fbpx
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΆγχοςΨυχική Υγεία

Ψυχολογική ζάλη | Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η ψυχολογική ζάλη μπορεί να προκληθεί το χρόνιο άγχος, συνοδευόμενη από ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πονοκεφάλων. Στην πραγματικότητα, η ψυχολογική ζάλη συνήθως συνοδεύει τόσο το οξύ όσο και το χρόνιο άγχος. Επιπλέον, άτομα με διαταραχές στο σύστημα του αυτιού τους, μπορεί να ζαλίζονται και να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αγχώδη διαταραχή.

Οι αγχώδεις διαταραχές επηρεάζουν πάνω από το 18 τοις εκατό του πληθυσμού και περισσότερους από 40 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο.

ψυχολογική ζάλη συμπτώματα

Ψυχολογική ζάλη και άγχος

Η ζάλη είναι ένας γενικός όρος για πολλές αιτίες που προκαλούν αστάθεια λόγω της ψευδαίσθησης της κίνησης. Η ζάλη μπορεί να προκαλείται από πολλαπλούς παράγοντες και νευρολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα.

Το άγχος είναι η φυσική αντίδραση στο στρες που ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, ειδοποιώντας το σώμα να προετοιμαστεί για να παλέψει, να τρέξει ή να μείνει ακίνητο. Το άγχος μπορεί να είναι οξύ, όπως η νευρικότητα που νιώθετε πριν από ένα ραντεβού, ή χρόνιο, όπως όταν πάσχετε από αγχώδη διαταραχή.

Το άγχος και οι αγχώδεις διαταραχές προκαλούν συχνά ψυχολογική ζάλη και αυτό μπορεί να οφείλεται σε ξαφνικές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση. Τις περισσότερες φορές, οφείλεται απλώς στην επίπτωση που έχουν οι ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη.

Σε πρόσφατη μελέτη ερευνητές διερεύνησαν τη συσχέτιση μεταξύ άγχους και ποιότητας ζωής σε συμμετέχοντες με ίλιγγο. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν κάποιο επίπεδο άγχους, από ήπιο έως σοβαρό. Ωστόσο, τα άτομα των οποίων η ζάλη ήταν πιο έντονη βρέθηκε ότι είχαν αυξημένο άγχος και χαμηλότερη ποιότητα ζωής.

Αίτια και παράγοντες

Σύμφωνα με έρευνα, οι ορμόνες του στρες, οι οποίες περιλαμβάνουν την κορτιζόλη, τις ισταμίνες και άλλες ενώσεις που απελευθερώνονται κατά την απόκριση στο στρες, έχουν αντίκτυπο στην αιθουσαία λειτουργία. Πολλές από αυτές τις ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν την ομοιοστατική ισορροπία του εσωτερικού του αυτιού σε κυτταρικό επίπεδο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία.

Όσον αφορά τη συσχέτιση μεταξύ ζάλης και άγχους, το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIMH), υποστήριζει ότι η ύπαρξη χρόνιας ασθένειας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άγχους. Όταν καταστάσεις όπως ο ίλιγγος δυσκολεύουν την καθημερινή ζωή, μπορεί να προκληθεί αύξηση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.

Ψυχολογική ζάλη – Συμπτώματα

Η ζάλη δεν είναι το μόνο σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί από το άγχος. Στην πραγματικότητα, το άγχος προκαλεί ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που διαφέρουν σε ένταση ανάλογα με το άτομο. Άλλα συμπτώματα άγχους μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • νευρικότητα, πανικό
  • γρήγορο καρδιακό ρυθμό ή πόνο στο στήθος
  • δυσκολία στην αναπνοή ή υπεραερισμό
  • πόνο ή πίεση στο στήθος
  • τρέμουλο ή συσπάσεις
  • ρίγος ή εξάψεις
  • μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα
  • αδυναμία ή κόπωση
  • ναυτία, έμετος ή διάρροια
  • δυσκολία στην συγκέντρωση
  • θολή όραση
  • αποπραγματοποίηση
ψυχολογική ζάλη συμπτώματα

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Τα περισσότερα από τα συμπτώματα του άγχους δεν είναι επικίνδυνα. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε ζάλη και πόνο στο στήθος που διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Η χρόνια ζάλη που προκαλείται από κάποια υποκείμενη πάθηση, όπως μια διαταραχή του , μπορεί να ωφεληθεί από τις ακόλουθες θεραπευτικές επιλογές:

  • Φυσικοθεραπεία. Η φυσικοθεραπεία είναι η τυπική θεραπευτική επιλογή για αιθουσαίες διαταραχές, όπως το BPPV, η αιθουσαία ημικρανία και η νόσος του Meniere.
  • Φάρμακα. Όταν η φυσικοθεραπεία δεν είναι αρκετή για να ανακουφίσει τη ζάλη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί φαρμακευτική αγωγή για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα φάρμακα που συνήθως συνταγογραφούνται για διαταραχές του αιθουσαίου συστήματος περιλαμβάνουν:
    • διουρητικά
    • αντικαταθλιπτικά
    • β-αναστολείς
    • αναστολείς διαύλων ασβεστίου

Η ζάλη που προκαλείται από κάποια αγχώδη διαταραχή μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους που περιλαμβάνουν:

  • Ψυχοθεραπεία. Η αυτογνωσίας για το τι προκαλεί το άγχος και η εκμάθηση δεξιοτήτων αντιμετώπισης του μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ορισμένων από των συμπτωμάτων του.
  • Φάρμακα. Τα αντικαταθλιπτικά είναι τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα τόσο για την κατάθλιψη όσο και για τις αγχώδεις διαταραχές. 
  • Αλλαγές τρόπου ζωής. Εκτός από τη ψυχοθεραπεία και τα φάρμακα, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής αποτελούν ουσιαστικό μέρος της διαχείρισης του στρες. Ο διαλογισμός, η γιόγκα και η ήπια άσκηση είναι μερικοί μόνο τρόποι για να μειώσετε τα καθημερινά συμπτώματα που προκαλεί η ψυχολογική ζάλη.

Διαβάστε περισσότερα για:

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *