fbpx
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
Ψυχική ΥγείαΨυχοσωματικά

Υπερβολικός ύπνος – Αίτια

Ο υπερβολικός ύπνος οφείλεται σε διάφορα αίτια. Ίσως κοιμάστε υπερβολικά επειδή είστε άρρωστοι ή λόγω κάποιας υπερκόπωσης. Ωστόσο, η συνεχής υπερυπνία μπορεί να είναι σημάδι διαταραχής ύπνου, ψυχικής υγείας ή άλλου ζητήματος υγείας.

υπερβολικός ύπνος υπερυπνία κρεββάτι

Τι είναι ο υπερβολικός ύπνος;

Ο υπερβολικός ύπνος ή υπερυπνία ορίζεται ως ο ύπνος για περισσότερες από εννέα ώρες 1 σε ένα 24ωρο. Η υπερυπνία περιγράφεται ως μια κατάσταση κατά την οποία κοιμάστε υπερβολικά και νιώθετε υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ναρκοληψία και άλλες διαταραχές ύπνου προκαλούν συνήθως υπερυπνία.

Κατά μέσο όρο, οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά έως εννέα ώρες ύπνου. Ένας καλός βραδινός ύπνος προάγει τη συνολική υγεία και την πνευματική εγρήγορση, όμως χωρίς αρκετό ύπνο, μπορεί να αισθάνεστε υποτονικοί και δυσκολία να συγκεντρωθείτε. Από την άλλη πλευρά, ο πολύς ύπνος μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία σας.

Η ακριβής διάρκεια ύπνου που χρειάζεστε κάθε βράδυ εξαρτάται από τις συνήθειες και τις δραστηριότητές σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και από την γενικότερη υγεία σας. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να χρειάζονται μόνο έξι ώρες ύπνου, ενώ άλλοι άνθρωποι, όπως οι αθλητές, μπορεί να χρειάζονται περισσότερο. Περιστασιακά μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο ύπνο από το κανονικό, όπως μετά από έντονη δραστηριότητα ή κάποιο ταξίδι.

Εκτός από τον ύπνο για περισσότερες από εννέα ώρες τη νύχτα, άλλα συμπτώματα υπερυπνίας περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολικό μεσημεριανό ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Πονοκέφαλος

Υπερβολικός ύπνος – Αίτια

Ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να συμβεί όταν είστε πολλά ξενύχτια μαζί. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει χρειαστεί να ξενυχτήσετε αρκετές νύχτες στη σειρά και για ένα Σαββατοκύριακο να χρειαστεί να αναπληρώσετε τον χαμένο ύπνο.

Υπάρχουν αρκετές παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολικό ύπνο και υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας:

  • Διαταραχές ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της υπνικής άπνοιας, της αϋπνίας και της ναρκοληψίας
  • Κατάθλιψη
  • Άγχος
  • Παχυσαρκία
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Διαβήτης
  • Χρόνιος πόνος
  • Υποθυρεοειδισμός
υπερβολικός ύπνος υπερπνία κρεββάτι γυναίκα κοιμάται

Υπνική άπνοια

Η υπνική άπνοια μπορεί να σας κάνει να σταματήσετε να αναπνέετε προσωρινά κατά τη διάρκεια του ύπνου σας. Ως αποτέλεσμα, ροχαλίζετε και πνίγεστε κατά τη διάρκεια της νύχτας και αισθάνεστε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για να αναπληρώσετε τον κακό ύπνο, μπορεί να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας και να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε περισσότερο τη νύχτα.

Ναρκοληψία

Υπάρχουν τρεις τύποι ναρκοληψίας, αλλά σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις νιώθετε υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και υπερβολική ανάγκη για ύπνο που δεν μπορείτε να πολεμήσετε. Αν και η ναρκοληψία είναι μια δια βίου διαταραχή, μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής αγωγής και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Ιδιοπαθής Υπερυπνία

Εάν οι επαγγελματίες υγείας δεν μπορούν να εντοπίσουν μια υποκείμενη αιτία για τον υπερβολικό ύπνο, μπορεί να πάσχετε από ιδιοπαθή υπερυπνία. Αυτή η διαταραχή ύπνου χαρακτηρίζεται από δυσκολία αφύπνισης, υπερβολική υπνηλία και αδυναμία να αισθάνεστε ξεκούραστοι μετά τον ύπνο σας. Με αυτή τη διαταραχή, μπορεί να κοιμάστε έως και 14 έως 18 ώρες την ημέρα.

Κατάθλιψη και Άγχος

Τα άτομα με κατάθλιψη και άγχος συχνά παλεύουν με διαταραχές ύπνου ή άλλες διαταραχές υγείας. Η δυσκολία στον ύπνο είναι συχνά συνέπεια κατάθλιψης και οι έφηβοι και οι ηλικιωμένοι με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν υπερυπνία. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει υψηλότερο ποσοστό κατάθλιψης σε άτομα που κοιμούνται πολύ. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με αγχώδη διαταραχές είναι επίσης πιο πιθανό να κοιμούνται υπερβολικά και να νιώθουν κόπωση.

Διαβάστε περισσότερα για:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *