Τσίμπημα ψύλλου – Εικόνες και θεραπεία
Το τσίμπημα ψύλλου δημιουργεί αποχρωματισμένα εξανθήματα στο δέρμα που συνοδεύονται συνήθως από φαγούρα. Οι ψύλλοι είναι μικροσκοπικά έντομα χωρίς φτερά, με σκούρο καφέ ή μαύρο επίπεδο σώμα. Έχουν έξι πόδια, δυνατά νύχια που τους επιτρέπουν να συγκρατούνται σε έναν ξενιστή και στοματικά μέρη που τρυπούν το δέρμα για να τρέφονται με το αίμα σας. Τα πίσω τους πόδια είναι μακρύτερα και πιο δυνατά από τα μπροστινά, επιτρέποντάς τους να πηδούν σε αρκετά μεγάλες αποστάσεις.
Το τσίμπημα ψύλλου σπάνια προκαλεί σοβαρό πρόβλημα και συνήθως συνοδεύεται από ήπια ενόχληση και ερεθισμό για σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να είναι επικίνδυνο επειδή μπορεί να μεταδώσει ασθένειες που μπορεί να είναι σοβαρές ή και θανατηφόρες. Οι ψύλλοι είναι πιο ενεργοί όταν ο καιρός είναι ζεστός και ζουν γύρω από δέντρα, φύλλα, ψηλό γρασίδι και θάμνους.
Σε σκύλους, γάτες και άλλα ζώα, οι ψύλλοι ζουν γύρω από τα αυτιά, το λαιμό, την πλάτη και την κοιλιά. Συχνά κρύβονται σε χαλιά, έπιπλα, κλινοσκεπάσματα και ρωγμές στο πάτωμα.
Τσίμπημα ψύλλου – Εικόνες
Ψύλλος και φαγούρα
Όταν ένας ψύλλος εκκρίνει σάλιο στο δέρμα και περνάει στο αίμα, το σώμα αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μια ξένη ουσία στον οργανισμό. Το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει στη συνέχεια τη χημική ισταμίνη στην περιοχή όπου που έγινε το τσίμπημα ψύλλου για να απομακρύνει το αλλεργιογόνο από το σώμα. Η ισταμίνη είναι ο λόγος που προκαλείται φαγούρα και πρήξιμο και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αλλεργία στους ψύλλους. Ωστόσο οι ψύλλοι προτιμούν τα ζώα, όμως οι παράγοντες που μπορεί να τους ελκύσουν στο ανθρώπινο σώμα περιλαμβάνουν:
- Θερμοκρασία σώματος
- Αναπνοή (διοξείδιο του άνθρακα ή CO2)
- Κίνηση
Το τσίμπημα ψύλλου εμφανίζεται πιο συχνά στα πόδια, ειδικά στις γάμπες και τους αστραγάλους σας. Τα συμπτώματα ποικίλλουν, όμως τα πιο κοινά περιλαμβάνουν:
- Κνησμό και ερεθισμένο δέρμα
- Αποχρωματισμό του δέρματος
- Αλλεργική αντίδραση (κνίδωση, δύσπνοια και οίδημα).
- Ναυτία και κοιλιακό άλγος
- Πονοκέφαλος
Τσίμπημα ψύλλου – Θεραπεία
Το τσίμπημα ψύλλου συνήθως δεν χρειάζεται ιατρική θεραπεία και κρέμες ή αλοιφές κατά της φαγούρας και τα αντιισταμινικά μπορούν να ανακουφίσουν τον κνησμό του δέρματος και την ενόχληση. Ωστόσο, εάν εμφανιστούν πιο σοβαρά συμπτώματα όπως αλλεργική αντίδραση, πυρετός, πονοκέφαλος ή πόνοι στο σώμα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.
Η θεραπεία για τσίμπημα ψύλλου περιλαμβάνει:
- Αντιισταμινικά: Τα αντιισταμινικά είναι μια δημοφιλής θεραπεία, καθώς συνήθως προσφέρει άμεση ανακούφιση στον κνησμό και στα εξανθήματα.
- Υδροκορτιζόνη: Η υδροκορτιζόνη είναι ένα κορτικοστεροειδές σε συνδυασμό με αναισθητικό αναλγητικό. Ανακουφίζει από τον κνησμό και το πρήξιμο. Μπορείτε να το εφαρμόσετε απευθείας στο τσίμπημα ψύλλου.
- Πάγος: Ο πάγος μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, τον πόνο, το πρήξιμο και τον κνησμό. Εφαρμόστε μια παγοκύστη καλυμμένη με μια ελαφριά πετσέτα στην περιοχή για τουλάχιστον 10 λεπτά για την απόλυτη ανακούφιση.
- Aloe vera: Το τζελ στα φύλλα της αλόης περιέχει σαλικυλικό οξύ, το οποίο ανακουφίζει από τον κνησμό και τον πόνο. Μπορείτε να εφαρμόσετε τζελ αλόης απευθείας στην πληγείσα περιοχή
- Μέλι: Το μέλι έχει πολλές ιδιότητες που ανακουφίζουν από τον κνησμό και τον πόνο. Περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται καταλάση, το οποίο παρέχει ανακούφιση σε μικρές φλεγμονές. Για να αποφύγετε κατά λάθος να δημιουργήσετε ένα κολλώδες χάος, μπορείτε να βάλετε έναν επίδεσμο γύρω το τσίμπημα.
Το τσίμπημα ψύλλου μπορεί να δημιουργήσει δυσφορία όμως η θεραπεία του είναι εύκολη και τα συμπτώματα του συνήθως διαρκούν για λίγες μέρες.
Διαβάστε περισσότερα για: