fbpx
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΚατάθλιψηΨυχική Υγεία

Διπολική διαταραχή και ψέματα – Ποια η σχέση;

Διπολική διαταραχή και ψέματα πολλές φορές σχετίζονται, ενώ άλλες δεν έχουν καμία απολύτως σχέση. Η διπολική διαταραχή τείνει να γκρεμίζει τις αναστολές του πάσχοντος. Κατά τη διάρκεια μανιακών επεισοδίων, ο πάσχων αισθάνεται ότι μπορεί να κάνει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του να ξεφύγει από ψέματα και αυτή η συμπεριφορά περιλαμβάνει ακόμη και ψέματα στον ίδιο του τον εαυτό.

διπολική διαταραχή και ψέματα γυναίκα ουρλιάζει

Η διπολική διαταραχή είναι επώδυνη όχι μόνο για την οικογένεια και τους αγαπημένους του πάσχοντος, αλλά φυσικά και για τον ίδιο τον πάσχοντα. Όταν περάσουν τα μανιακά συμπτώματα της διπολικής διαταραχής ο πάσχων καταρρέει. Όταν θυμάται το τι έκανε, συχνά στεναχωριούνται βαθύτατα. Αυτό ωθεί στο να εμφανίζονται διπολική διαταραχή και ψέματα, κυρίως από ντροπή.

Διπολική διαταραχή και ψέματα – Αίτια

Μόνο θεωρητικά μπορούν τα διατυπωθούν αίτια που προκαλούν την πιθανή σχέση που έχει η διπολική διαταραχή και ψέματα και περιλαμβάνουν ότι:

  • Οι σκέψεις του μανιακού ατόμου κινούνται πολύ γρήγορα και η ομιλία πιέζεται τόσο πολύ που δεν υπάρχει χρόνος για φιλτράρισμα των όσων λέγονται, με αποτέλεσμα συχνά ψέματα.
  • Η αδυναμία αναζήτησης αληθινών αναμνήσεων κατά τη διάρκεια της μανίας μπορεί να οδηγήσει σε παράβλεψη σημαντικών λεπτομερειών που κάνουν τον πάσχοντα να μοιάζει ότι λέει ψέματα, ακόμη και όταν δεν το καταλαβαίνει.
  • Η αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση του πάσχοντος είναι τόσο διογκωμένη που άτομο δεν νοιάζεται αν η συμπεριφορά και οι παρορμήσεις του είναι επιζήμιες.
  • Όσοι βρίσκονται σε μανιακό επεισόδιο δεν μπορούν να σκεφτούν τις πιθανές συνέπειες των πράξεών τους, συμπεριλαμβανομένου του ψέματος.
  • Η έλλειψη κρίσης είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της μανιακής συμπεριφοράς. Η μανία οδηγεί σε παρορμητική συμπεριφορά, επικίνδυνο σεξ και οδήγηση, έξοδα εκτός ελέγχου και άλλες απερίσκεπτες πράξεις.
διπολική διαταραχή και ψέματα άνδρας πιάνει το κεφάλι του

Διπολική διαταραχή και ψέματα – Πως αντιμετωπίζεται;

Η συμβίωση με κάποιον με ακραία μορφή διπολικής διαταραχής είναι δύσκολη. Αυτό οδηγεί πολλούς με διπολική διαταραχή να γίνουν μοναχικοί, είτε από επιλογή είτε επειδή τους εγκαταλείπουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που δεν μπορούν να διαχειριστούν τη μανιακή συμπεριφορά τους. Συχνά τα άτομα με διπολική διαταραχή δεν μπορούν να εργαστούν επειδή η συμπεριφορά τους δεν τους το επιτρέπει.

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας συχνά υποστηρίζουν ότι πρέπει να εμπλέκεται ολόκληρη η οικογένεια στη θεραπεία. Τα μέλη της οικογένειας εκπαιδεύονται στο να μπορούν να αναγνωρίζουν τις αιτίες και τα σημάδια ενός επικείμενου μανιακού επεισοδίου και να λαμβάνουν τις προφυλάξεις τους. Η ομαδική θεραπεία βοηθά στην αντιμετώπιση της διαταραχής και ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις, καθιστώντας τα μανιακά επεισόδια πιο διαχειρίσιμα για όλους.

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *