fbpx
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
Ψυχική Υγεία

Διχασμένη προσωπικότητα – Διασχιστική διαταραχή ταυτότητας

Η διχασμένη προσωπικότητα ή πιο σωστά διασχιστική διαταραχή ταυτότητας περιλαμβάνει συμπτώματα που παρεμβαίνουν στη νοητική λειτουργία ενός ατόμου. Η διασχιστική διαταραχή ταυτότητας είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την παρουσία δύο ή περισσότερων διακριτών προσωπικοτήτων σε ένα άτομο. Κάθε μία από αυτές τις προσωπικότητες μπορεί να έχει όνομα και χαρακτηριστικά, διαφορετική φωνή, φύλο και συμπεριφορά.

Τέλος ο όρος, διχασμένη προσωπικότητα, μπορεί να είναι ευρέως γνωστός, δεν είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται επιστημονικά.

διχασμένη προσωπικότητα διασχιστική διαταραχή ταυτότητας πολλαπλή προσωπικότητα

Διχασμένη προσωπικότητα – Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα της διασχιστικής προσωπικότητας είναι η παρουσία δύο ή περισσότερων διαφορετικών προσωπικοτήτων. Η εναλλαγή τους, συμβαίνει ακούσια, προκαλώντας σοβαρή αγωνία στον πάσχοντα.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: 

  • Αίσθημα αποσύνδεσης
  • Η αδυναμία ανάκλησης συγκεκριμένων γεγονότων και αναμνήσεων
  • Αδυναμία ανάκλησης παιδικών αναμνήσεων
  • Σκέψεις αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονίας

Διασχιστικη διαταραχή ταυτότητας – Διάγνωση

Για την διάγνωση, λαμβάνεται ιστορικό του ασθενούς σε βάθος και αξιολογούνται τα συμπτώματά του. Τα συμπτώματα συγκρίνονται με τα κριτήρια που πρέπει να υπάρχουν για να γίνει η διάγνωση και αυτά περιλαμβάνουν:

  • Το να υπάρχουν δύο ή περισσότερες διακριτές προσωπικότητες. Τα συμπτώματα της διαταραχής ίσως να μπορούν να παρατηρηθούν και από τους άλλους ή να αναφέρονται από τον πάσχοντα.
  • Το να υπάρχουν συνεχή κενά στη μνήμη που περιλαμβάνουν, προσωπικές πληροφορίες, καθημερινά γεγονότα ή τραυματικές εμπειρίες.
  • Το να βιώνει ο πάσχων σημαντική δυσφορία ως αποτέλεσμα συμπτωμάτων, όπως η απώλεια μνήμης.
  • Τα συμπτώματα να μην είναι αποτέλεσμα χρήσης ουσιών ή κάποιας ιατρικής κατάστασης.

Διχασμένη προσωπικότητα – Αιτίες

Αν και η ύπαρξη ενός τραυματικού συμβάντος δεν απαιτείται ως μέρος των κριτηρίων DSM-5 για τη διάγνωση, τα ψυχικά τραύματα σχετίζονται σχεδόν πάντα με τη διαταραχή. Στην πραγματικότητα, μελέτες αναφέρουν ότι περίπου το 90% των περιπτώσεων διασχιστικής διαταραχής ταυτότητας περιλαμβάνουν κάποιο ιστορικό τραύματος. Τέτοιου είδους τραύματος μπορεί να είναι: 

  • Σοβαρή συναισθηματική, σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση
  • Μια φυσική καταστροφή (όπως ανεμοστρόβιλος ή σεισμός)
  • Πόλεμος
  • Μια σημαντική απώλεια νωρίς στη ζωή (όπως η απώλεια ενός γονέα)
  • Μεγάλες περίοδοι απομόνωσης στα παιδικά χρόνια

Συχνά, είναι αποτέλεσμα σοβαρής παιδικής κακοποίησης.

διχασμένη προσωπικότητα διασχιστική διαταραχή ταυτότητας πολλαπλή προσωπικότητα

Θεραπεία

Αν και δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος φαρμάκου για τη θεραπεία της διασχιστικής διαταραχής, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι χρήσιμη για τη διαχείριση της διάθεσης, του άγχους και άλλων συμπτωμάτων.

Η κύρια θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση διαφόρων θεραπευτικών προσεγγίσεων. Μερικές από τις μορφές ή τις μεθόδους που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές περιλαμβάνουν: 

  • Ψυχοθεραπεία: Η ψυχοθεραπεία, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διχασμένη προσωπικότητα να επεξεργαστούν και να αποκτήσουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους. Ένας στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να ενσωματώσει τις ξεχωριστές προσωπικότητες σε μια πιο συνεκτική αίσθηση του εαυτού.
  • Ύπνωση: Αντί να χρησιμοποιείται για την ανακάλυψη καταπιεσμένων αναμνήσεων σε άτομα με διασχιστική διαταραχή ταυτότητας (όπως είναι ιστορικά γνωστή η ύπνωση), η ύπνωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη διαχείριση συμπτωμάτων όπως οι αναδρομές και το μετατραυματικό στρες ή PTSD. 

Διαβάστε περισσότερα για:

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *