fbpx
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
ΚατάθλιψηΨυχική Υγεία

Υποτροπιάζουσα κατάθλιψη – Συμπτώματα και σημάδια

Η υποτροπιάζουσα κατάθλιψη σημαίνει ότι τα συμπτώματα της επανεμφανίζονται μετά από τουλάχιστον τέσσερις μήνες χωρίς κατάθλιψη. Αυτές οι υποτροπές είναι συχνές: Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 50 τοις εκατό από όλους τους πρώην πάσχοντες θα έχουν τουλάχιστον ένα ακόμη επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

υποτροπιάζουσα κατάθλιψη γυναίκα στεναχωρημένη

Υποτροπιάζουσα κατάθλιψη – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μιας υποτροπής της κατάθλιψης μπορεί μερικές φορές να διαφέρουν από τα συμπτώματα που βιώσατε κατά το πρώτο σας καταθλιπτικό επεισόδιο.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ευερεθιστότητα: Εύκολοι εκνευρισμοί και τσακωμοί με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα.
  • Απώλεια των ενδιαφερόντων: Αυτό είναι συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια κατάθλιψης.
  • Απώλεια έλξης για τον σύντροφό σας: Αν και αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα οποιασδήποτε αιτίας, μερικές φορές η κατάθλιψη οδηγεί σε μια διαταραγμένη σχέση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν είστε κατά τα άλλα ευτυχισμένοι στη σχέση, αλλά χάνετε το ενδιαφέρον σας για το σεξ.
  • Δυσκολία συγκέντρωσης: Η ομίχλη του εγκεφάλου, ή δυσκολία συγκέντρωσης, είναι ένα κοινό σύμπτωμα της κατάθλιψης. Αυτό μπορεί να σημαίνει δυσκολία λήψης αποφάσεων ή δυσκολία της σκέψης.
  • Αλλαγές ύπνου: Ένα άλλο πρώιμο σύμπτωμα που προκαλεί η υποτροπιάζουσα κατάθλιψη είναι η δυσκολία στον ύπνο. Παραδόξως όμως, η υπερυπνία είναι πιο συνηθισμένη από την αϋπνία.
  • Κοινωνική απόσυρση: Μπορεί να φαίνεται ως αποφυγή κοινωνικών συμβάντων ή αίσθημα απομόνωσης.
  • Αλλαγές βάρους: Η υποτροπιάζουσα κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ενδιαφέροντος για φαγητό, προκαλώντας απώλεια βάρους. Σε άλλους πάσχοντες, μπορεί να προκαλέσει έλλειψη ενδιαφέροντος για υγιεινή ζωή και άσκηση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
  • Κόπωση: Ένα από τα ενδεικτικά σημάδια που βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι με κατάθλιψη είναι η κόπωση, επομένως είναι ένα σύμπτωμα που πρέπει να προσέχετε. Μπορεί να αισθάνεστε τόσο εξαντλημένοι που ακόμα και να σηκωθείτε από το κρεβάτι φαντάζει δύσκολο ή αδύνατο.

Υποτροπή κατάθλιψης – Αίτια

Οι υποτροπές της κατάθλιψης μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή, ακόμα κι αν λαμβάνετε ήδη θεραπεία ή φάρμακα. Μερικές φορές οι άνθρωποι θα εμφανίσουν υποτροπές που προκαλούνται από συγκεκριμένα ερεθίσματα τα οποία περιλαμβάνουν:

  • ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου
  • οδυνηρές αναμνήσεις της ζωής
  • αγχωτικά γεγονότα ζωής
  • αλλαγές στην οικογένεια, όπως το διαζύγιο
  • ορμονικές αλλαγές, όπως εφηβεία, εγκυμοσύνη ή εμμηνόπαυση
  • Η πιο κοινή αιτία υποτροπών, ωστόσο, είναι η μη διατήρηση της θεραπείας μετά από ένα καταθλιπτικό επεισόδιο.
υποτροπιάζουσα κατάθλιψη κόπωση στην εργασία

Υποτροπιάζουσα κατάθλιψη – Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τις υποτροπές της κατάθλιψης είναι να τηρήσετε το πλάνο της θεραπείας σας. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό θα περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως τεχνικές διαχείρισης του άγχους και επαρκή ύπνο. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν επιχειρήσετε να σταματήσετε τα φάρμακά σας. Η κατάθλιψη συχνά απαιτεί θεραπεία με αντικαταθλιπτικά για αρκετούς μήνες μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων της, για την πρόληψη της υποτροπής. Εάν έχετε παρενέργειες από τα αντικαταθλιπτικά σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα διαφορετικό φάρμακο. Η επικοινωνία είναι σημαντική.

Διαβάστε περισσότερα για:

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης