fbpx
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
Ανθρώπινη Ψυχολογία

Γιατί μας αρέσει να φοβόμαστε – 5 λόγοι

Γιατί μας αρέσει να φοβόμαστε; Για να κατανοήσουμε καλύτερα την ερώτηση, είναι σημαντικό να εξετάσουμε πρώτα τι σημαίνει φόβος. Ο φόβος αναφέρεται σε ένα συναίσθημα που προκαλείται από κάποιο κίνδυνο ή την απειλή του. Γιατί όμως ο φόβος μπορεί να προκαλέσει και ευχαρίστηση στον άνθρωπο; Ποιοι είναι οι λόγοι;

γιατί μας αρέσει να φοβόμαστε; σκοτεινό δρομάκι

Γιατί μας αρέσει να φοβόμαστε;

1. Νιώθουμε παράλληλα ασφαλείς

Σύμφωνα με τα παραπάνω, όταν φοβόμαστε, το σώμα μας μπαίνει σε κατάσταση μάχης, ή φυγής. Έτσι, αν βρισκόμαστε σε ένα ασφαλές περιβάλλον και φοβόμαστε (π.χ. παρακολουθώντας μια ταινία τρόμου, σε ένα στοιχειωμένο σπίτι ή παίζοντας ένα τρομακτικό βιντεοπαιχνίδι) ο εγκέφαλός μας αξιολογεί γρήγορα την κατάσταση και μας ενημερώνει ότι είμαστε απαλλαγμένοι από τον κίνδυνο. Το σώμα μας ηρεμεί και πολλοί από εμάς απολαμβάνουμε στη συνέχεια την εμπειρία. Έτσι, πολλοί αναζητούν «ελεγχόμενο» φόβο και σασπένς, επειδή ξέρουμε ότι είμαστε ασφαλείς.

2. Η “έκρηξη”

Όταν φοβόμαστε, βιώνουμε έκρηξη αδρεναλίνης και απελευθέρωση ενδορφινών και ντοπαμνης . Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση ευφορίας γεμάτη ευχαρίστηση, που μοιάζει με οπιοειδή δράση. Σε συνδυασμό με αυτό, όταν μας υπενθυμίζεται η ασφάλειά μας (δηλαδή το δίχτυ ασφαλείας), η εμπειρία του φόβου υποχωρεί και μας αφήνει μια ευχάριστη αίσθηση ανακούφισης και ευημερίας.

3. Περηφάνια

Μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν να αναζητούν συγκινήσεις και να βλέπουν πόσο φόβο μπορούν να αντέξουν. Εάν είναι σε θέση να αντέξουν τον καταιγισμό του άγχους, της αγωνίας και του φόβου, συχνά βιώνεται μια μεγάλη αίσθηση ικανοποίησης και περηφάνιας.

4. Η εγγύτητα με τους Άλλους

Δεδομένου ότι ο φόβος απελευθερώνει μια βιοχημική πλημμύρα που μπορεί να αποφέρει ευχάριστα αποτελέσματα, συχνά αποδίδουμε εσφαλμένα αυτήν τη διέγερση στο άτομο με το οποίο περνάμε αυτόν τον χρόνο. Δηλαδή, δύο άνθρωποι στο πρώτο ραντεβού συμπαθούν περισσότερο ο ένας τον άλλον, λόγω της ευχάριστης αίσθησης που βιώνουν κατά τη διάρκεια του χρόνου που παιρνούν στον κινηματογράφο — όχι απαραίτητα λόγω της παρέας του άλλου, αλλά λόγω των αποτελεσμάτων του φόβου.

5. Περιέργεια

Πολλοί άνθρωποι είναι περίεργοι για τη «σκοτεινή πλευρά». Ο φόβος για το άγνωστο είναι ένας από τους πιο φυσικούς και ενστικτώδεις φόβους που έχουμε. Είναι πιο εύκολο να εμπλακούμε στον κόσμο όταν τα πράγματα έχουν νόημα και έτσι, κάποιοι μπορεί να επιλέξουν να ασχοληθούν περαιτέρω με το «άγνωστο» προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση.

Ένας άλλος τρόπος εξέτασης, του γιατί μας αρέσει να φοβόμαστε, σχετικά με την «περιέργεια της σκοτεινής πλευράς», είναι μέσω της εξέτασης της ορμής του θανάτου.

Σύμφωνα με τον Φρόιντ, οι άνθρωποι εμπλέκονται σε δυνητικά αυτοκαταστροφικές πράξεις λόγω ενός εγγενούς ενστίκτου – μιας ορμής προς τον θάνατο. Φυσικά, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό και από την άλλη υπάρχουν πολλά περισσότερα που δείχνουν ότι οι άνθρωποι αγωνίζονται για την επιβίωση.

Διαβάστε περισσότερα για:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *