fbpx
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΆγχοςΚατάθλιψη

Νευρική ορθορεξία – Συμπτώματα

Η νευρική ορθορεξία οδηγεί τους πάσχοντες να εμφανίζουν εμμονική συμπεριφορά στην υγιεινή διατροφή και όπως και άλλες διατροφικές διαταραχές, η ορθορεξία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία και την ευεξία, όταν όμως προκαλεί προβλήματα και άγχος στην καθημερινότητα του ανθρώπου, χρειάζεται προσοχή.

Η ορθορεξία δεν είναι πλήρως κατανοητή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνδεθεί με άλλες καταστάσεις, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD).

νευρική ορθορεξία γυναίκα τρώει μπολ με φρούτα και δημητριακά

Νευρική ορθορεξία – Συμπτώματα

Η ορθορεξία, ή νευρική ορθορεξία, είναι μια διατροφική διαταραχή που περιλαμβάνει εμμονές και ψυχαναγκασμούς για την υγιεινή διατροφή. Σε αντίθεση με άλλες διατροφικές διαταραχές, η ορθορεξία περιστρέφεται κυρίως γύρω από την ποιότητα των τροφίμων και όχι την ποσότητα. Σε αντίθεση με όσους πάσχουν από νευρική ανορεξία ή νευρική βουλιμία, τα άτομα με ορθορεξία εστιάζουν στην ποιότητα των τροφών παρά στο αδυνάτισμα. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή απασχολούνται τόσο πολύ με την υγιεινή διατροφή που επηρεάζεται αρνητικά η υγεία και οι καθημερινές τους δραστηριότητες.

Συμπτώματα νευρικής ορθορεξίας

Αν και η ορθορεξία δεν έχει επίσημα διαγνωστικά κριτήρια, έχει διάφορα συμπτώματα τα οποία περιλαμβάνουν:

  • έντονο φόβο για «ανθυγιεινά» τρόφιμα
  • εμμονή με τις υγιεινές τροφές
  • αδυναμία παρέκκλισης από ένα συγκεκριμένο διατροφικό στυλ
  • εμμονικός έλεγχος των συστατικών και των ετικετών
  • αποχή από μεγάλες ομάδες τροφίμων χωρίς να υπάρχουν ιατρικοί, θρησκευτικοί, πολιτιστικοί ή ηθικοί λόγοι (π.χ. γλουτένη, ζάχαρη, υδατάνθρακες, λίπη, ζωικά προϊόντα)
  • ασυνήθιστο ενδιαφέρον ή υπερβολικά επικριτική άποψη για τις διατροφικές συνήθειες άλλων ανθρώπων
  • αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων και φαγητών που παρασκευάζονται από άλλα άτομα
  • ακούσιος υποσιτισμός ή απώλεια βάρους ως αποτέλεσμα σοβαρών περιορισμών στις τροφές

Αίτια και παράγοντες κινδύνου

Τα ακριβή αίτια της ορθορεξίας δεν είναι σίγουρα, αλλά οι ιδεοψυχαναγκαστικές τάσεις και οι προηγούμενες ή τρέχουσες διατροφικές διαταραχές φαίνεται να έχουν ισχυρή σχέση. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την τελειομανία, το άγχος και την ανάγκη για έλεγχο. Κοινωνικοί παράγοντες όπως το υψηλότερο εισόδημα, η πρόσβαση σε βιολογικά προϊόντα, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το στίγμα για το βάρος σχετίζονται επίσης με την ορθορεξία.

Υπάρχει επίσης η πεποίθηση ότι οι φοιτητές σε ειδικότητες που σχετίζονται με την υγεία (όπως η διατροφή και η διαιτολογία, η βιολογία και η κινησιολογία) μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα ορθορεξίας από ό,τι φοιτητές άλλων αντικειμένων — αν και η ορθορεξία μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε φοιτητή, ανεξάρτητα από την ειδικότητά του.

Επιπλέον, η αυξανόμενη προώθηση της υγιεινής διατροφής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην εμφάνιση της διατροφικής διαταραχής. Ωστόσο, επειδή δεν υπάρχει επίσημο διαγνωστικό εργαλείο για την ορθορεξία, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί τι θέτει ένα άτομο σε υψηλότερο κίνδυνο

νευρική ορθορεξία άνδρας τρώει πρωινό με καφέ και δημητριακά ενώ διαβάζει ένα περιοδικό

Ορθορεξία – Αντιμετώπιση

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της ορθορεξίας είναι η διάγνωσή της. Η αναγνώριση του προβλήματος μπορεί να είναι πρόκληση, επειδή τα άτομα με αυτή την διατροφική διαταραχή είναι λιγότερο πιθανό να αναγνωρίσουν οποιαδήποτε από τις αρνητικές επιπτώσεις της στην υγεία.

Μόλις ο πάσχων είναι σε θέση να αναγνωρίσει αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις, συνιστάται να αναζητήσει βοήθεια από μια διεπιστημονική ομάδα που περιλαμβάνει έναν γιατρό, έναν ψυχολόγο και έναν διατροφολόγο.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • ψυχοθεραπεία για τη θεραπεία υποκείμενων διαταραχών όπως το άγχος, η κατάθλιψη ή η ΙΨΔ
  • σταδιακή έκθεση σε άλλες διατροφικές συνήθειες
  • διάφορες ασκήσεις χαλάρωσης (π.χ. γιόγκα, τάι τσι, ασκήσεις αναπνοής)
  • αποκατάσταση βάρους όταν απαιτείται

Η ορθορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που μπορεί με τις κατάλληλες θεραπευτικές μεθόδους να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Διαβάστε περισσότερα: