Νευρική ταχυκαρδία – Άγχος και αρρυθμία
Η νευρική ταχυκαρδία είναι ουσιαστικά η αίσθηση όταν η καρδιά σας χτυπά δυνατά, φτερουγίζει, χτυπά πολύ γρήγορα ή να χάνει χτύπους. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν αίσθημα παλμών μαζί με άγχος. Το άγχος ουσιαστικά οδηγεί το σώμα να βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση πάλης η φυγής και να μην ηρεμεί ποτέ. Αν και η νευρική ταχυκαρδία μπορεί να προκαλέσει ανησυχία δεν είναι επικίνδυνη και συνήθως υποχωρεί αφού περάσει η κατάσταση που προκαλεί άγχος.
Λιγότερο συχνά, το αίσθημα παλμώβ μπορεί να είναι σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος υγείας, όπως η αρρυθμία (μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός). Εάν έχετε αίσθημα παλμών μαζί με πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη ή σύγχυση, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
Νευρική ταχυκαρδία – Συμπτώματα
Η νευρική ταχυκαρδία συνοδεύεται από διάφορα συμπτώματα τα οποία περιλαμβάνουν:
- Φτερούγισμα: Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ένα αίσθημα φτερουγίσματος στο στήθος.
- Ακανόνιστος καρδιακός παλμός: Μπορεί να αισθάνεστε ότι η καρδιά σας χάνει έναν παλμό ή χτυπά εκτός ρυθμού. Μπορεί να αντιληφθείτε ότι ο καρδιακός σας ρυθμός επιταχύνεται και επιβραδύνεται. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε σαν να σταματά η καρδιά σας για ένα ή δύο δευτερόλεπτα.
- Χτύπημα: Η καρδιά σας μπορεί να χτυπά πολύ δυνατά. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι αισθάνονται την καρδιά τους να χτυπά στα αυτιά τους.
Γιατί το άγχος προκαλεί αίσθημα παλμών;
Το άγχος ενεργοποιεί το αυτόνομο νευρικό σύστημα του σώματος (ANS). Το ANS ρυθμίζει τις λειτουργίες του σώματος, όπως:
- Αναπνοή
- Πέψη
- Παλμοί καρδιάς
- Κόπωση
και μπορεί να οδηγήσει σε:
- Γαστρεντερικά προβλήματα
- Γρήγορη αναπνοή
- Εφίδρωση
- Τεντωμένοι μύες
- Τρόμος
Η νευρική ταχυκαρδία συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγα λεπτά. Τείνει να ξεκινούν ξαφνικά και να υποχωρεί γρήγορα. Ωστόσο, εάν έχετε επαναλαμβανόμενα επεισόδια νευρικής ταχυκαρδίας μπορεί να πάσχετε από αγχώδη διαταραχή. Η αγχώδης διαταραχή σημαίνει ότι το υπερβολικό άγχος επηρεάζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως να πάτε στη δουλειά ή στο σχολείο ή να συναντήσετε φίλους.
Ηρεμιστικό για ταχυκαρδία
Το άγχος , το στρες, ο φόβος ή ο πανικός μπορεί να προκαλέσουν νευρική ταχυκαρδία. Αν δεν θέλετε να πάρετε ηρεμιστικό για ταχυκαρδία, μπορείτε να δοκιμάσετε αρκετούς τρόπους για να χαλαρώσετε
- Ασκήσεις χαλάρωσης
- Γιόγκα
- Tai Chi
- Βιοανάδραση
- Αρωματοθεραπεία
Κόψτε ορισμένα τρόφιμα, ποτά και άλλες ουσίες που περιλαμβάνουν:
- Αλκοόλ
- Νικοτίνη
- Καφεΐνη
- Παράνομα ναρκωτικά
Αποφύγετε φάρμακα που δρουν ως διεγερτικά όπως:
- Φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα
- Ορισμένα φυτικά και διατροφικά συμπληρώματα
Εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν βοηθήσουν, μπορεί να σας συνταγογραφηθούν ειδικά φάρμακα και κάποιο ηρεμιστικό για την ταχυκαρδία.
Διαβάστε περισσότερα για: