fbpx
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Ψυχική ΥγείαΨυχώσεις

Ερωτομανία – Οι ψευδαισθήσεις στον έρωτα

Η ερωτομανία χαρακτηρίζεται από την παράλογη πεποίθηση ότι ένα άτομο είναι ερωτευμένο με τον πάσχων, παρά τα σημάδια που δεν υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Τα “αντικείμενα” των παραισθήσεων είναι συχνά διασημότητες ή άτομα ανώτερης κοινωνικής θέσης.

Η πάθηση είναι σπάνια και η ερωτομανία επηρεάζει τις γυναίκες πιο συχνά από τους άνδρες. Η ερωτομανία μπορεί να ξεκινήσει ξαφνικά και τα συμπτώματα είναι συχνά μακροχρόνια. Μερικές φορές ονομάζεται και σύνδρομο Clerambault, από τον Γάλλο ψυχίατρο που την περιέγραψε για πρώτη φορά ως ξεχωριστή ψυχική διαταραχή το 1921.

Ερωτομανία – Αιτίες

Η ερωτομανία μπορεί να είναι σύμπτωμα ψυχιατρικής ασθένειας, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας, της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής, της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής με ψυχωσικά χαρακτηριστικά, της διπολικής διαταραχής ή της του Αλτσχάιμερ .

ερωτομανία έρωτας παραισθήσεις ψευδαισθήσεις

Η Ερωτομανία είναι ένας τύπος παραληρητικής διαταραχής. Αναφορές υποστηρίζουν ότι τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να επιδεινώσουν ή ακόμα και να πυροδοτήσουν παραληρητικές πεποιθήσεις που συνδέονται με την ερωτομανία.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξαλείφουν ορισμένα από τα εμπόδια μεταξύ των αγνώστων ανθρώπων και μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν για παρατήρηση, επαφή, καταδίωξη και παρενόχληση ατόμων που στο παρελθόν θα ήταν εντελώς απρόσιτα. 

Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι οι αυταπάτες μπορεί να αναπτυχθούν ως τρόπος διαχείρισης του ακραίου στρες ή κάποιου τραύματος. Κληρονομικοί παράγοντες μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην ανάπτυξη παραληρητικών διαταραχών.

Ερωτομανία – Συμπτώματα

Το βασικό σύμπτωμα της ερωτομανίας είναι η παράλογη πεποίθηση από κάποιον ότι ένα άτομο είναι ερωτευμένο με τον πάσχων. Η συμπεριφορά που συνδέεται με την ερωτομανία περιλαμβάνει επίμονες προσπάθειες να έρθει ο πάσχων σε επαφή με το πρόσωπο που τον ενδιαφέρει μέσω γραπτής επικοινωνίας και άλλων παρενοχλητικών συμπεριφορών.

Τα άτομα που πάσχουν από ερωτομανία πιστεύουν ότι το άτομο που είναι ερωτευμένα, επικοινωνεί μαζί τους μέσω κωδικοποιημένων κρυφών μηνυμάτων.  Τέλος μπορεί να αποτελέσουν απειλή για το άτομο που έχουν αναπτύξει τις παραληρητικές ιδέες και να φτάσουν σε ακραίες παράνομες συμπεριφορές.

Ερωτομανία – Διάγνωση

Η διάγνωση της ερωτομανίας μπορεί να είναι δύσκολη επειδή είναι μια πολύ σπάνια κατάσταση. Ορισμένοι ψυχίατροι δεν αναγνωρίζουν καν τις περιπτώσεις ερωτομανίας.

Οι ακόλουθες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται για να μπορεί να γίνει διάγνωση παραληρητικών ιδεών:

ερωτομανία έρωτας παραισθήσεις ψευδαισθήσεις
  • Οι αυταπάτες πρέπει να περιλαμβάνουν γεγονότα που θα μπορούσαν να συμβούν, ακόμη και αν είναι εξαιρετικά απίθανα.
  • Η αυταπάτες πρέπει να προκαλούνται μόνο από το σχετικό θέμα, με όλες τις άλλες πτυχές της ζωής του πάσχοντος να είναι λειτουργικές και φυσιολογικές.
  • Εάν υπάρχει επίσης συνοσυρότητα με κατάθλιψη και μανιακά επεισόδια, τότε η διάρκεια της παραληρητικής περιόδου πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τα άλλα επεισόδια.
  • Η σχιζοφρένεια, οι διαταραχές της διάθεσης και οι ουσίες πρέπει να αποκλείονται ως παράγοντες πρόκλησης των παραληρητικών ιδεών.

Θεραπεία και αντιμετώπιση

Η θεραπεία της παραληρητικής διαταραχής μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή οι πάσχοντες δεν είναι πιθανό να κατανοήσουν εύκολα ότι οι πεποιθήσεις τους είναι αβάσιμες και εκτός πραγματικότητας. Λίγοι άνθρωποι θα αναζητήσουν θεραπεία από μόνοι τους και μπορεί να δυσκολευτούν να ακολουθήσουν την θεραπεία.

Η θεραπεία θα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ατόμου. Οι προτεραιότητες θα πρέπει να εστιάζονται στη διατήρηση της κοινωνικής λειτουργίας, στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου προβληματικής συμπεριφοράς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου.

Η επιτυχής διαχείριση των συμπτωμάτων της ερωτομανίας επικεντρώνεται στη θεραπεία της υποκείμενης διαταραχής και μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, ψυχοθεραπεία και νοσηλεία. Οποιαδήποτε ή όλες αυτές οι προσεγγίσεις μπορούν να εφαρμοστούν, ανάλογα με το ενδιαφερόμενο άτομο και τις υποκείμενες αιτίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *