fbpx
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΆγχοςΨυχική Υγεία

Πως να ξεπεράσω μια εμμονή; – Εμμονές

Πως να ξεπεράσω μια εμμονή; Πως να απαλλαγώ από τις έμμονες ιδέες; Είναι ερωτήματα που μπορεί να σας έχουν απασχολήσει κάποια στιγμή στην ζωή σας. Μια εμμονή προκαλείται από διάφορους παράγοντες, με πιο βασικό τον φόβο της εγκατάλειψης.

Για παράδειγμα αν έχετε βιώσει έναν επίπονο χωρισμό κατά το παρελθόν, μπορεί να έχετε φόβο εγκατάλειψης, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη εμμονικής συμπεριφοράς. Ένα παιδικό τραύμα θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε τέτοιο φόβο. Η εμμονή μπορεί επίσης να προκύψει από μια ψυχική διαταραχή ή συγκεκριμένα κάποια διαταραχή προσωπικότητας. 

πως να ξεπεράσω μια εμμονή γυναίκα πιάνει το κεφάλι της ενώ εργάζεται

Πως να ξεπεράσω μια εμμονή;

Η πρόκληση όταν αναρωτίομαστε το πως να ξεπεράσω μια εμμονή, είναι να κάνουμε τις εμμονές μας να λειτουργούν θετικά, ελέγχοντάς τες έτσι ώστε να μην μας ελέγχουν, παίρνοντας δηλαδή μόνο το όφελος της εμμονής χωρίς να υποκύψουμε σε αυτήν. Για να γίνει αυτό, οι ακόλουθες κινήσεις μπορεί να είναι χρήσιμες:

  • Αποσπάστε την προσοχή σας. Μόνο η θέληση δεν είναι αρκετή για να δαμάσει μια εμμονή, καθώς σπάνια μπορεί να αντιμετπωιστεί. Αντίθετα, μπορείτε να βρείτε κάτι ευχάριστο που σας αποσπά την προσοχή από την εμμονή και δίνει ένα διάλειμμα στο μυαλό σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα στη ζωή που εξακολουθούν να είναι σημαντικά.
  • Προσδιορίστε γιατί συμβαίνει. Είναι απαραίτητο να κατανοήσετε την αιτία της εμμονής σας και να βρείτε μια λύση για αυτήν, όπως επίσης και το τι την πυροδοτεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εμμονικές σκέψεις εμφανίζονται όταν νιώθετε μοναξιά, κατάθλιψη ή άγχος.
  • Απομυθοποιείστε το πρόσωπο ή την κατάσταση. Όταν έχετε εμμονή με κάποιον, είναι εύκολο να δημιουργήσετε παρανοήσεις για την προσωπικότητά του. Συχνά μπορεί να έχετε σχεδιάσει μια εικόνα που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Σε ακραίες περιπτώσεις, καταλήγετε να ανεβάζετε ένα άτομο τόσο πολύ, θεοποιώντας το. Για να απαλλαγείτε από τις εμμονικές σκέψεις, πρέπει να θυμάστε ότι κανείς δεν είναι τέλειος και κάνεις δεν είναι αναντικατάστατος.
  • Κρατήστε ένα ημερολόγιο. Το να γράψετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια καλύτερη εικόνα για τις εμμονικές συνήθειες και ιδεοληψίες σας. Με ένα ημερολόγιο, γίνεται επίσης πιο εύκολο να παρακολουθείτε τι προκαλεί και πυροδοτεί την εμμονή σας.
  • Ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά να αντιμετωπίσετε τις ιδεοληψίες σας. Η γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία είναι μια επιλογή, καθώς εστιάζει στο εδώ και τώρα, μαθαίνοντάς σας να αντιμετωπίζετε τις αρνητικές συμπεριφορές σας. Επιπλέον η συστημική ψυχοθεραπεία, μπορεί να φτάσει σε βάθος στις διαπροσωπικές σας σχέσεις, βρίσκοντας την αιτία που εμφάνισης της εμμονικής συμπεριφοράς.
πως να ξεπεράσω μια εμμονή γυναίκα σκέφτεται

Εμμονές – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Είναι μια χρόνια κατάσταση

Αυτό σημαίνει ότι είναι σαν να έχετε άσθμα ή διαβήτη. Μπορείτε να τις θέσετε υπό έλεγχο αλλά, προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία. Είναι μια κατάσταση που θα είναι πάντα εκεί στο παρασκήνιο, ακόμα κι αν δεν επηρεάζει πλέον τη ζωή σας. 

Αμφιβολία και η ενοχή

Οι εμμονές μπορεί να οδηγήσουν τον πάσχοντα να αμφιβάλλει ακόμη και για τα πιο βασικά πράγματα όπως για τον εαυτό του, τους άλλους ή τον κόσμο στον οποίο ζει. Υπάρχουν πάσχοντες που αμφιβάλλουν ακόμη και για τη σεξουαλικότητα, τη λογική τους, τις αντιλήψεις τους, για την πιθανότητα να γίνουν δολοφόνοι, κλπ. Άνθρωποι με εμμονές αμφιβάλλουν και το αν είναι ζωντανοί ή όχι. Η αμφιβολία είναι μια από τα πιο εκνευριστικά συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και μπορεί να παρακάμψει ακόμη και την κοινή λογική.

Η αντιμετώπιση απαιτεί χρόνο

Η η μέση διάρκεια αντιμετώπισης μιας εμμονήες είναι από έξι έως δώδεκα μήνες, αλλά άν τα συμπτώματα είναι σοβαρά μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Επίσης, κάποιοι πάχοντες πρέπει να χρειαστούν επιπλέον χρόνο για την αποκατάσταση της ζωής τους, καθώς μπορεί να έχει περάσει πολύς καιρός από την τελεύταια τους δουλειά, σχέση και δραστηριότητα.

Η υποτροπή είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Η υποτροπή συμβαίνει συνήθως όταν οι πάσχοντες ενέδωσαν σε μια εμμονή, που στη συνέχεια ξέφυγε από τον έλεγχο τους και άρχισαν να εκτελούν εκ νέου καταναγκασμούς. Μια άλλη αιτία υποτροπής μπορεί να είναι η λανθασμένη αντίληψη του πάσχοντα ότι ξεπέρασε τις εμμονές του. Τέλος, μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ολοκληρώσει πλήρως τη θεραπεία τους, όμως να μην είχαν “ανοιχτεί” πλήρως στον θεραπευτή τους, για την κατάστασή τους.

Την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείτε για το πως να ξεπεράσω μια εμμονή, το πρώτο βήμα είναι να φτάσετε στην ρίζα του προβλήματος.

Διαβάστε περισσότερα για:

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *