fbpx
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΆγχοςΨυχική Υγεία

Πως ξεπέρασα την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή; Συμβουλές

Πως ξεπέρασα την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή; Πως αντιμετώπισα τις ιδεοληψίες και τις εμμονικές σκέψεις; Να πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή. Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) εμφανίζεται όταν ένα άτομο έχει επαναλαμβανόμενες σκέψεις και συμπεριφορές που δεν μπορεί να ελέγξει. Τα άτομα με ΙΨΔ αισθάνονται ότι πρέπει να επαναλαμβάνουν αυτές τις σκέψεις και συμπεριφορές ξανά και ξανά. Τα συμπτώματα της ΙΨΔ μπορεί να επηρεάσουν την εργασία, το σχολείο και φυσικά τις σχέσεις και τα συμπτώματα της ΙΨΔ χωρίζονται γενικά σε δύο τύπους: εμμονές και καταναγκασμούς.

Οι ιδεοληψίες ορίζονται ως σκέψεις και πεποιθήσεις που προκαλούν άγχος και μπορεί επίσης να έχουν τη μορφή επίμονων και ανεπιθύμητων εικόνων.

Οι καταναγκασμοί είναι από την άλλη συγκεκριμένες συμπεριφορές που οι πάσχοντες αισθάνονται ότι πρέπει να ακολουθήσουν. Μπορεί να περιλαμβάνουν το υπερβολικό πλύσιμο, το καταναγκαστικό μέτρημα ή άλλες συμπεριφορές που θυμίζουν ιεροτελεστίες.

Αν και ένα άτομο με ΙΨΔ μπορεί να αισθάνεται άμεση ανακούφιση από την εκτέλεση των τελετουργιών που σχετίζονται με τις εμμονικές του σκέψεις, δεν αισθάνεται ευχαρίστηση από αυτό.

πως ξεπέρασα την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Πως ξεπέρασα την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή;

Εάν νομίζετε ότι μπορεί να πάσχετε από ΙΨΔ, θα πρέπει να μιλήσετε με τον θεραπευτή σας σας. Η ΙΨΔ συνήθως αντιμετωπίζεται με φάρμακα όπως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, ψυχοθεραπεία όπως γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία ( CBT ) ή συνδυασμός των δύο. Μερικά άτομα με ΙΨΔ βρίσκουν τη CBT χρήσιμη επειδή αυτός ο τύπος θεραπείας διδάσκει στον πάσχων να σκέφτεται διαφορετικά, βοηθώντας το να ξεπεράσει τις ανεπιθύμητες αυτές σκέψεις και συμπεριφορές.

Δυστυχώς, περίπου το 30-60 τοις εκατό των πασχόντων που λαμβάνουν θεραπεία για ΙΨΔ νιώθουν ότι δεν τους βοηθά. Επομένως, η εύρεση άλλων στρατηγικών για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΙΨΔ είναι σημαντική. Πολλά άτομα με ΙΨΔ διαπιστώνουν ότι ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην αυτοβοήθεια είναι να είναι ανοιχτοί σχετικά με την κατάστασή τους με τους φίλους και την οικογένειά τους. Εάν έχετε ΙΨΔ, το να μπορείτε να μιλήσετε γι’ αυτό με τους κοντινούς σας ανθρώπους, ώστε να νιώσετε πιο άνετα και λιγότερο απομονωμένοι.

Το να περνάτε χρόνο με άλλα άτομα που έχουν ΙΨΔ μπορεί επίσης να είναι ευεργετικό. Η συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης ή η συναναστροφή με άλλα άτομα που έχουν ΙΨΔ ήταν ένα σημαντικό βήμα στο πως ξεπέρασα την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Μπορεί επίσης να σας δώσει τη δυνατότητα να μιλήσετε για τις εμπειρίες σας σε ένα περιβάλλον που δεν θα κριθείτε ποτέ από τους άλλους και θα νιώσετε ότι σας καταλαβαίνουν.

Χαλάρωση και ελαχιστοποίηση του στρες

Η χαλάρωση και η γενικότερη αντιμετώπιση του άγχους ήταν κομβικής σημασίας και το πως ξεπέρασα την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Τα άτομα με ΙΨΔ συχνά διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους χειροτερεύουν όταν αγχώνονται, επομένως η διαχείριση του άγχους είναι μια πραγματικά σημαντική στρατηγική αντιμετώπισης. Τείνουμε να νιώθουμε άγχος όταν βρισκόμαστε σε καταστάσεις όπου μας ασκείται μεγάλη πίεση και νιώθουμε ότι δεν έχουμε τον έλεγχο.

Μέρος λοιπόν της διαχείρισης του άγχους είναι η αποφυγή αυτών των καταστάσεων. Πολύ μεγάλη σημασία έχει επίσης το να μάθετε να αντιμετωπίζετε τις δύσκολες καταστάσεις και να αναπτύξετε την συναισθηματική σας ανθεκτικότητα.

πως ξεπέρασα την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Επιπλέον η δοκιμή διαφορετικών τεχνικών χαλάρωσης θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του στρες όπως οι ειδικές αναπνοές ή ένα διάλειμμα από τις συσκευές και τα Social Media. Τα δημιουργικά χόμπι – όπως η ζωγραφική και οι χειροτεχνίες είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή χαλάρωσης όπως φυσικά και η χαλαρωτική μουσική.

Τέλος ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος ήταν από τα σημαντικότερα βήματα για το πως ξεπέρασα την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Το αλκοόλ, η καφεΐνη και οι τροφές με πολλή ζάχαρη μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο, γι’ αυτό προσέξτε να μετριάζετε την πρόσληψή τους εάν πάσχετε από ΙΨΔ και έχετε προβλήματα ύπνου. Τροφές που απελευθερώνουν αργά ενέργεια – όπως ξηροί καρποί, ζυμαρικά, ρύζι και δημητριακά – είναι μια προτιμώμενη εναλλακτική λύση επειδή συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Το πως ξεπέρασα την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους, ωστόσο, μπορεί να χρειάζονται μικρές αλλαγές και διαφοροποιήσεις, καθώς ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός.

Διαβάστε περισσότερα για: