία συγκέντρωσης
  • ψυχοσωματικά

Τα μανιακά συμπτώματα της κυκλοθυμίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • εξαιρετικά υψηλή αυτοεκτίμηση
  • υπερβολική και πολύ γρήγορη ομιλία
  • ανησυχία και υπερκινητικότητα
  • αυξημένο άγχος
  • υπερσεξουαλικότητα
  • απερίσκεπτη ή παρορμητική συμπεριφορά

Τι προκαλεί την κυκλοθυμία;

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η κυκλοθυμική διαταραχή είναι μια πολύ ήπια μορφή διπολικής διαταραχής, ωστόσο κανείς δεν είναι σίγουρος τι προκαλεί την κυκλοθυμία ή τη διπολική διαταραχή. Η γενετική παίζει σίγουρα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και των δύο αυτών διαταραχών. Τα άτομα με κυκλοθυμία είναι πιο πιθανό να έχουν συγγενείς με διπολική διαταραχή και το αντίστροφο.

Κυκλοθυμία – Θεραπεία

Η κυκλοθυμία συχνά μένει χωρίς διάγνωση και χωρίς θεραπεία. Τα συμπτώματα των περισσότερων είναι αρκετά ήπια και έτσι δεν αναζητούν κάποια θεραπεία. Τα καταθλιπτικά συμπτώματα της κυκλοθυμικής διαταραχής είναι συνήθως πιο συχνά και δυσάρεστα από τα συμπτώματα της υπομανίας. 


Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο για τη θεραπεία της κυκλοθυμίας, αν και μερικές φορές συνιστώνται σταθεροποιητές της διάθεσης όπως το λίθιο ή η λαμοτριγίνη για τη μείωση των διακυμάνσεων της διάθεσης. Τα αντικαταθλιπτικά όπως το Prozac, το Paxil ή το Zoloft γενικά δεν συνιστώνται εκτός εάν κάποιος κυκλοθυμικός εμφανίσει μείζονα κατάθλιψη, η οποία δεν εμφανίζεται συνηθώς στην κυκλοθυμία.

Τέλος η ψυχοθεραπεία θεωρείται ένα σημαντικό εργαλείο στην θεραπεία της κυκλοθυμίας. Οι δύο κύριοι τύποι ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κυκλοθυμίας είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και η συστημική ψυχοθεραπεία.

κυκλοθυμία κυκλοθυμική διαταραχή

Ζώντας με την Κυκλοθυμία

Η κυκλοθυμία μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην προσωπική ζωή των πασχόντων. Οι απότομες εναλλαγές της διάθεσης συχνά διαταράσσουν τις προσωπικές και εργασιακές σχέσεις και οι κυκλοθυμικοί μπορεί να δυσκολεύονται να αναπτύξουν σταθερούς δεσμούς με άλλους ανθρώπους.

Τα άτομα με κυκλοθυμική διαταραχή είναι επίσης πιο πιθανό να κάνουν κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ, καθώς το 50% των ατόμων με κυκλοθυμία μπορεί να εμφανίσει πρόβλημα με την κατάχρηση ουσιών.

Με την πάροδο του χρόνου, τα άτομα με κυκλοθυμία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διπολική διαταραχή. Περιορισμένα δεδομένα υποδηλώνουν ότι διατρέχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας. Ορισμένοι γιατροί πιστεύουν ότι οι σταθεροποιητές της διάθεσης μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση αυτού του κινδύνου, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν μπορεί να είναι όντως αποτελεσματικοί.

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *