fbpx
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
Βότανα

Θρούμπι – Ιδιότητες και παρενέργειες

Το θρούμπι συνοδεύεται από ιδιότητες και παρενέργειες, συγγενεύει με την ρίγανη και το θυμάρι και έχει πολύ χαρακτηριστική γεύση. Χρησιμοποιείται κυρίως στην μαγειρική και μπορεί να νοστιμέψει τα κρέατά σας, τα ψάρια σας, αλλά και να δώσει άρωμα στην σαλάτα. Από την άλλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αφέψημα με την προσθήκη και μιας κουταλιάς μέλι.

Έχει έντονη, πιπεράτη γεύση και θυμίζει αρκετά την μαντζουράνα, το θυμάρι την ρίγανη και την μέντα. Επιπλέον υπάρχουν δύο ποικιλίες, το καλοκαιρινό και το χειμωνιάτικο θρούμπι που παρουσιάζουν μικρές διαφορές.

Καλοκαιρινό θρούμπι: Πρόκειται για ένα γλυκό και πικάντικο μυρωδικό βότανο, πιο ελαφρύ στη γεύση από το χειμωνιάτικο. Χρησιμοποιείται σε παραδοσιακά πιάτα, σαλάτες και ψάρια, καθώς η ντελικάτη γεύση του δεν τα καλύπτει.
Χειμωνιάτικο θρούμπι: Τα αρώματα του βοτάνου, θυμίζουν τη χειμερινή περίοδο, με νότες φασκόμηλου και πεύκου. Η έντονη γεύση του δημιουργεί ένα πολύ ιδιαίτερο αφέψημα, που μια κουταλιά μέλι του κόβει την πίκρα και το κάνει αρκετά εύγευστο.

θρούμπι ιδιότητες παρενέργειες θρούμπι καλοκαιρινό χειμωνιάτικο

Θρούμπι – Ιδιότητες

Το θρούμπι συνοδεύεται από αρκετές ιδιότητες που το κάνουν ένα πολύ χρήσιμο βότανο για την υγεία. Θεωρείται φυσικό αντισηπτικό και αυτό χρησιμοποιείται ως θεραπεία για τον πονόλαιμο και βακτηριακές λοιμώξεις. Επιπλέον παρέχει ανακούφιση από τσιμπήματα και πληγές. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία παθήσεων των πνευμόνων, όπως το άσθμα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Τέλος, μπορεί επίσης να βοηθήσει σε πεπτικά προβλήματα όπως κράμπες στο στομάχι και αέρια.

Πιο συγκεκριμένα το θρούμπι έχει ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν σε διάφορες παθήσεις όπως:

  • Βήχας
  • Διάρροια
  • Αέρια ( μετεωρισμός )
  • Αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας 
  • Δυσπεψία 
  • Τσιμπήματα εντόμων 
  • Απώλεια όρεξης
  • Ναυτία και έμετος 
  • Πονόλαιμος (φαρυγγίτιδα)
  • Πόνος στο στομάχι
  • Σάγχαρο

Παρενέργειες και κίνδυνοι

Το θρούμπι θεωρείτε ασφαλές στην γενική χρήση του και δεν συνοδεύεται από σοβαρές παρενέργειες. Ωστόσο, όπως κάθε τι στην ζωή πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο. Μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει καούρες στο στομάχι, ειδικά σε άτομα με γαστροοισοφαική παλινδρόμηση. Επιπλέον η υπερβολική κανάλωση μπορεί να προκαλέσει διάρροια και διαφορά πεπτικά προβλήματα. Τέλος η χρήση του δεν ενδείκνυται σε έγγυες γυναίκες ή σε γυναίκες που θηλάζουν.

θρούμπι ιδιότητες παρενέργειες θρούμπι καλοκαιρινό χειμωνιάτικο

3 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το θρούμπι στην μαγειρική

Ανάλογα με το πιάτο, αποξηραμένο ή φρέσκο, το θρούμπι μπορεί να το απογειώσει.

Ακολουθούν τρεις τρόποι για να το χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική:

Καρυκεύστε τα κρέατά σας. Τρίψτε το χειμωνιάτικο θρούμπι σε κρέατα όπως το χοιρινό, το μοσχάρι και το κοτόπουλο για να απελευθερώσετε την ιδιαίτερη, πιπεράτη γεύση πεύκου πριν τα ψήσετε.

Θρούμπι σε ξύδι. Προσθέστε ένα φλιτζάνι καλοκαιρινό θρούμπθ σε ένα λίτρο ξίδι από λευκό κρασί. Η οξύτητα του υγρού βοηθά στην εξαγωγή των πικάντικων ελαίων του βοτάνου δημιουργώντας ένα γευστικό καρύκευμα με μεγάλη διάρκεια ζωής που μπορεί να νοστιμίσει πιάτα, όπως σαλάτες, σάλτσες, σούπες και ψητά λαχανικά.

Υποκατάστατο αλατιού. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το θρούμπι ως υποκατάστατο αλατιού και εξακολουθεί να είναι μια τέλεια λύση για άτομα που δεν μπορούν να καταναλώσουν αλάτι.

Διαβάστε περισσότερα για: