Γιατί να κάνω Γιόγκα; Ένας υπέροχος κόσμος
Γιατί να κάνω Γιόγκα; Πώς κάνουμε Γιόγκα; Συχνές ερωτήσεις γύρω από αυτή την νοητική και ψυχική πρακτική που ξεκίνησε στην Ινδία πριν από πολλά χρόνια.
Η Τάνια Σαΐτη με εξαιρετικές σπουδές στο σύστημα του YogaWorks (500h YAI), ενα μοναδικό σύστημα διδασκαλίας εμπνευσμένο απο την ροή της ashtanga , την ευθυγράμμιση της iyengar και τα θεραπευτικά αποτελέσματα τις viny yoga, είναι σε θέση να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να απασχολούν κάποιο πριν ξεκινήσει το υπέροχο ταξίδι στον κόσμο της Γιόγκα.
Η Τάνια διδάσκει μπαλέτο, modern dance, Yoga, Yoga Nidra, Restorative yoga, kids yoga, Aerial Yoga, Prenatal Yoga, Pilates mat ενώ παράλληλα διοργανώνει workshops Yoga & Νidra Yoga σε σχολές χορού, Υoga Studio, Hammam,στο αλατοσπηλαιο και γυμναστήρια.
Τι ειναι και γιατί να κάνω Γιόγκα;
Πολλοί ακούγοντας yoga φαντάζονται κάποιον που κάθετε σε θέση διαλογισμού (οκλαδόν) ήρεμος για πολύ ώρα και ίσως απαγγέλλει και το μάντρα Οοοομμμ, έτσι το πρώτο πράγμα που ακούω απο ανθρώπους που βιώνουν τους απαιτητικούς ρυθμούς τις Δύσης είναι «εγώ δε μπορώ ούτε 1” να μείνω ακίνητος».
Το δεύτερο πιο σύνηθες που ακούω είναι «εγώ δεν μπορώ να κάνω yoga γιατί δεν έχω καθόλου ευλυγισία», ο λογος είναι γιατί βλέπουν το αποτέλεσμα και πολύς προσωπικής εξάσκησης κάποιου που κάνει χρόνια yoga. Έτσι έχουν απαγορεύσει στον εαυτό τους να δώσουν την ευκαιρία να βελτιώσουν το σώμα τους να γίνει πιο ελαστικό απο την αρχική του μορφή και ο νους τους να προσεγγίσει έστω για λίγο την ησυχία.
Η Γιόγκα είναι μια σωματική νοητική και ψυχική πρακτική. Προέρχεται απο την Ινδία καθώς είναι μέρος της ζωής τους και γενικότερα της φιλοσοφίας τους.
Ο στόχος της Γιόγκα είναι να ησυχάσει το νου μας που δουλειά του είναι να λύνει προβλήματα! Έτσι ακόμα και όταν δεν υπάρχει πρόβλημα ο νους μας προσπαθεί να δημιουργήσει έτσι ώστε να μπει στη διαδικασία να το επιλύσει.
Που βοηθάει η Yoga;
Κάνοντας σωματική άσκηση γιόγκα ο ασκούμενος αναγκάζετε να είναι τόσο εστιασμένος στην πρακτική του που ο νους αναγκάζετε να ηρεμίσει μέσω της συγκέντρωσης των asanas (θεσεις) που του δίνονται εκείνη την στιγμή. Ταυτόχρονα το σώμα κινείται δυναμώνοντας το μυικό σύστημα, καταπραυνοντας το νευρικό σύστημα και ησυχάζοντας το νου. Είναι μια εξαιρετική άσκηση γιατί ταυτόχρονα τεντώνει ολόκληρο το σώμα και βοηθάει την σπονδυλική στήλη να επανενταχθεί στην φυσιολογική της μορφή. Δεν έχει καμία σημασία αν μπορούμε να φτάσουμε το έδαφος ή να φέρουμε το πόδι πίσω απο το κεφάλι, αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι κάθε φορα στην πρακτική να νιώθουμε ότι ήμαστε έστω και ελάχιστα πιο ελαστική απο την προηγούμενη πρακτική μας.
Έτσι σε βάθος χρόνου είναι 100% σίγουρο ότι έχοντας μια συνέπεια στις πρακτικές μας (τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα) θα ήμαστε πολύ πιο ευλύγιστοι αποτι την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε!Κάνοντας μάθημα με έναν δάσκαλο καταρτισμένο και έμπειρο που μπορεί να καθοδηγήσει τον ασκούμενο με ασφάλεια χρησιμοποιώντας πολλές φορές props (βοηθήματα όπως τουβλάκια, ιμάντες, καρέκλα κ.α.) ειναι μια πρακτική που απευθύνεται σε όλους απο το εμβρυακό στάδιο μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Το σημαντικό είναι οι προσαρμοσμένες πρακτικές σε κάθε περίπτωση και ανάγκη!
Yoga Nidra – Τι είναι;
Ένας άλλος δρόμος για να ησυχάσουμε και να έχουμε εμείς τον έλεγχο του νου μας και όχι να ήμαστε έρμαιό του καθοδηγώντας μας σε συνεχή προβλήματα είναι η Yoga Nidra, μια τεχνική βαθιά χαλάρωσης που είναι στην οικογενεια του διαλογισμού, χωρίς να είναι διαλογισμός στην γλώσσα της γιόγκα.
Υπάρχουν ομοιότητες αλλά υπάρχουν και βασικές διαφορές.
Η Γιόγκα Νίντρα είναι τόσο ισχυρή πρακτική που έχει κρατηθεί μυστική για σχεδόν 4000 χρόνια μέχρι τη δεκαετία του 1960, όταν επανεισάχθηκε στους δυτικούς μαθητές από την Parmahansa Stayananda Saraswati. Η Yoga Nidra λειτουργεί με το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα ρυθμίζει τις διεργασίες του σώματος που λαμβάνουν χώρα χωρίς συνειδητή προσπάθεια (κτύπος καρδιάς, αναπνοή, πέψη και ροή αίματος). Αυτό το σύστημα περιλαμβάνει επίσης το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.
Διαβάστε περισσότερα για: