fbpx
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΚατάθλιψηΨυχική Υγεία

Κρίση μέσης ηλικίας – Ποια τα σημάδια

Η κρίση μέσης ηλικίας προκαλείται συνήθως από συναισθήματα κατάθλιψης, τύψεων και άγχους, που εμφανίζονται όταν τα χρόνια αρχίζουν να περνάνε. Όσοι άνθρωποι περνάνε κρίση αισθάνονται ξανά νέοι καθώς αγωνίζονται να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι η ζωή τους προχωρά.

Όμως, η συναισθηματική αναταραχή που βιώνουν μερικοί άνθρωποι στη μέση ηλικία δεν οδηγεί πάντα σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής που περιλαμβάνουν την επιθυμία να είναι ξανά νέοι. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να μετατραπεί σε κάτι θετικό.

κρίση μέσης ηλικίας στους άνδρες

Κρίση μέσης ηλικίας – Σημάδια

Δεδομένου ότι η «κρίση μέσης ηλικίας» δεν έχει επίσημη διάγνωση, είναι μια δύσκολο να μελετηθεί. Μεγάλο μέρος της έρευνας εξαρτάται από τις απαντήσεις των ατόμων σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν την έχουν βιώσει. Φυσικά, αυτό που ένα άτομο ορίζει ως κρίση μπορεί να μην είναι το ίδιο με αυτό που ένα άλλο άτομο θεωρεί ότι είναι.

Συνήθως πιστεύεται ότι η κρίση μέσης ηλικίας στους άνδρες περιλαμβάνει τον φόβο του θανάτου ή την επιθυμία της νεότητας, όμως τα συναισθήματα που βιώνονται εν τέλη μπορεί να μην είναι πολύ διαφορετικά από την αγωνία που μπορεί να βιώσει κάποιος κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε άλλου αγχωτικού γεγονότος της ζωής.

Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία αναφέρει ότι μια συναισθηματική κρίση γίνεται εμφανής από «μια ξεκάθαρη και απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά». Παραδείγματα αλλαγών συμπεριφοράς μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Παραμέληση προσωπικής υγιεινής
  • Αλλαγές στις συνήθειες ύπνου
  • Απώλεια ή αύξηση βάρους
  • Έντονες αλλαγές στη διάθεση, όπως θυμός, ευερεθιστότητα, θλίψη ή άγχος.
  • Αποχώρηση από τη συνήθη ρουτίνα ή διακοπή σχέσεων

Κρίση μέσης ηλικίας – Αίτια

Για πολλούς ανθρώπους, η μέση ηλικία είναι μια εποχή που οι σχέσεις και οι ρόλοι αλλάζουν. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να αρχίσουν να φροντίζουν τους ηλικιωμένους γονείς τους, ενώ άλλοι μπορεί να αισθάνονται ότι τα παιδιά τους μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Σε άλλους, η μέση ηλικία μπορεί να είναι η αρχή μιας περιόδου τύψεων.

Το πέρασμα των χρόνων γίνεται πιο εμφανές από ποτέ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς αρχίζουν σε μερικούς κάποια προβλήματα υγείας, ενώ άλλοι μπορεί να αρχίσουν να παρατηρούν μείωση των σωματικών τους ικανοτήτων. Σε άλλους, η μέση ηλικία μπορεί να είναι μια περίοδος τεράστιου προβληματισμού. Μπορεί να κοιτάξουν πίσω τα χρόνια τους και να αναρωτηθούν πώς θα ήταν η ζωή τους αν είχαν πάρει έναν διαφορετικό δρόμο, να μετανιώσουν που δεν επέλεξαν μια διαφορετική επαγγελματική πορεία ή δεν δημιούργησαν μια ζωή που κάποτε ονειρευόντουσαν να ζήσουν. Άλλοι μπορεί να θυμηθούν τις πιο ευτυχισμένες μέρες στη ζωή τους και να θέλουν να τις αναβιώσουν.

κρίση μέσης ηλικίας στους άνδρες

Κρίση μέσης ηλικίας και κατάθλιψη

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη κατά τη μέση ηλικία. Οι γυναίκες 40 – 59 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης (12,3%) από οποιαδήποτε ομάδα με βάση την ηλικία και το φύλο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Από την άλλη τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι υψηλότερα στην κρίση μέσης ηλικίας στους άνδρες. Άτομα μεταξύ 45 και 54 ετών είναι πιο πιθανό να αυτοκτονήσουν από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα.

Η κρίση μέσης ηλικίας προκαλεί κατάθλιψη; Η κατάθλιψη προκαλεί την κρίση; ή η κατάθλιψη που βιώνουν οι άνθρωποι στη μέση ηλικία αναφέρεται απλώς ως κρίση; Ομοίως, η κρίση μέσης ηλικίας αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας; Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα εάν η συναισθηματική αυτή κρίση είναι ξεχωριστή ή προκαλείται από την κατάθλιψη που μπορεί απλώς να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής ενός ατόμου.

Διαβάστε περισσότερα για:

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *