fbpx
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
Ψυχοσωματικά

Σφίξιμο δοντιών από άγχος – Αντιμετώπιση

Το σφίξιμο δοντιών από άγχος μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο και πόνους στους μυς του προσώπου. Ο πόνος στην γνάθο μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως άγχος βρουξισμός, διαταραχές στην γνάθο και άλλα. Ανάλογα με την αιτία και την ένταση, το σφίξιμο των δοντιών από άγχος μπορεί να προκαλέσει πόνο ή ενόχληση στα αυτιά, τη μύτη, το κεφάλι, τα δόντια, τη γνάθο, το πρόσωπο και τον λαιμό, με τα επίπεδα της έντασης να ποικίλλουν.

Άλλα σημάδια που δείχνουν σφίξιμο δοντιών από άγχος περιλαμβάνουν:

– Περιορισμένο εύρος κίνησης όταν ανοίγετε το στόμα σας

– Κλείδωμα της γνάθου

– Ήχοι ενώ ανοιγωκλείνετε την γνάθο σας

σφίξιμο δοντιών από άγχος

Σφίξιμο δοντιών από άγχος – Αίτια

Γιατί σφίγγω το σαγόνι μου;

  1. Διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης (TMD ή TMJ)
    Η TMJ προκαλείται γενικά από μια δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης που προκαλεί πόνο στην άρθρωση της γνάθου και στους γύρω μυς.

Τα συμπτώματα της TMJ μπορεί να περιλαμβάνουν

– Πόνο ή ευαισθησία στη γνάθο, το πρόσωπο, το αυτί ή το λαιμό

– Δυσκολία στη μάσηση ή στο άνοιγμα της γνάθου

– Επίμονους πονοκεφάλους

  1. Στρες & άγχος
    Μία από τις πιο κοινές αιτίες μυϊκής έντασης και σφίξιμο των δοντιών είναι το στρες και το άγχος. Όταν αγχώνεται, ένα άτομο μπορεί να σφίξει το σαγόνι του ή να τρίζει τα δόντια του (βρουξισμός) κατά τη διάρκεια της ημέρας / στον ύπνο του, χωρίς καν να το αντιληφθεί. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει σύσφιξη των μυών του προσώπου ή χειρότερα, να οδηγήσει σε πιο σοβαρά οδοντικά προβλήματα όπως ρωγμές, φθορά, ακόμη και απώλεια δοντιών.

Άλλα σημάδια άγχους περιλαμβάνουν:

– Ένταση στους μυς του ώμου και του λαιμού.

  1. Τρίξιμο/σφίξιμο δοντιών (Βρουξισμός)
    Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να τρίζετε τα δόντια σας , όπως άγχος, θυμός, απογοήτευση, κατάθλιψη και διαταραχές ύπνου. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης. Ο βρουξισμός ή το τρίξιμο των δοντιών εντοπίζονται γενικά πιο συχνά σε άτομα που ροχαλίζουν ή υποφέρουν από κάποια μορφή υπνικής άπνοιας και σε άτομα που καπνίζουν τακτικά, πίνουν αλκοόλ, χρησιμοποιούν ψυχαγωγικές ουσίες και καφεΐνη.

Τα συμπτώματα του βρουξισμού περιλαμβάνουν:

– Πονοκέφαλος, πόνος στο σαγόνι ή πόνος στους μυς του προσώπου

– Ρογμές πάνω στα δόντια

– Ευαισθησία ή πόνος στα δόντια όταν τρώτε κρύα και ζεστά φαγητά ή ποτά

  1. Ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ)
    Η ΡΑ είναι μια αυτοάνοση φλεγμονώδης διαταραχή που επηρεάζει τους μυς και τις αρθρώσεις σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής της κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ). Η φλεγμονή της άρθρωσης της γνάθου μπορεί να κάνει δύσκολο ή επώδυνο το άνοιγμα του στόματός σας και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην άρθρωση και στους περιβάλλοντες ιστούς, πιθανώς ακόμη και απώλεια οστού στη γνάθο .

Άλλα συμπτώματα της ΡΑ περιλαμβάνουν:

– Πόνος στις αρθρώσεις, φλεγμονή και δυσκαμψία

– Σφίξιμο γνάθου

– Εξογκώματα κάτω από το δέρμα των αρθρώσεων

σφίξιμο δοντιών από άγχος

Αντιμετώπιση

  1. Ασκήσεις για χαλάρωση της γνάθου και των μυών του προσώπου
    Οι διατάσεις των αρθρώσεων της γνάθου και οι ασκήσεις προσώπου μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το σφίξιμο των δοντιών από άγχος και στην αύξηση του εύρους κίνησης.
  1. Χρήση νάρθηκα
    Ο νάρθηκας είναι μια μορφή στοματικής προστασίας που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει την ενόχληση και την βλάβη που προκαλείται από το τρίξιμο των δοντιών ή το σφίξιμο της γνάθου προστατεύοντας τα δόντια.
  2. Μασάζ
    Το μασάζ της γνάθου μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ροής του αίματος και στη μείωση του σφιξίματος των μυών. Δοκιμάστε να ανοίξετε το στόμα σας και να τρίψετε απαλά τους μύες δίπλα στα αυτιά σας και στις δύο πλευρές του προσώπου σας με κυκλικές κινήσεις.
  3. Αλλάξτε τη διατροφή σας
    Για να μειώσετε το σφίξιμο των δοντιών από άγχος και τον μυϊκό πόνο, δοκιμάστε να τρώτε πιο μαλακά τρόφιμα.

Διαβάστε περισσότερα για:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *