Ελαφριά μορφή αυτισμού – Αυτισμός υψηλής λειτουργικότητας
Η ελαφριά μορφή αυτισμού ή αυτισμός υψηλής λειτουργικότητας αναφέρεται γενικά σε αυτιστικά άτομα που έχουν σημαντικά ανεπτυγμένες γλωσσικές δεξιότητες και πολύ υψηλό βαθμό αυτονομίας. Ωστόσο, ο όρος είναι προβληματικός και δεν υποστηρίζεται με κάποια κλινική διάγνωση.
Τα άτομα με ελαφριά μορφή αυτισμού μπορούν συνήθως να ζουν ανεξάρτητα και να έχουν επιτυχημένη καριέρα. Ωστόσο, η χρήση του όρου παραμένει αμφιλεγόμενη, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι είναι παραπλανητικός .
Ελαφριά μορφή αυτισμού – Τι σημαίνει;
Ενώ ο αυτισμός είναι μια κλινική διάγνωση που βασίζεται σε συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια, η διάγνωση αυτισμού υψηλής λειτουργικότητας δεν είναι. Αντίθετα, είναι ουσιαστικά η ικανότητα ενός αυτιστικού ατόμου να λειτουργεί ομαλά κοινωνία.
Στο παρελθόν, ορισμένοι ψυχολόγοι και ψυχίατροι αποκαλούσαν τα άτομα με σύνδρομο Άσπεργκερ «υψηλής λειτουργικότητας» επειδή είναι λιγότερο πιθανό να έχουν γλωσσικά προβλήματα και συχνά έχουν λιγότερα εμφανή σημάδια αυτισμού. Επειδή η ελαφριά μορφή αυτισμού είναι μια υποκειμενική κρίση, που βασίζεται σε πολιτισμικά πρότυπα και όχι σε διάγνωση, τα κριτήρια ποικίλλουν ανάλογα με το ποιος κάνει την διάγνωση.
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιήσουν τον όρο όταν ένα αυτιστικό άτομο:
- διαγνώσκεται στην ενήλικη ζωή ή αρκετά αργά στην παιδική ηλικία
- τα πάει καλά στο σχολείο ή στη δουλειά του
- δεν έχει γλωσσικά προβλήματα ή σαφή αναπτυξιακή καθυστέρηση
- μπορεί να ζήσει μόνο του
Ωστόσο, αυτοί που μάχονται τον όρο αναφέρουν αρκετά προβλήματα και συχνά αναφέρουν τα ακόλουθα επιχειρήματα :
- Δίνει προτεραιότητα σε ορισμένους τύπους λειτουργικότητας, όπως οι γλωσσικές δεξιότητες, έναντι άλλων, όπως η ικανότητα κατανόησης των κοινωνικών κανόνων.
- Κρίνει μερικούς ανθρώπους ως καλύτερους ή λιγότερο επιτυχημένους από άλλους.
- Βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πολιτιστικούς κανόνες που δίνουν προτεραιότητα στην ακαδημαϊκή επιτυχία.
- Μπορεί να αγνοήσει την ανάγκη των ατόμων που χαρακτηρίζονται ως «υψηλής λειτουργικότητας» να λάβουν υποστήριξη.
- Δίνει προτεραιότητα στο πως η κοινωνία “αξιολογεί” τον αυτιστικό άτομο και όχι πως το αυτιστικό άτομο νιώθει ως μέλος της.
- Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον όρο ελαφριά μορφή αυτισμού για να απορρίψουν τις ανησυχίες των γονιών για το πως θα αντιμετωπίσει η κοινωνία τα παιδιά του που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό.
Σημάδια και συμπτώματα
Τα άτομα με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας έχουν ηπιότερα συμπτώματα σε σύγκριση με τα άτομα με πιο σοβαρές μορφές αυτισμού. Μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις κοινωνικές δεξιότητεςσ και την επικοινωνία, αλλά είναι σε θέση να έχουν ανεξάρτητες ζωές και να διαπρέψουν σε ορισμένους τομείς, όπως η τεχνολογία και οι επιστήμες.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της ελαφριάς μορφής αυτισμού είναι η δυσκολία στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Οι πάσχοντες μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν κοινωνικά σημάδια και κανόνες και να εκφραστούν σωστά σε ορισμένες καταστάσεις. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στις σχέσεις τους και να προτιμούν να περνούν το χρόνο μόνοι τους παρά με άλλους ανθρώπους. Άτομα με ελαφριά μορφή αυτισμού ίσως παρουσιάσουν επίσης ελαττωμένη ενσυναίσθηση, γεγονός που μπορεί να τα δυσκολεύει να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του αυτισμού υψηλής λειτουργικότητας είναι η δυσκολία στην επικοινωνία. Τα άτομα με αυτή τη μορφή αυτισμού μπορεί να έχουν καθυστερημένη γλωσσική ανάπτυξη ή να χρησιμοποιούν τη γλώσσα με απόλυτα κυριολεκτικό και συγκεκριμένο τρόπο. Ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα και με τη μη λεκτική επικοινωνία, όπως οι εκφράσεις του προσώπου και η γλώσσα του σώματος.
Αυτισμός – Αίτια
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα τι προκαλεί τον αυτισμό. Μελέτες συνδέουν κάποια γονίδια με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν βρει κανένα συγκεκριμένο γονίδιο ή συνδυασμό γονιδίων που αναπόφευκτα οδηγούν σε αυτισμό.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ γονιδίων και περιβάλλοντος μπορεί να οδηγήσει στην πάθηση. Για παράδειγμα, ένα άτομο με κάποια γενετική μετάλλαξη μπορεί να εμφανίσει την πάθηση σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως μετά από μόλυνση ή έκθεση σε ορισμένες τοξικές ουσίες.
Υπάρχει επίσης συνεχής έρευνα για το πώς διάφροι βιολογικοί παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτισμού. Οι αλλαγές στον μεταβολισμό του εγκεφάλου, στις εγκεφαλικές συνδέσεις και στο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες.
Η ελαφριά μορφή αυτισμού συνήθως δεν επηρέαζει την λειτουργικότητα της ζωής του πάσχοντα και συνήθως μπορεί να ζήσει χωρίς σοβαρά προβλήματα.
Διαβάστε περισσότερα για: