fbpx
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
Ψυχική ΥγείαΨυχοθεραπεία

Συστημική ψυχοθεραπεία – Τι είναι και πως βοηθά;

Η συστημική ψυχοθεραπεία είναι μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που εστιάζει στις σχέσεις μιας ομάδας ανθρώπων και όχι αποκλειστικά στις σκέψεις και τα συναισθήματα ενός ατόμου. Συχνά χρησιμοποιείται ως όρος ομπρέλα για την οικογενειακή θεραπεία, την ομαδική ψυχοθεραπεία ή την θεραπεία ζεύγους. Όμως μπορεί να βοηθήσει οποιαδήποτε ομάδα ή σύστημα όπου οι άνθρωποι συνεργάζονται ή έχουν μια σχέση, όπως για παράδειγμα στον εργασιακό χώρο.

συστημική ψυχοθεραπεία ομαδική ψυχοθεραπεία

Τι είναι η συστημική ψυχοθεραπεία;

Η συστημική θεραπεία επιδιώκει να βελτιώσει και να αντιμετωπίσει τις συγκρούσεις μιας ομάδας, βελτιώνοντας τα συστήματα αλληλεπιδράσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας. και μπορεί να περιλαμβάνει γονείς και παιδιά όλων των ηλικιών, παππούδες και γιαγιάδες, αδέρφια, συντρόφους, Επιπλέον στόχος της συστημικής θεραπείας είναι το να εντοπίσει βαθιά ριζωμένα πρότυπα στις σχέσεις του θεραπευόμενου με τα μέλη της οικογένειας τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίο τα μέλη του συστήματος επικοινωνούν και συμπεριφέρονται, με βάση τις πεποιθήσεις και τους ρόλους τους. 

Αυτή η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση υποθέτει επίσης ότι τα συναισθηματικά προβλήματα ενός ατόμου προκύπτουν από δυσκολίες στις σχέσεις του με τους σημαντικούς άλλους που βρίσκονται στην ζωή του. Έτσι, όταν ο θεραπευόμενος μιλήσει για ένα πρόβλημα που τον απασχολεί και του δυσκολεύει την καθημερινότητά του, οι συστημικοί θεραπευτές θεωρούν ότι δεν είναι μόνο πρόβλημα του θεραπευόμενου, αλλά και πρόβλημα της οικογένειάς του και όσων εμπλέκονται στη ζωή του.

Σε ποιους απευθύνεται;

Η συστημική ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε ένα άτομο που ανήκει σε κάποιο σύστημα, το οποίο μπορεί να είναι μια οικογένεια, ένα ζευγάρι, μια παρέα φίλων, συνάδελφοι ή ένα άλλο σύνολο ανθρώπων που έχουν κάποια σχέση, η οποία είναι το κλειδί για την επιτυχία τους – όπως ένα μουσικό συγκρότημα ή μια αθλητική ομάδα.

Η συστημική ψυχοθεραπεία λοιπόν απευθύνεται σε οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων όπου το σύστημά τους έχει γίνει δυσλειτουργικό. Σε πολλές τέτοιες κοινωνικές ομάδες υπάρχει συχνά μια δυναμική οικογένειας, παρόλο που δεν είναι οικογένειες και εύλογα μπορούμε να συμπεράνουμε, ότι αν ένα μέρος του συστήματος είναι σπασμένο, τότε ολόκληρο το σύστημα έχει σπάσει.

Πώς λειτουργεί η συστημική ψυχοθεραπεία;

Η συστημική ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται στις αλληλεπιδράσεις και τις σχέσεις μεταξύ της ομάδας για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί. Δίνει σε όλα τα μέλη της ομάδας την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους και να πουν αυτό που σκέφτονται σε ένα ασφαλές, μη επικριτικό περιβάλλον.

Επιδιώκει να εντοπίσει βαθιά εδραιωμένα μοτίβα μέσα στις σχέσεις ενός ατόμου με τα μέλη της ομάδας και βοηθά στην αποκάλυψη των τρόπων με τους οποίους τα μέλη επικοινωνούν και συμπεριφέρονται μέσα σε ένα σύστημα, με βάση τις πεποιθήσεις και τους αντίστοιχους ρόλους τους.

Ο συστημικός ψυχοθεραπευτής βοηθά τα άτομα να κατανοήσουν τις διαφορές τους και τι μπορεί να τους προκαλεί προβλήματα, με όπλο την συνεργασία, έτσι ώστε κανείς να μην αισθάνεται απομονωμένος. Η ομαδικά ψυχοθεραπεία είναι ένας ασφαλής τρόπος οπότε, για να εξερευνηθούν τα βασικά ζητήματα που επηρεάζουν την ομάδα, κατανοώντας το παρόν και το παρελθόν.

συστημική ψυχοθεραπεία ομαδική ψυχοθεραπεία

Πώς μπορεί να βοηθήσει;

Η συστημική ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν αναταραχές στο εκάστοτε σύστημα και στην εκάστοτε ομάδα. Μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους μέσα στο σύστημα να συμπάσχουν και να συμπονέσουν ο ένας τον άλλον. Συνολικά, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της επικοινωνίας, στη δημιουργία ισχυρότερων σχέσεων, αλλά και να επιτρέψει στην ομάδα να προχωρήσει από τα προβλήματά της, επουλώνοντας πληγές του παρελθόντος που έχουν βαθιά ριζώσει στην ψυχή.

Η συστημική ψυχοθεραπεία είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που αναζητά το πρόβλημα του ψυχισμού ενός ανθρώπου, βαθιά μέσα στις αλληλεπιδράσεις και στις σχέσεις του με τα συστήματα που εμπλέκεται.

Διαβάστε περισσότερα για:

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *