fbpx
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Ανθρώπινη ΨυχολογίαΣχέσεις

Αλαζονεία και έπαρση – Ψυχολογικό προφίλ

Αλαζονεία και έπαρση είναι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σύμφωνα με τα οποίο ένα άτομο έχει μια αντιπαθητικά αυξημένη αυτοεκτίμηση. Αλαζονικός άνθρωπος είναι αυτός που ενεργεί σαν να είναι ανώτερος, πιο άξιος και πιο σημαντικός από τους άλλους και ως εκ τούτου, τείνει να μην σέβεται τους άλλους ανθρώπους γύρω του. Ταυτόχρονα, ο αλαζονικός άνθρωπος αναζητά διαρκώς τον θαυμασμό και σεβασμό από τους άλλους.

Αλαζονεία και έπαρση – Αίτια

Εάν κάποιος είναι αλαζονικός άνθρωπος, μπορεί να οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες

αλαζονεία και έπαρση άγαλμα βασιλιά
  • Έχει κάνει σημαντικά πράγματα

Σε πολλές περιπτώσεις, ένα άτομο γίνεται αλαζονικό όταν επιτυγχάνει πράγματα που άλλοι δεν κατάφεραν να επιτύχουν. Το να κάνει κάποιος κάτι εξαιρετικό που κανείς άλλος δεν μπορούσε να κάνει δίνει μια τεράστια ώθηση στην αυτοεκτίμηση. Το  υποσυνείδητο συγκρίνει πάντα τη ζωή μας με τους συνομηλίκους μας για να μετρήσει την πρόοδό μας σε πράγματα που έχουν σημασία για εμάς. Βέβαια αλαζονεία και έπαρση δεν είναι υγιή συναισθήματα ακόμα και αν κάποιος έχει κάνει κάτι αξιοσημείωτο.

  • Δεν έχει κάτι τίποτα σημαντικό

Όπως κάτι αξιοσημείωτο μπορεί να οδηγήσει στην αλαζονεία και έπαρση, έτσι και οι συνεχείς αποτυχίες μπορούν. Σίγουρα έχετε ακούσει τη φράση: «Δεν κατάφερε τίποτα. Για τι είναι τόσο αλαζονικός; » Αυτό δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι που είναι αλαζόνες δεν έχουν λόγο να είναι. Σε αυτή την περίπτωση, η αλαζονεία πηγάζει από την ανάγκη κάποιου να φανεί πιο άξιος από όσο είναι για να κερδίσει την αποδοχή των άλλων. Κάποιος με χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορεί αντί να χτίζει την αξία του με τον σωστό τρόπο μέσα από επιτεύγματα και επιτυχίες, να αρχίσει να είναι αλαζονικός.

  • Αλαζονεία και έπαρση ως αμυντικός μηχανισμός

Ένας ακόμα κοινός λόγος πίσω από την αλαζονεία είναι να αποτελεί μηχανισμό άμυνας του εύθραστου εγώ. Κάποιος μπορεί να συμπεριφέρεστε αλαζονικά για να κρύψει την ανασφάλεια και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον εαυτό του. Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι τείνουν να συμπεριφέρονται αλαζονικά με αγνώστους και άτομα που μόλις γνωρίζουν. Οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειάς μας μας δέχονται, αλλά ποιος ξέρει πώς μπορεί να μας αντιμετωπίσει ένας άγνωστος; Ας τον απορρίψουμε λοιπόν πρώτοι εμείς, πριν μας απορρίψει αυτός.

  • Ανάγκη για προσοχή

Παρά τα όσα φαίνονται, οι αλαζονικοί άνθρωποι νοιάζονται πολύ για την έγκριση των άλλων. Μερικές φορές, αλαζονεία και έπαρση μπορεί να προκύψουν από την προσπάθεια να κερδίσει κάποιος την προσοχή. Μόλις διαπιστώσουν ότι η αλαζονεία τους όμως δεν τους φέρνει προσοχή, οι άνθρωποι αυτοί θα εγκαταλείψουν αυτήν τη συμπεριφορά.

Αλαζονεία και έπαρση – Σημάδια

Όλοι οι άνθρωποι εμφανίζουν μερικά από αυτά τα παρακάτω σημάδια κατά καιρούς, αν όμως αυτά είναι κυρίαρχα στην προσωπικότητά τους, τότε υπάρχει λόγος ανησυχίας.

αλαζονεία και έπαρση άγαλμα λιονταριού
  • Νοιάζεται πάρα πολύ για το τι πιστεύουν οι άλλοι

Ενώ είναι φυσιολογικό να νοιαζόμαστε για το τι πιστεύουν οι άλλοι, για έναν αλαζονικό άνθρωπο είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Μπορεί να κάνει παράλογα πράγματα για να εντυπωσιάσει τους άλλους και συχνά φαίνεται απελπισμένος.

  • Υψηλή ανταγωνιστικότητα

Δεδομένου ότι η νίκη είναι ένας τρόπος ανύψωσης του ηθικού, οι αλαζόνες άνθρωποι τείνουν να είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικοί και νοιάζονται περισσότερο για τη νίκη παρά για τη φιλία. 

  • Απαξιώνουν τους άλλους

Δεδομένου ότι οι αλαζονικοί άνθρωποι είναι πολύ ανταγωνιστικοί, συχνά απαξιώνουν τους άλλους και ιδιαίτερα τους ανταγωνιστές τους. Θα κατηγορήσουν, θα επικρίνουν, θα προσβάλλουν και θα αποδιοργανώσουν τους γύρω τους για να προχωρήσουν.

  • Πνευματική αλαζονεία

Όσοι είναι αλαζόνες είναι πιθανό να είναι και πνευματικά αλαζόνες. Η πνευματική αλαζονεία είναι η τάση των ανθρώπων να θεωρούν μια πεποίθηση ως αληθινή απλώς και μόνο επειδή είναι δική τους. Τα άτομα με πνευματική αλαζονεία ταυτίζονται με τις πεποιθήσεις τους, καθώς αυτές συμβάλλουν στην αίσθηση της αυτοεκτίμησής τους και έτσι, η απώλειά τους θα σήμαινε την απώλεια της ταυτότητας και της αξίας τους.

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *