Γλωσσοφοβία – Συμπτώματα και αιτίες
Η γλωσσοφοβία δεν είναι μια επικίνδυνη ή χρόνια κατάσταση, αλλά ο ιατρικός όρος για το φόβο της δημόσιας ομιλίας, επηρεάζοντας τέσσερις στους 10 ανθρώπους.
Η γλωσσοφοβία είναι ουσιαστικά ένα είδος κοινωνικής φοβίας. Οι αγχώδεις διαταραχές είναι κάτι παραπάνω από μια απλή ανησυχία ή νευρικότητα. Προκαλούν ισχυρούς φόβους που δεν είναι ανάλογοι με την κατάσταση που βιώνει ο πάσχων. Οι αγχώδεις διαταραχές συχνά επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά του ανθρώπου να λειτουργεί κάτω από ορισμένες συνθήκες.
Γλωσσοφοβία – Συμπτώματα
Όταν απειλείται, ο εγκέφαλός προκαλεί την απελευθέρωση αδρεναλίνης και στεροειδών. Αυτές οι ουσίες προκαλούν την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα ενέργειας. Η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός αυξάνονται, στέλνοντας περισσότερη ροή αίματος στους μυς σας.
Τα κοινά συμπτώματα της γλωσσοφοβίας περιλαμβάνουν:
- γρήγορο καρδιακό παλμό
- τρόμο
- αυξημένη εφίδρωση
- ναυτία ή έμετο
- δύσπνοια ή υπεραερισμό
- ζάλη
- μυϊκή ένταση
- τάσεις φυγής
Γλωσσοφοβία – Αιτίες
Το να ανακαλύψετε την ρίζα της φοβίας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε αποτελεσματικά βήματα για να την διαχειριστείτε. Πολλοί άνθρωποι που φοβούνται έντονα τη δημόσια ομιλία φοβούνται ότι θα κριθούν ή απορριφθούν. Η γλωσσοφοβία μπορεί να οφείλεται σε μια δυσάρεστη εμπειρία, όπως μια παρουσίαση στην τάξη που δεν πήγε καλά.
Αν και οι κοινωνικές φοβίες συχνά εμφανίζονται μεταξύ μελών μιας οικογένειας, τα αίτια πίσω από αυτό το φαινόμενο δεν είναι κατανοητά. Μελέτη του 2002 έδειξε ότι τα ποντίκια που εμφανίζουν λιγότερο φόβο και άγχος είχαν σε απογόνους με λιγότερο άγχος. Αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εκτιμηθεί εάν οι κοινωνικές φοβίες είναι κληρονομικές.
Δοκιμές που διεξήχθησαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των ατόμων με κοινωνικό άγχος έχει αυξημένη ανταπόκριση σε αρνητικά σχόλια και κριτική. Αυτή η αυξημένη ανταπόκριση δεν παρατηρήθηκε σε άτομα χωρίς διαταραχή άγχους.
Γλωσσοφοβία – Αντιμετώπιση
Εάν ο φόβος να προχωρήσετε σε δημόσια ομιλία είναι σοβαρός ή παρεμβαίνει στην καθημερινότητά σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:
- Ψυχοθεραπεία
Πολλοί άνθρωποι είναι σε θέση να ξεπεράσουν τη γλωσσοφοβία με ψυχοθεραπεία. Η συνεργασία με έναν θεραπευτή μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τη βασική αιτία του άγχους σας. Για παράδειγμα, μπορεί να ανακαλύψετε ότι φοβάστε να γελοιοποιηθείτε όχι να μιλήσετε δημοσίων επειδή σας ειρωνεύονταν ως παιδί.
Μαζί, εσείς και ο θεραπευτής σας θα εξερευνήσετε τις φοβίες σας και τις αρνητικές σκέψεις που τις συνοδεύουν. Ο θεραπευτής σας μπορεί να σας διδάξει τρόπους για να αναδιαμορφώσετε τυχόν αρνητικές σκέψεις.
- Φαρμακευτική αγωγή
Εάν η ψυχοθεραπεία δεν ανακουφίσει τα συμπτώματά σας, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαταραχών άγχους. Οι β-αποκλειστές χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και ορισμένων καρδιακών διαταραχών. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο των φυσικών συμπτωμάτων της γλωσσοφοβίας.
Τα αντικαταθλιπτικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης, αλλά μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά στον έλεγχο του κοινωνικού άγχους.