fbpx
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
Ψυχοσωματικά

Σπασμοί εντέρου – Συμπτώματα

Οι σπασμοί εντέρου δημιουργούν επίπονα συπτώματα και είναι μια αυθόρμητη και ξαφνική σύσπαση των μυών του παχέος εντέρου, που είναι υπεύθυνο για το σχηματισμό, την αποθήκευση και την απέκκριση των κοπράνων. Οι σπασμοί εντέρου συνδέονται συχνά με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), αλλά μπορεί να είναι σημάδι ή σύμπτωμα κάποιας άλλης πάθησης. Στην πραγματικότητα, οι σπασμοί εντέρου είναι τόσο συχνοί στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που ονομάζεται και ως σπαστική κολίτιδά. 

Εκτός από την IBS, οι σπασμοί του παχέος εντέρου μπορεί να είναι αποτέλεσμα άλλων υποκείμενων παθήσεων ή προβλημάτων υγείας. Οι μύες του παχέος εντέρου συστέλλονται για να βοηθήσουν στην κίνηση των κοπράνων κατά μήκος του κατώτερου τμήματος της γαστρεντερικής οδού (GI). Κατά τη διάρκεια ενός σπασμού, οι μύες που καλύπτουν το κόλον σφίγγονται ή συστέλλονται με ανοργάνωτο τρόπο. Αυτές οι συσπάσεις είναι συχνά επώδυνες και εμφανείς, ενώ οι φυσιολογικές συσπάσεις σπάνια γίνονται αισθητές.

Οι σπασμοί του παχέος εντέρου μπορούν να προκαλέσουν και άλλα συμπτώματα εκτός από τον πόνο. Οι κράμπες, η ξαφνική ανάγκη χρήσης της τουαλέτας και το φούσκωμα είναι κοινά συμπτώματα με τους σπασμούς του παχέος εντέρου. 

σπασμοί εντέρου συσπάσεις εντέρου

Σπασμοί εντέρου – Συμπτώματα

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και περιλαμβάνουν:

  • Πόνο. Ο ξαφνικός έντονος κοιλιακός πόνος, ειδικά στο κάτω μέρος της κοιλιάς και στην αριστερή πλευρά, είναι συχνός με σπασμούς του παχέος εντέρου. Ο πόνος μπορεί να ποικίλλει ως προς την έντασή του με κάθε σπασμό.
  • Αέρια ή φούσκωμα. Αυτά τα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ανεξάρτητα από τη διατροφή.
  • Ξαφνική ανάγκη για χρήση της τουαλέτας. Οι μυϊκές συσπάσεις του παχέος εντέρου μπορούν να επιταχύνουν τις κινήσεις του.
  • Αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου. Η εναλλαγή μεταξύ διάρροιας και δυσκοιλιότητας μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με σπασμούς εντέρου ως συμπτώματα.
  • Βλέννη στα κόπρανα. Διαυγής ή λευκή βλέννα μπορεί να εμφανιστεί εάν έχετε συσπάσεις εντέρου. Η βλέννα στα κόπρανα σας είναι επίσης σύμπτωμα του IBS.

Συσπάσεις εντέρου – Αίτια

Οι συσπάσεις εντέρου είναι συνήθως σύμπτωμα μιας υποκείμενης κατάστασης. Το IBS είναι η πιο κοινή αιτία που μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στο κόλον. Άλλες καταστάσεις οιυ μπορεί επίσης να προκαλέσουν αυτές τις συσπάσεις περιλαμβάνουν:

  • ελκώδης κολίτιδα
  • η νόσος του Κρον
  • παγιδευμένα αέρια
  • βακτηριακή λοίμωξη στο έντερο
  • εντερική απόφραξη

Οι σπασμοί εντέρου μοιράζονται πολλά συμπτώματα με την σπαστική κολίτιδα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κλείσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας και να προσδιορίσετε από τι προκαλούνται τα συμπτώματά σας. Τέλος, οι σπασμοί εντέρου και τα συμπτώματα τους χειροτερεύουν όταν αισθάνεστε μεγαλύτερο από το συνηθισμένο άγχος ή όταν τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

σπασμοί εντέρου συσπάσεις εντέρου

Θεραπεία και αντιμετώπιση

Η θεραπεία για τους σπασμούς του παχέος εντέρου στοχεύει στη μείωση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη των επιπλοκών. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία ή τρόπος για να αποτρέψετε μόνιμα την εμφάνιση των συσπάσεων. Ωστόσο υπάρχουν τρόπου που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά σας όπως:

Αλλαγές τρόπου ζωής

  • Διαχειριστείτε το άγχος. Μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος σας και να μειώνετε τον αντίκτυπό του στην ζωή σας.
  • Μετακινηθείτε περισσότερο. Η αύξηση της σωματικής σας δραστηριότητας και η συχνότερη άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και όσπρια. Η μείωση του λίπους μπορεί επίσης να μειώσει τον ερεθισμό του παχέος εντέρου. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να διευκολύνουν τους σπασμούς και να αποτρέψουν τις συσπάσεις στο μέλλον.
  • Περιορίστε ή σταματήστε το αλκοόλ και τον καπνό. Και τα δύο αυτά προϊόντα μπορούν να επηρεάσουν την υγιή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και να προκαλέσουν σπασμούς.
  • Αντισπασμωδικό φάρμακο. Αυτά τα φάρμακα έχουν σχεδιαστεί για να ηρεμούν τους μυς και να μειώνουν τα συμπτώματα που προκαλούν οι σπασμοί εντέρου.

Διαβάστε περισσότερα για:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *