fbpx
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
Ανθρώπινη ΨυχολογίαΨυχική Υγεία

Διαχείριση θυμού – Τρόποι και κατανόηση

Η διαχείριση θυμού δεν σημαίνει να μην θυμώνεις ποτέ. Αντίθετα, περιλαμβάνει να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε, να αντιμετωπίζετε και να εκφράζετε το θυμό με υγιείς και παραγωγικούς τρόπους. Η διαχείριση θυμού είναι μια τεχνική που όλοι μπορούν να μάθουν. Ακόμα κι αν νομίζετε ότι έχετε τον θυμό σας υπό έλεγχο, υπάρχει πάντα χώρος για βελτίωση.

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως έντονη ένταση. Ενώ πολλοί άνθρωποι θεωρούν τον θυμό ως αποκλειστικά «αρνητικό συναίσθημα», μπορεί να είναι και θετικό. Ο θυμός μπορεί να σας ωθήσει να υπερασπιστείτε κάποιον ή κάτι στο οποίο πιστεύετε

Όταν αφεθεί ανεξέλεγκτος όμως, ο θυμός μπορεί να οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά. Μπορεί επίσης να σας οδηγήσει να αποσυρθείτε από την κοινωνία, κάτι που μπορεί να την γενικότερη ψυχική και πνευματική υγεία.

διαχείριση θυμού

Διαχείριση θυμού – Τρόποι

Αξιολογήστε τον θυμό σας

Πριν ξεκινήσετε να ανεβάζετε τους παλμούς σας, αναρωτηθείτε αν ο θυμός σας είναι για καλό ή όχι. Εάν είστε μάρτυτας μιας αδικίας ο θυμός σας μπορεί να είναι χρήσιμος. Μερικές φορές, ο θυμός σας είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι άλλο πρέπει να αλλάξει – όπως μια καταχρηστική σχέση ή μια τοξική φιλία. Εάν, ωστόσο, ο θυμός, σας προκαλεί στενοχώρια ή βλάπτει τις σχέσεις σας, τότε δεν αξίζει να τον αφήσετε να σας κυριεύσει.

Αναγνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια

Ίσως η καρδιά σας χτυπά πιο γρήγορα ή το πρόσωπό σας είναι ζεστό και κόκκινο. Ίσως πάλι αρχίσατε να σφίγγετε τις γροθιές σας ή να έχετε “θολώσει”. Αναγνωρίζοντας τα προειδοποιητικά σημάδια, έχετε την ευκαιρία να αναλάβετε άμεσα δράση και να αποτρέψετε τον εαυτό σας από το να κάνει ή να πει πράγματα που θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα.

Απομακρυνθείτε

Όταν μια συνομιλία γίνεται έντονη, κάντε ένα διάλειμμα και απομακρυνθείτε αν νομίζετε ότι πρόκειται να εκραγείτε. Πηγαίνετε μια βόλτα αν σας στενοχωρήσει κάποιος. Ένα τάιμ άουτ μπορεί να είναι το κλειδί για να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε τον εγκέφαλό και το σώμα σας. Εάν υπάρχει κάποιος με τον οποίο έχετε συχνά έντονες διαφωνίες, όπως ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας σας, μιλήστε μαζί του και τονίστε του ότι μπορεί να χρειαστείτε κάποιο διάλειμμα σε περίπτωση που ξεφύγει η συζήτηση.

Όταν χρειάζεται να απομακρυνθείτε, εξηγήστε ότι δεν προσπαθείτε να αποφύγετε δύσκολα θέματα, αλλά ότι εργάζεστε για τη διαχείριση του θυμού σας. 

Κινηθείτε

Ο θυμός δίνει μια ορμή ενέργειας και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διοχετεύσετε αυτή την ορμή είναι η σωματική δραστηριότητα. Το περπάτημα, το γυμναστήριο και η γενικότερη άσκηση μπορεί να αποφορτίσουν την ψυχή και το σώμα. Η τακτική άσκηση βοηθά επίσης και στην γενικότερη χαλάρωση του οργανισμού. Η αερόβια δραστηριότητα μειώνει το άγχος και επιτρέπει την χαλάρωση του μυαλού.

διαχείριση θυμού μπουνιά

Δημιουργείστε ένα “κιτ” ηρεμίας

Εάν έχετε την τάση να γυρνάτε σπίτι από την δουλειά σας με άγχος και εκτονώνετε το θυμό σας στην οικογένειά σας ή γνωρίζετε ότι οι συναντήσεις στο χώρο εργασίας σας προκαλούν μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, δημιουργήστε ένα κιτ ηρεμίας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να χαλαρώσετε. Μπορείτε να συγκεντρωθείτε σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, να μυρίσετε και να αγγίξετε κάτι που σας ηρεμεί και με αυτόν τον τρόπο να αλλάξει η συναισθηματική σας κατάσταση.  Τέτοια αντικείμενα μπορεί να περιλαμβάνουν κάποια αρωματική λοσιόν, μια φωτογραφία ενός γαλήνιου τοπίου, ηαγαπημένη σας καραμέλα.

Δεδομένου ότι ο ανεξέλεγκτος θυμός μπορεί συχνά να οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά, η διαχείριση θυμού χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές και τρόπους για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας με υγιή και παραγωγικό τρόπο.

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *